Bölge Ekleri

İzmir, yüksek öğrenimde “nitelik” atağına kalkıyor

-

Dünyada ülkeler, iller, hatta ilçeler arasında bile yeni yatırım çekme konusunda sıkı bir yarış var. Yatırımcıl­arı çekecek temel unsurlar ülkelerin genel durumuyla ilgili olsa da, pek çok nüans yatırım yerinin seçiminde etkili oluyor. Bunlardan biri de söz konusu bölgede yeterli sayı ve kalitede işgücünün bulunması. Bu da akla hemen eğitimi getiriyor.

Yazının bu girişini İzmir’e uyarlarsak, hayallerle gerçekleri­n tam olarak örtüştüğün­ü söyleyemiy­oruz ne yazık ki. İzmir, geleceğini bilişim, enerji, lojistik, turizm, gıda gibi konularda arıyor. Bu kapsamdaki yatırımlar­ı çekmek için de en güvendiği avantajlar­ı arasında yaşanılabi­lir bir kent olmasını ve genç-e genç-eğitimli iş gücü potansiyel­ini g görüyor. Türkiye’deki üniversit üniversite­lerin durumu malum. Nice Nicelik sorunumuz yok. Ama gerek gere mesleki eğitim, gerekse bili bilimsel açıdan ciddi bir nitelik so sorunu olduğunu inkar edemeyiz edemeyiz. Bu noktada üniversite­ler sitelerle ilgili birkaç istatisti tistik paylaşmakt­a fayda va var. 2022 yılı itibariyle T Türkiye’de ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenciler­inin sayısı 8 milyon 296 bin 959’a ulaştı. Bu neredeyse Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyo­r. İzmir’in bu pastadaki payı ise yüzde 2.1 düzeyinde. Şu an İzmir’deki 4’ü vakıf, 6’sı devlet olmak üzere 10 üniversite­de 178 bin 343 öğrenci okuyor. Türkiye ortalaması anlamında düşük gibi görülse de yüksek öğrenimi değerlendi­rirken bakılması gereken esas kıstas bu değil elbette. Asıl mesele üniversite­lerdeki hem eğitim hem de öğrenci kalitesini artırmak. İzmir’deki üniversite­ler de her iki kapsamda çalışmalar­ını sürdürüyor­lar.

Üniversite sınavların­a giren öğrenciler aldıkları puanları geçen hafta öğrendiler. 27

Temmuz’da başlayan tercih süreci de 5 Ağustos’a kadar devam edecek. Bütün öğrenciler­e bu süreci çok dikkatli takip etmelerini, seçimlerin­i yaparken önceliği severek çalışacakl­arı mesleklere yönelik bölümlere vermelerin­i tavsiye ediyoruz. Bugünlerde benzer tavsiyeler­i pedagoglar­dan meslek erbapların­a, ebeveynler­den rehber öğretmenle­re kadar herkes yapıyor. Başta vakıf üniversite­leri olmak üzere, yüksek eğitim kurumları da hem kontenjanl­arını doldurmak hem de daha yüksek puanlı öğrenciler­i çekebilmek amacıyla ciddi bir yarış halindeler.

İzmir’deki üniversite­ler bu yıl bu kapsamda ortak bir çalışma yaptılar. İzmir Vakfı çatısı altında bir araya gelen İzmir’in yönetici ve iş dünyası temsilcile­ri “Üniversite İzmir’de yaşanır” sloganı ve #izmirzaman­ı etiketiyle üniversite öğrenci adaylarını kente çağırdı.

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (DTO) ve İzmir Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği (İESOB) üniversite adaylarını ortak kampanyala­rıyla İzmir’de okumaya davet ettiler. Türkiye’de daha önce yapılmamış bu kampanyada üniversite­nin sadece öğretim alınan yer değil, gençlerin hayatların­a yön veren yılların yaşandığı bir dönem olduğu vurgulandı ve kent kimliği ön plana çıkarıldı. Türkiye’nin her yerindeki üniversite adaylarını kentin olanakları­ndan haberdar etmek için düzenlenen kampanyada, nitelikli ve köklü eğitim geleneğini­n öncüsü üniversite­ler, kentteki yüksek yaşam standartla­rı, dinamik sosyal hayat, kültürel imkanlar, kolay ulaşım olanakları, staj ve iş fırsatları, yaratıcılı­ğı ve girişimcil­iği besleyen doku dile getirildi.

 ?? ?? İzmir, Güzelbahçe’de yeni bir eğitim yerleşkesi­ne kavuşacak.
İzmir, Güzelbahçe’de yeni bir eğitim yerleşkesi­ne kavuşacak.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye