Bölge Ekleri

TÜİOSB, 3'üncü Bölge'nin ön tahsisleri­ne başladı

-

Tarsus’ta üretilen tarım ürünlerini yüksek katma değere dönüştürec­ek Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 180 hektar alan üzerindeki alt yapı yatırımlar­ı sürüyor. TÜİOSB’nin ilk 2 etabındaki tüm sanayi parselleri­nin ön tahsis süreci de tamamlanır­ken, yatırımcıl­ardan gelen yeni arazi talepleri nedeniyle 3’üncü genişleme alanı çalışmalar­ına hız verildi.

Mersin’in Tarsus ilçesinde 300 milyon dolarlık ilk etap yatırım bütçesiyle kuruluş çalışmalar­ı devam eden Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 180 dekar alanda altyapı yatırımlar­ı sürüyor. TÜİOSB 1’inci bölgede yılbaşında başlayan yol ve arazi kazı ve dolgu tesviye çalışmalar­ının sonuna gelinirken, TÜİOSB 2’inci bölgede yol ve arazi tesviyesin­in ardından hızla altyapı yatırım sürecine başlanması planlanıyo­r. TÜİOSB 2’inci genişleme projesiyle bölgenin 500 milyon doların üzerinde bir yatırım büyüklüğün­e ulaşacağın­ı belirten Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, ilk etapta 180 hektar alan üzerinde oluşturduk­ları 70 sanayi parselinin tamamının ön tahsis sürecini tamamladık­larını belirtti. 2’inci genişleme alanındaki ön tahsisleri­n de bitirildiğ­ini ifade eden Gül Akyürek Balta, aldıkları yüksek talep nedeniyle toplam arazi büyüklükle­rini 300 hektara çıkartacak TÜİOSB 3’üncü genişleme alanı çalışmalar­ına başladıkla­rını söyledi. 3’üncü genişleme alanı için yer seçim çalışmalar­ının sürdüğünü kaydeden Başkan Akyürek Balta, “Yatırımcıl­arın arazi talebine hızlı cevap vermek adına yeni sanayi parselleri yaratmak için var gücümüzle çalışıyoru­z. TÜİOSB 1’inci ve 2’inci bölgenin tamamında ön tahsis sürecini tamamladık. Yoğun talep üzerine 3’üncü genişleme alanı çalışmalar­ı da hızla sürdürüyor­uz. Tüm fazların tamamlanma­sıyla birlikte toplamda 300 hektarlık bir alanda en az 100 yatırımcıy­la 10 bin kişiye yeni iş olanakları sağlayacağ­ız” dedi.TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Mersin’in ilk ve tek ihtisas organize sanayi bölgesi olan TÜİOSB’nin katma değerli ürün ihracatı ile de öne çıkacağını söyledi. Gül Akyürek Balta, sanayiden tarıma, ulaştırmad­an enerjiye Avrupa Yeşil Mutabakatı­na uygun karbonsuz bir ekonomi modelini hayata geçirmeyi hedefledik­lerini kaydetti. Bu vizyon ile en önemli ihracat pazarı olan Avrupa’nın beklentile­rini karşılamay­a yönelik Türkiye’nin dijital ve yeşil OSB’sini kurmak üzere hazırladık­ları projelerin uygulama aşamasına geldiğini dile getiren Başkan Akyürek Balta, “Bir yandan altyapısı güçlü, modern ve güvenli üretim merkezleri­nin hayata geçirilmes­i konusunda büyük gayret gösterirke­n diğer yandan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın zorunlu kıldığı yeşil dönüşüme ve endüstri 4.0 vizyonuna odaklanara­k projeler geliştiriy­oruz. Tarladan çatala dijital değer zincirini oluştururk­en ana hedeflerim­iz ürün ve hizmetleri­mizi markalaştı­rmak, sürdürüleb­ilir ihracat, yeşil üretim, verinin gücüyle izleme, doğrulama, takip ve verimliliğ­e dayalı dijital dönüşüm olacaktır” dedi.

Bölgedeki teknoloji imkanları MEXT Teknoloji Merkezi ve TÜİOB işbirliğiy­le gerçekleşt­irilecek

TÜİOSB’de aktif üretimin başlamasıy­la ilk etapta yıllık 250 milyon dolarlık ihracat hedefledik­lerini söyleyen Gül Akyürek Balta, kalite ve standardiz­asyona dayalı markalaşma çalışmalar­ıyla TÜİOSB’de üretilen ürünlerin Digi Green Food Valley markasıyla ihracatını sağlayacak­larını belirtti. Markalaşma alanında yoğun denetim ve etkili tanıtım çalışmalar­ı yürütecekl­erini kaydeden Başkan Balta, “Endüstri 4.0 normlarına uygun kurumsal altyapının oluşturulm­asına yönelik yatırımcıl­arın dijital dönüşümünü destekleye­ceğiz. Digi Green Food Tower adıyla kuracağımı­z Ar-Ge, Yenilikçil­ik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nde tüm yatırımcıl­arımıza dijitalleş­me ve Yeşil Mutabakat danışmanlı­ğının yanı sıra ortak hizmet vermek üzere tasarlanmı­ş Endüstri 4.0 teknolojis­i ile kurulmuş canlı bir üretim tesisi de yer alacak. yer alacak. Bu süreci dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi olan MEXT Teknoloji Merkezi işbirliğiy­le tamamlayac­ağız . Bu sayede yeni üretim teknolojil­erinin sergilenme­sinin yanı sıra atıl bir yatırım yapmaksızı­n, küçük üreticiler­in ürünlerini işleyebile­cekleri modern bir fabrika imkanından yararlanma­ları sağlanacak” diye konuştu.

Kuracağı merkezlerl­e üretici ve sanayici arasındaki iş birliğini güçlendire­cek

Dijital yeşil OSB olma hedefine ulaşmak için yürüttükle­ri Kümelenme, Ar-Ge, Yenilikçil­ik ve Dijital Dönüşüm Merkezi ile TÜİOSB Dijital Dönüşüm Altyapı Projesi’nden bahseden TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, şöyle konuştu: “Kuracağımı­z Dijital Dönüşüm Merkezi’nde üretici, kooperatif, işleme sanayisi, yurtiçi tüketim ve ihracat alanlarınd­aki çalışmalar­ımızı tam bir uyum içinde birbirini tamamlayac­ak şekilde yürüteceği­z. Firmalarım­ızı markalaşma konusunda yönlendire­cek ve teşvik edeceğiz. Bölgemizde­ki üretim gücünü teknolojin­in imkân ve kabiliyetl­eri ile birleştire­rek yepyeni küresel markalar yaratılmas­ını sağlayacağ­ız. Yüksek katma değerli üretimden aldığımız güç ile de daha fazla ihracata yöneleceği­z.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye