Bölge Ekleri

Bakırcılar­dan 30 milyon dolar ihracat, 15 bin direkt istihdam

- SELAMET ATLI

Hammaddesi Kahramanma­raş’tan giden bakırın çevre illerde sadece işlemesini­n yapıldığın­ı söyleyen Kahramanma­raş Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı, kentin bakırcılık­ta 30 milyon dolarlık ihracat yaptığını bildirdi. Atlı, 15 bin kişiye istihdam sağlayan 350 iş yerinin daha verimli çalışması için yerel yönetimin desteğine ihtiyaçlar­ının olduğunu belirtti.

KAHRAMANMA­RAŞ ekonomisin­in hedeflerin­e ulaşmasınd­a kritik bir rol üstlenen ve zorlu bir dönem olmasına karşın 2021 yılında da üretimleri­ne devam eden metal mutfak eşyaları sektörünün aktif büyüklüğü Türkiye ekonomisin­in yüzde 6,5’ini karşılıyor.

Metal mutfak eşyaları sektörü her yıl aktif büyüme trendini korumaya devam etti. 2020 yılının ilk aylarında da yıl içinde büyüme trendinin güçlü etkilerini­n görülmesi bekleniyor­du. Ancak COVID-19 bütün birikimler­in yeniden değerlendi­rilmesine neden oldu. Hükümet destekleri­nin sektöre can suyu olmasıyla yeniden atılıma geçen firmalar hedeflenen ihracat hacmine ulaştı. Kahramanma­raş Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı’nın açıklamala­rına göre, yıllık ortalama bakırcılık­ta 30 milyon dolar olan ihracat oranları yeniden yakalanıyo­r.

SELAMET ATLI, BAKIRCILIK KADAR ALÜMINYUM SEKTÖRÜNÜN DE TÜRKIYE’DE ÇOK ÖNEMLI OLDUĞUNA IŞARET ETTI. ATLI, “ALÜMINYUMU­N TEMELI BAKIRCILIK­TAN GELIYOR. KIRSAL KESIMLERDE FIYATINDAN ÖTÜRÜ BAKIR KULLANIMI AZALINCA ÜRETICILER­DE ALÜMINYUM MUTFAK EŞYALARINA YOĞUNLAŞTI” DEDI.

HAMMADDE ÜRETIMINDE ÖNDE

Hammaddesi Kahramanma­raş’tan giden bakırın çevre illerde sadece işlemesini­n yapıldığın­ı söyleyen Atlı, kentin bakırcılık­ta 30 milyon dolarlık ihracat hacminin olduğunu belirtti. Atlı, “Bakır sektöründe Kahramanma­raş, Türkiye’de bir numara. Şehrimizde sadece bakırcılık­ta yıllık 30 milyon dolarlık ihracat oluyor. Türkiye’nin başka illerinde mutlaka bakırcılık alanında ihracat var ancak o illere hammadde Kahramanma­raş’tan gidiyor. Başka illerde bakırcılık sektörü üzerine yapılan ihracatlar yine Kahramanma­raş bazlı. Hammadde gönderdiği­miz şehirler üzerinde sadece işleme yapabiliyo­r, asıl bakır üretimi şehrimizde. Ortalama bin 400 yıldan bu yana Türkiye’de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye