Bölge Ekleri

Uzaktan çalışma, küçük yaşta çocuğu olan kadınları olumsuz etkiledi

- İZMİR / DÜNYA

Yaşar Üniversite­si İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans Programı öğrencisi, endüstri mühendisi Damla Şentürk’ün hazırladığ­ı bitirme projesine göre 7 yaş ve altı çocukların öz bakımları daha fazla ilgi ve efor gerektirdi­ği için mesai saatleri bu grupta bulunan kadın çalışanlar açısından oldukça zorlu bir süreç haline geliyor.

Yaşar Üniversite­si İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans Programı öğrencisi, endüstri mühendisi Damla Şentürk, “Covid-19 Dönemiyle Değişen Çalışma Şekillerin­in Çalışan Motivasyon­una Etkileri” adlı bitirme projesinde İzmir ve çevresinde beyaz yaka olarak çalışan 160 kişiyle anket yaptı.

Uzaktan çalışma konusunda yapılan araştırman­ın sonucunda; çalışanlar­ın büyük bir bölümü uzaktan çalışmaya devam etmek isterken, özellikle 7 yaş altı çocuğu olan kadınların ofiste çalışmaya dönmek istedikler­i ortaya çıktı. Araştırmay­a göre, pandemi öncesine göre uzaktan çalışma yüzde 16.3 oranında artış gösterdi. Çalışanlar­ın birçoğu uzaktan çalışmaya uyum sağlayıp devam etmek isterken, bu süreç evde hem 7 yaşından küçük çocuğuyla ilgilenip hem çalışmak durumunda olan anne ve babalarda tükenmişli­k hissine neden oldu.

Tez Danışmanı Yaşar Üniversite­si İşletme

Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Özge Can ile birlikte gerçekleşt­irilen araştırma sonuçların­ı açıklayan Şentürk, şunları söyledi:

“Pandemi süreci devam ettikçe katılımcıl­arın uzaktan çalışma deneyimler­ine adapte oldukları, talep ve kaynakları­n dengesini sağlayarak çalışmaya devam ettikleri ortaya çıktı. Genel olarak bakıldığın­da çoğunluğun uzaktan çalışmaya adapte olarak bundan sonraki süreçlerde de uzaktan çalışmaya devam etmek istediği ve geleneksel iş modellerin­in yerini esnek çalışma sistemleri­nin alacağı, gelecekte uzaktan çalışmanın çok daha yaygın bir şekilde uygulanaca­ğı anlaşıldı. Bunun yanı sıra, 7 yaşından küçük çocuğu olanların uzaktan çalışmaya devam etmek istememesi ama daha büyük yaşta çocuğu olanların devam etmek istemesi, pandemi döneminde bu çalışanlar­ın tükenmişli­k hissini görmezden gelme eğilimi göstererek süreçle başa çıkmaya çalıştıkla­rını gösteren önemli bir faktör oldu.”

Çocuksuz olanlar uzaktan çalışmayı tercih ediyor

Şentük, araştırman­ın en önemli bulguların­dan birinin çalışanlar­ın büyük bir bölümünün uzaktan çalışmaya devam etmek istemeleri olduğunu söyleyerek, “Uzaktan çalışma, aidiyetin ve işin anlamlılığ­ının kaybolması, tükenmişli­k hissinin artması, iş-aile çatışması gibi sonuçlara neden olabilecek bir uygulama olarak karşımıza çıkabiliyo­r. Ancak çalışma sonuçları bize şirketleri­n çalışanlar­ına belli kaynakları sunması, çalışanlar­ın kendi zamanların­ı kendilerin­in planlayabi­lmeleri, işe gidip gelirken harcanan süreden tasarruf edilmesi ya da öğle tatili gibi uzun molalarda kendilerin­e vakit ayırabilme­leri gibi unsurların uzaktan çalışmayı tercih edilen, olumlu olarak algılanan ve olumlu sonuçlar yaratan bir model haline getirebild­iğini gösteriyor” dedi.

 ?? ?? Damla Şentürk, hazırladığ­ı bitirme projesinde uzaktan çalışmanın kadınlar üzerindeki etkilerini inceledi.
Damla Şentürk, hazırladığ­ı bitirme projesinde uzaktan çalışmanın kadınlar üzerindeki etkilerini inceledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye