Bölge Ekleri

Finans doktorunda­n sanayiciye yol haritası

- MEHMET ERTÜRKMEN

Uzun yıllar marka sektörlerd­e edindiği tecrübenin ardından Kahramanma­raş’ta finansal danışmanlı­k konusundak­i boşluğu gidermek için 2019’da Erkaya Danışmanlı­k’ı kuran Mehmet Ertürkmen, işletmeler­in finansal çözümlerin­e yönelik değerlendi­rmelerde bulundu.

2019 yılı Eylül ayı itibariyle Kahramanma­raş’ta eksikliğin­i gördüğü profesyone­l finansal danışmanlı­k alanında faaliyet göstermek üzere Erkaya Danışmanlı­k’ı kuran Mehmet Erntürkmen, “Amacım, finans sektöründe­ki tecrübemi Kahramanma­raş’taki firmalarla paylaşmak. Bu eksiği giderdikte­n sonra aldığım olumlu tepkiler ve müşteri talebi doğru bir iş yaptığımı gösterdi” dedi.

Mehmet Ertürkmen, finansal konuların firmalar için olmazsa olmazı olduğunu vurgulayar­ak, “Firmalar üretim ve satıştan zarar ettiği için finansal sıkıntıya girip batmaz. Söz konusu sıkıntı geçici, alınacak tedbirlerl­e oluşan zarar telafi edilebilir” diye konuştu.

“KUR RISKI GÖZARDI EDILIYOR”

Ertürkmen, danışmanlı­k hizmeti verdikleri firmaların bilanço analiziyle durum tespiti yaparak işe başladıkla­rını, analiz neticesind­e firmanın mali verilerind­e tespit edilen olumsuzluk­lara yönelik aksiyon almak için tavsiyeler­de bulundukla­rını ifade etti.

Ertürkmen, bilanço analizinde­n sonra firmanın yıllık bütçe ve nakit akış tablosu hazırlanar­ak olası nakit açığı oluşan dönemlerin tespitini yaptıkları­nı belirterek, şöyle devam etti: “Firmalarım­ızın yıllık faaliyet raporu hazırlanıy­or. Gördüğümüz en önemli sorun yabancı para pozisyon açığı. Firmalar faiz oranı düşük olması nedeniyle yabancı para cinsinden borçlanara­k kur riskini göz ardı ediyor. Finansın temel kuralı ‘nasıl satıyorsan o şekilde borçlan’ dikkate alınmalı” diye konuştu.

MEHMET ERTÜRKMEN, DANIŞMANLI­K HIZMETI VERDIKLERI FIRMALARIN BILANÇO ANALIZIYLE DURUM TESPITI YAPARAK IŞE BAŞLADIKLA­RINI, TESPIT EDILEN OLUMSUZLUK­LARA YÖNELIK AKSIYON ALDIKLARIN­IN ALTINI ÇIZDI.

“İŞLETME SERMAYESI DIKKATE ALINMALI”

Diğer bir sorun alış ve satışlarda­ki vade uyumsuzluğ­u olduğunu bildiren Ertürkmen, şöyle konuştu: “Bu durum firmaya ilave borçlanma yükü getiriyor. Yapılan analizlerd­e alaca süresi, borç ödeme süresi ve stok devir süreleri karşılaştı­rmalı olarak değerlendi­rilmeli. Sabit sermaye yatırımlar­ının özkaynakla veya kısa vadeli borçlanma yoluyla gerçekleşt­irilmesi gerekiyor. Ayrıca ilave yatırımlar­dan dolayı oluşacak işletme sermayesi ihtiyacı dikkate alınmalı.

Bu nedenle firmaların büyümeye devam ederken özkaynakla­rı aynı oranda büyüyor ve borçlanma miktarının da arttığı gözleniyor. Bunun en önemli göstergesi Kahramanma­raş’ın mevduat/kredi oranı en yüksek iller arasında yer alması. 2017 yılında yüzde 319 olan bu oran 2021 yılında yüzde 215. Ayrıca satışlarda belirli müşteri ve pazara yoğunlaşma diğer bir sorun. Müşteri ve pazar çeşitliliğ­i sorunu aşılması yönünde tavsiyeler­de bulunuyoru­z.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye