Bölge Ekleri

“Hayvancılı­k gerileme eğiliminde”

- MEHMET GÜRDAL

Gürdal Yem Yönetim Kurulu Vekili Mehmet Gürdal, tarım ve hayvancılı­ğın gerileme eğiliminde olduğunu ifade ederek, artan maliyetler ve hammadde fiyatların­ın yanı sıra devletin et, süt üreticiler­i üzerindeki baskının neticesind­e üreticiler­in hızla sektörü terk ettiğini belirtti.

KANATLI hayvan, büyükbaş, küçükbaş ve balık yeminde ağırlık Ortadoğu ülkeleri olmak üzere yurtiçinde birçok bölgeye ulaşan Gürdal Yem, Kahramanma­raş’ta 200 bin metrekare alan üzerine kurulu. 30 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste saatte 30 ton, günlük ortalama 150 ton yem üreterek sektörün ihtiyacını karşılıyor. Şirket, ayrıca bin 500 hayvan kapasiteli et üretim tesisi kurdu. Balık yemi ve kanatlı yeminde Irak, Suriye, Kuveyt, Katar, BAE ülkeleriyl­e çalışan Gürdal, iç piyasada Ege Bölgesi’nden Trakyaya kadar ürünlerini ulaştırıyo­r.

Gürdal Yem Yönetim Kurulu Vekili Mehmet Gürdal, Firma olarak hammadde ve tarım ürünleri ticari yapıyoruz. Yurtiçinde Kahramanma­raş’ın komşu illeri başta olmak üzere Ege ve Trakya bölgesine ürünlerimi­zi ulaştırıyo­ruz” dedi. Özellikle sütü ve eti üreten çiftçinin zor durumda olduğu bilgisini veren Gürdül, “Bu da hayvancılı­kla uğraşan çiftçimizi sürekli zarar ettirerek üretimden uzaklaştır­ıyor. Kahramanma­raş’ta özellikle hammaddesi süt olan dondurma gibi bir ürünümüzün olması nedeniyle hayvancılı­k çok önemli bir konuma sahip. Dondurma üreticiler­i süt tozu ve benzeri bileşenler­i kullanarak üretim yapıyor” ifadesini kullandı.

“EN BÜYÜK SORUN BESI YEMI”

Kurumsal hayvancılı­k yapanların işletme sayısında bir artış olmadığını kaydeden Gürdal, şöyle konuştu: “Mevcut işletmeler içerisinde pasif olan var, aktif olan var. 2021 yılı için bir heyecan vardı ancak maliyetler­in tekrardan yükselmesi panik havası oluşturdu. Sektörün en büyük sorunu besi yemi. Yem fiyatların­ın aşırı pahalı olması ve ülkemizde kaba yem üretimin çok az olmasıdır. Ayrıca çiftçinin ürettiği arpa,buğday,mısır gibi ürünler için gerekli olan gübre tohum gibi giderlerin yüzde 150 civarında zamlanması maliyetler­i yükseltti” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye