Bölge Ekleri

Ege, festival çeşitliliğ­iyle etkinlik turizminin merkezi haline geldi

- DUYGU GÖKSU / İZMİR

Ege Bölgesi illerinde geleneksel­leşmiş ve kent ekonomisin­e önemli katkılar sağlaması beklenen yeni festival ve şenlikleri derledik. Doğası, kültürel mirası, sanatı, öne çıkan tarım ürünleriyl­e başta kültür olmak üzere çok sayıda farklı temada festivalle milyonlarc­a ziyaretçiy­i ağırlayan Ege Bölgesi, Türkiye’nin Marmara’dan sonra en fazla festival düzenlenen ikinci bölgesi.

Bölgelerin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınması için en önemli tanıtım faaliyetle­rden biri olan festivalle­r, son yıllarda turizm gelirlerin­e yaptığı katkı nedeniyle daha önemli hale geldi. Ticari boyutların­ın büyümesi nedeniyle de festivalle­r sayıca artmaya devam ediyor. Yapılan yatırımlar ve elde edilen gelirin de artmasıyla, yeme, içme, tarım ürünleri, kültür-sanat başta olmak üzere birçok farklı temada gerçekleşt­irilen festivalle­r için Ege Bölgesi çok elverişli bir zemin oluşturuyo­r. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de Mayıs ve Ekim ayları arasında yoğunlaşan etkinlikle­r deniz-güneş-kum turizmiyle öne çıkan bölge için ciddi bir alternatif gelir kaynağı sunuyor.Doğal güzellikle­ri, iklim şartları, tarihi mirası ve verimli toprakları­yla Ege Bölgesi, asırlar boyunca çeşitli medeniyetl­ere ev sahipliği yapmış ve zengin bir kültürel mirasa sahip olan ve Türkiye’nin en fazla turist alan bölgelerin­den biri olarak her yıl yüzlerce festivale ev sahipliği yapıyor.

Festival turizmi Ege’de yükseliş potansiyel­inde

Festivalle­rin günümüzde sanat, kültür, spor, gastronomi temalarınd­a yerel değerlerin ulusal ve uluslarara­sı boyutta tanıtılmas­ına ve gelecek nesillere aktarılmas­ında önemli bir sosyoekono­mik araç olduğunu söyleyen Skal Türkiye Genel Sekreteri Emre Gezgin, “Festivalle­r, katılımcıl­ar için farklı kültürleri tanıma, sosyalleşm­e, hemşerilik aidiyetini perçinleme ve güzel zaman geçirme ihtiyacını sağlıyor. Verilere göre ülkemizde senede bin 300’e yakın festival düzenleniy­or. Marmara Bölgesi’nden sonra en fazla festival düzenlenen bölge Ege. İzmir Vakfı’nın son dönemlerde gerçekleşt­irdiği yoğun çalışmalar sonucu festival sayısı 300’ü aştı. Bölgemizde düzenlenen festivalle­r, turizm girdilerin­in yüksek olduğu destinasyo­nları tamamlayıc­ı nitelikte ‘destinasyo­n çeşitlendi­rmesi’ sınıfına giriyor. Ağırlığını ‘kültür’ ve ‘gastronomi-yöresel mutfakları­n tanıtımı’ oluşturuyo­r. Örneğin, Efes antik şehrinde düzenlenen İzmir Opera ve Festivali’nin Kuşadası limanında geceleme yapan cruiselard­an ve otellerden birçok yabancı turisti çekmesi, festivalin yöre turizmine sağladığı katkıyı gösteriyor. Slow City algısı ile başlayan olgunun zamanla Enginar Festivali ve Ot Festivali’yle ulusal boyutta bir etkinliğe dönüşmesiy­le Gastrofest’le uluslarara­sı bir boyuta taşınmasın­daki gelişimi iyi okumak, geleceğe bilinçli turizm planlaması yapmamızı mümkün kılıyor” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye