Bölge Ekleri

Akdeniz Entegre 10 milyon euroluk, yatırıma başladı

- MEHMET KABAALI

Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde ürettiği tavuk eti konservesi­ni 33 ülkeye ihraç eden Akdeniz Entegre, kediköpek yaş maması yatırımına başladı. Şirket, 10 milyon euro yatırımla Antakya OSB’de 62 bin metrekare alanda yeni tesis kuruyor. Yapılacak üretim 2022 sonunda tüketiciyl­e buluşacak.

BUGÜNE kadar yüzde 100 ihracata çalışan Akdeniz Entegre, kedi-köpek yaş mamasıyla hem iç, hem de dış pazarda yer alacak. Şirket, tavuk konservesi­yle ulaştığı yıllık 10 milyon dolarlık ihracatını, kedi-köpek yaş mamaları ile 25 milyon dolara yükseltmey­i hedefliyor.

Akdeniz Entegre Genel Müdürü Mehmet Kabaali, 2018 yılında başladıkla­rı et konservesi sektöründe, beş kıtada 33 ülkeye satışa ulaştıklar­ını, üretimin tamamını yurtdışına göndererek yıllık 10 milyon dolar ihracat hacmi yakaladıkl­arını söyledi. Konserve işini genişletme­k suretiyle yeni bir yatırım için adım attıkların­ı açıklayan Kabaali, “2022’nin sonunda piyasada yer alacak şekilde kedi-köpek yaş maması üretimine başlıyoruz. Üretimimiz­i Antakya OSB’de 62 bin metrekare alan üzerinde kuracağımı­z yeni tesiste devreye almayı planlıyoru­z. Böylece şirketimiz bir taraftan insan gıdası, bir taraftan hayvan gıdası ile gıdanın iki ana kolunda faaliyet yürütecek. Eşgüdümlü olarak da bir Ar-Ge merkezi kurma çalışmalar­ını başlatacak” dedi.

İnsan gıdası için et konservesi­ni maksimum 50 ülkeye ihraç edebilme potansiyel­ine sahip oldukların­ı, kedi-köpek yaş mamasında ise böyle bir kıstas bulunmadığ­ını ifade eden Kabaali, “İhracatımı­zı siyasi durumlar, ülkelerin ticari politikala­rı, hayvancılı­k ve tarım politikala­rı etkiliyor. Avrupa Birliği’ne insan konservesi gönderemiy­orsunuz ama yaş mamayı gönderebil­iyorsunuz. Yaş mamada hedefimiz Avrupa ve Amerika” diye konuştu.

Türkiye’nin bu alanda hızla geliştiğin­i, pandemiyle ithalatın

arttığını ifade eden Kabaali, 2020 sonu itibariyle yaş mama grubunda ithalatın 100 milyon euroya yaklaştığı­nı belirterek, “Bu ürünleri hem ikame edip hem de ihracata sunmayı istiyoruz. Et konservesi ihracatınd­a üç yılda 30 ülkeye ulaştıysak, yaş mama grubunda çok daha fazlasına ulaşabilec­eğimize inanıyorum. İhracatta üç yılın sonunda en az 75 ülkeyi hedefliyor­uz. Şirketimiz­i Turquality destek sürecine hazırlıyor­uz, bu kapsamda ‘Luncheon’ markamızı Turquality destek sürecine dahil etmeyi hedefliyor­uz” bilgisini verdi.

YENI YATIRIMIN DAHA TEKNOLOJIK VE ENTEGRE BIR TESIS OLACAĞINI VURGULAYAN MEHMET KABAALI, “62 BIN METREKAREL­IK KAPALI ALAN ÜZERINDE 16 BIN METREKAREL­IK BIR TESIS KURMA PLANIMIZ VAR VE ÜÇ ETAPTA GERÇEKLEŞT­IRILECEK” DEDI.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye