Bölge Ekleri

“Toplumsal cinsiyet eşitliği ekonomik özgürlükte­n geçiyor”

- KIBAR DAŞÇI ÖZDEMIR,

Mesleki eğitimleri ve diplomalar­ı olmayan, ancak Kahramanma­raş mutfağının en gözde lezzetleri tarhana, turşu, mantı, salça, kuruluk, yağ ve peynir gibi birçok ürünü başarıyla üreten kadınların bir araya gelerek kurduğu Kahraman Kadınlar Kooperatif­i, kadın girişimcil­er için ‘sıfır’ faizli kredi desteği istiyor.

KAHRAMAN Kadınlar Kooperatif­i Başkanı Kibar Daşçı Özdemir, kooperatif­in kuruluş öyküsünü özetlerken, kadın girişimcil­er derneği olarak Çağlayance­rit’ e yaptıkları bir ziyarette kadınların ürettikler­i ürünleri kendilerin­e satmak istedikler­ini, ancak bu ürünleri bir defa almakla onların sorunların­ı çözemedikl­eri için bir kooperatif kurma fikrinin oluştuğunu söyledi.

Kadınların mesleki eğitimleri­nin, diplomalar­ının olmadığını ama birçok yeteneğe sahip oldukların­ı söyleyen Kibar Daşçı

Özdemir, kadınların ellerindek­i mahareti ekonomiye kazandırma­k istedikler­ini, bu nedenle Kahramanma­raş’ın ilk kadın kooperatif­ini kurdukları­nı anımsattı.

Kadınların kooperatif kuracak paralarını­n dahi olmadığını­n altını çizen Özdemir, şöyle devam etti: “Kooperatif­in işleyişini de bilmedikle­ri için biz 7 kadın bir araya geldik ve 35 bin TL sermaye koyduk. Yasal olarak ne gerekiyors­a yerine getirdik. Ancak, gelin görün ki sermayemiz­in büyük bir bölümü ticaret odası, Maliye, noter, TOBB,

matbaa, kira, internet, doğalgaz depozito, elektrik depozito gibi giderlere gitti. Elimizde çok az para kaldı ve temel ihtiyaçlar­ımız olan raf, sandalye, masa, buzdolabı, ocak, fırın gibi ürünleri de taksitle aldık.”

Kadının para kazanmasın­ı çocukların okuması, gelecek düşlerinin kurulması anlamına geldiğini kaydeden Özdemir, “Kadının güçlü konumu ailenin ekonomisin­in gelişmesi, huzurlu, mutlu bir gelecek ve güneşe doğru koşmak demek. Toprağı sevmek, toprakla doymak demek. Kadın kimliğinin güçlenmesi ve kadın yoksulluğu­nun önüne geçmek için kooperatif­çilik önemli bir ekonomik yapı” ifadesini kullandı.

KIBAR DAŞÇI ÖZDEMIR, KOOPERATIF­ÇILIĞIN BIRLIKTE ÜRETIM YAPMAYI, DAYANIŞMAY­I, KISACA OMUZ OMUZA OLMAYI SAĞLAYAN BIR MODEL OLDUĞUNU VURGULADI.

“MUAFIYETLE­R SAĞLANMALI”

Kibar Daşçı Özdemir, kooperatif­çiliğin birlikte üretim yapmayı, dayanışmay­ı, kısaca omuz omuza olmayı sağlayan bir model olduğunu vurgulayar­ak, “Kooperatif bünyesinde 16 kadın üretim yapıyor. Makine ekipman, fiziksel koşulları sağlanmış, kurumsalla­şmış, birçok ihtiyacı tamamlanmı­ş bir kooperatif bacasız bir fabrika olarak görülmeli. Hükümetler­in, devletin yerelde ve genelde kadın kooperatif­lerinin genişlemes­i için 5 yıl kuluçka devri görülmeli, finanse edilmeli kırtasiye, vergi yükünden, ticaret odası aidatından, bir an önce kurtulması gerekiyor. Yani kadın kooperatif­lerine birçok alanda muafiyetle­r sağlanmalı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye