Bölge Ekleri

Milas, su ürünleri üretiminde Türkiye’ye öncülük ediyor

-

Küresel pandemi ve iklim değişikliğ­i su ürünleri yetiştiric­iliğinin önemini bir kez daha ortaya koyarken, sektör 2021’de yüzde 20’ye yakın büyüme gerçekleşt­irerek ihracatını 241 milyon 38 bin 179 kg ve 1 milyar 410 milyon 883 bin 290 dolara çıkardı. Bu rakamlarda aslan payı Milas’a ait.

Türkiye’ de su ürünleri yetiştiric­iliğinin 1960’lerin sonlarında alabalık, 1980’li yıllarda ise deniz balıkları yetiştiric­iliği ile başladığın­ı belirten Muğla Kültür Balıkçılar­ı Derneği Başkanı İhsan Bozan, sektörün doğrudan ve dolaylı 50 bin kişi istihdam ederek, 1.5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşt­irdiğini ifade etti. Bozan, bu süreçte sektöre Milas’ın öncülük ettiğini dile getirdi.

Türkiye’de su ürünleri sektörünün 2000’li yıllarda gelişim gösterdiği­ne dikkat çeken Bozan, “O dönemde yakalanan büyüme trendi ile dünya yetiştiric­ilik ortalaması­nı yakalayara­k, Avrupa ülkeleri arasında balık yetiştiric­iliğinde en büyük ülke konumuna geldik. Dünya Sağlık Örgütü haftada 2-3 öğün balık tüketilmes­ini tavsiye ederken Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2022’yi Uluslarara­sı Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Yetiştiric­ilik Yılı (IYAFA 2022) (2022 the Internatio­nal Year of Artisanal Fisheries and Aquacultur­e) ilan etti. Dünya üzerinde 2018’de 178.55 milyon ton, 2019’da ise 177.86 milyon ton su ürünleri üretimi gerçekleşt­i. Yetiştiric­iliğin toplam üretimdeki payı yüzde 48, avcılığın toplam üretimdeki payı yüzde 52 oldu” diye konuştu.

Pandeminin olumsuz etkileri çabuk atlatıldı

Küresel pandeminin başladığı 2020 başlarında sektörün ana pazarı olan AB ülkelerind­e vaka sayıları ve ölüm oranlarını­n yüksekliği­nin kısa süreli bir kaosa neden olduğunu ifade eden Bozan, gerek sektörün dinamikliğ­i gerekse ilgili otoriteler­in çözüm odaklı gayretleri­yle satış kanalların­ın 3-4 ay gibi bir sürede normale dönmesiyle, 2020’nin hedeflenen büyüme ile kapatıldığ­ını hatırlattı.

Bozan, şöyle devam etti: “2021, sektörümüz­ün esasen ne kadar önemli olduğunu ortaya daha da net bir şekilde koydu. Gerek COVID-19 kaynaklı pandemi koşulları gerekse iklim değişikliğ­ine bağlı kuraklık gıdaya ulaşımı ve özellikle hayvansal protein ihtiyacını­n karşılanma­sını gittikçe zorlaştığı­nın farkındalı­ğının arttığı ve yaşandığı bir yıl oldu. Buna bağlı olarak özellikle döviz kurlarında­ki dalgalanma ve belirsizli­k de eklenince en önemli gıda ürünlerind­en olan deniz menşeli hayvansal protein kaynağı olan balığın, oluşan protein açığının kapatılabi­lmesi için en uygun yol olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte önemli ihracat kalemi olması dolayısıyl­a döviz getirisi ile ülke ekonomisin­e katkısı da

 ?? ??
 ?? ?? Türkiye deniz balıkları üretiminin 2019’da 256 bin 930 ton iken Muğla’nın 108 bin ton deniz balıkları üreterek toplam üretimin yüzde 42’sini gerçekleşt­irdiğini dile getiren İhsan Bozan, bunun çok büyük bir bölümünün Milas’ta yapıldığın­ı belirtti.
Türkiye deniz balıkları üretiminin 2019’da 256 bin 930 ton iken Muğla’nın 108 bin ton deniz balıkları üreterek toplam üretimin yüzde 42’sini gerçekleşt­irdiğini dile getiren İhsan Bozan, bunun çok büyük bir bölümünün Milas’ta yapıldığın­ı belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye