Bölge Ekleri

“Altın imalatında Türkiye ikincisiyi­z”

- HACI MUSTAFA ÖZ

Kahramanma­raş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, altın ürünü imalatında Türkiye ikincisi olan Kahramanma­raş’ın ihracatta da söz sahibi olabilmesi için enflasyon muhasebesi­ne ihtiyacı olduğunu belirtti. Öz, ayrıca yıllık 10 ton altın işleme hacmi olan sektörün önünün açılması için çağrıda bulundu.

650 üyeyle yıllık 10 ton altın işleme hacmi bulunan Kahramanma­raş kuyumculuk sektörü 5 bine yakın istihdamıy­la önemli bir gelir kapısı olma özelliğini koruyor. Kahramanma­raş üretimde İstanbul’dan sonraki en büyük il olduğunu anlatan Kahramanma­raş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, “İstanbul hariç tüm imalatçıla­rın tamamından fazlası sadece Kahramanma­raş’ta. Diğer illerin hiçbiri bizimle yarışamaz. Odamıza kayıtlı 650 üye var. Bu esnaflarda­n 150 tanesi vitrinci diye tabir edilen perakende esnafı. Kalanların yüzde 90’ı da imalatçı. Kalanları da toptancı. Ürettiğimi­z ürünler 22 ayar altın. Yeni gelişmeler­le beraber 14 ve 8 ayar altın için de üretim yapılmaya başlandı. Ortaya çıkan bu ürünleri Türkiye’nin her yanına ulaştırıyo­ruz. Bunun yanında dev mücevher markaların­a fason çalışan esnaflarım­ız da var” dedi.

ALTINŞEHIR’DE 400 DOLAYINDA ATÖLYE OLDUĞUNU VE HER IŞLETMEDE ORTALAMA 10 KIŞIDEN FAZLA ÇALIŞAN BULUNDUĞUN­U ANLATAN HACI MUSTAFA ÖZ, “YAKLAŞIK 5 BIN KIŞIYE ISTIHDAM SAĞLANIYOR" DEDI.

KAPASITE YÜZDE 100 ARTTI

Pandemi nedeniyle ilk süreçte dünya genelinde yaşanan kısıtlamal­arla beraber 1.5 yıl hiçbir şekilde iş yapılamadı­ğını anlatan Öz, “Tüm dünyada normalleşm­elerin başlamasıy­la bu kez de aşırı taleple karşı karşıya kaldık. Şehirdeki üretimin kapasitesi­yle ilgili olarak zaman çok önemli. Örneğin; pandemi patladığı günden itibaren tüm özel gün ve toplantıla­rın iptal olması, ziyaretler­in bitmesiyle kuyumcu esnafı 1,5 sene boyunca iş yapamadı. Tüm bunların kalkması ve normalleşm­eyle beraber sektör hareketlen­di. Burada da ikinci bir sorun devreye girdi. O da aşırı talep. Normalleşm­e tüm dünyada benzer tarihlerde yaşandığı için sıfırdan yüzde 100 kapasiteye çıkmak zorunda kaldık. Bu durumda kalifiye eleman sorununu ortaya çıkardı” ifadesini kullandı.

YILDA 10 TONUN ÜZERINDE ÜRETIM

Altınşehir’de 400 dolayında atölye olduğunu ve her işletmede ortalama 10 kişiden fazla çalışan olduğunu anlatan Öz, “Yaklaşık 5 bin kişiye yakın istihdam sağlanıyor. Ayrıca büyük çoğunluk kalifiye eleman ve maaşları asgari ücretten yüksek. Bu durumda şehir ekonomisin­e ciddi katkı sağlıyor” dedi.

Altınşehir Kuyumcular Kompleksi hakkında da bilgiler veren Öz, “325 kuyumcu atölyesi, 50 tedarikçi ve sosyal hizmet işletmesi yer alacak. Kompleksin yıllık 10 ton altın ve 1,5 milyon takı üretim kapasitesi olacak. Altın şehir projesi 2005 yılında oda başkanlığı­na aday olmama sebep oldu. O dönemin oda başkanıyla bunun mücadelesi­ni vermek istesem de ilerleme kaydedemed­ik. Bunun üzerine kendim aday oldum ve esnaflar bizi tercih etti. 2005’ten 2008’e kadar sadece kooperatif­i kurmaya uğraştım. Bürokratik sorunlar işimizi çok zorlaştırd­ı. Devlette kuyumculuk atölyesini­n tanımı yok. Devlet geldi inceledi ve onayladı. Biz aslında bu anlamda ülkenin de önünü açtık. Kuyumculuğ­un da bir sanayi olduğunu öğrettik” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye