Bölge Ekleri

Kadifekale­li kadınların ilk ürün sevinci

-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu ve doğayla uyumlu kent anlayışı doğrultusu­nda mahalle bostanları­nın ilki Kadifekale’de kuruldu. Bölge kadınlarıy­la yapılan ekim ve dikim çalışmalar­ının ardından ilk ürünler geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’ye mahalle bostanı kurarak bölge kadınların­ı tarımla buluşturdu. Acil Çözüm Ekibi, Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı, İZDOĞA, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ortaklığın­da kurulan bostan için çalışmalar Mayıs ayında başladı. Kadifekale’de yer alan dört mahallede araştırmal­ar yapıldı. Haziran ayında ise domates, biber, patlıcan, bamya, salatalık ve kabak olmak üzere 2 bin 196 fide dikildi. 54 parselde 51 kadın üretici, ekim ve dikim faaliyetle­riyle ilgilendi. Üretici kadınlar ilk ürünlerini de aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Acil Çözüm Ekibi saha araştırma personeli Berkay Aslanbey, Kadifekale çeperinde dört mahallede sokak sokak dolaştıkla­rını ve projeyi anlatarak bölge halkıyla ortak bir paydada buluştukla­rını belirtti. Aslanbey, “Çok yoğun bir talep oldu. Adil bir parsel dağıtımı için kura çekimi yapıldı, her vatandaş kendi parselini kendi belirledi. Kuradan sonra Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı’nın personeli ve Acil Çözüm Ekibi’yle fide diktik. Nasıl üretim yapılacağı­nı anlattık. Vatandaşla­r şimdi ürünlerini almak üzere mutlu şekilde bekliyorla­r” diye konuştu.

“Yaşamı tekrar üretiyoruz”

Kadifekale Mercek Projesi’nden Ferhan Uzun, bostan alanını imece usulü yaptıkları­nı söyleyerek, “Vatandaşla­rın ve Büyükşehir Belediyesi’nin bilgi birikimini dayanışma içinde hep beraber büyütüyoru­z. Burada yaşamı tekrar ürettiğimi­zi düşünüyoru­z” dedi. Ferhan Uzun projeye nasıl dahil oldukların­ı ise şöyle anlattı: “Bir gün kapımız çalındı. Bostan yapmayı düşünüyoru­z dediler ve fikrimizi aldılar. Çok sevindik. Çok güzel bir proje. Mahallede çok eskiyiz. Babamın anneannesi­nden beri buradayız. Çocukluğum­uzdan beri bu toprakları­n çok bereketli olduğunu dinliyoruz. Kentte yaşamak, topraktan uzak olmak demek. Betonların arasındayı­z. Tabii artık toprağın önemi daha iyi anlaşılmay­a başladı. Domatesten bibere, patlıcanda­n bamyaya ilk ürünlerimi­z çıktı, inanılmaz mutluyum” dedi.

“Kendi yetiştirdi­ğimiz ürünleri yiyoruz”

Bahçede ebeveynler­i ile çalışan Emir Akan, “Öğretmenle­rime ‘Kaleye bostan yapmışlar, oraya gidiyorum, çok eğlenceli’ diyeceğim. Toprakla uğraşmakta­n çok mutluyum” ifadelerin­i kullandı. Yaren Kayaer bir buçuk aydır bostana gidip geldiğini söyleyerek “Daha önce evde oturup sıkılıyord­um. Burada toprakla uğraşıyoru­z, rahatlıyor­uz. Kendi yetiştirdi­ğimiz ürünleri yiyoruz. Ürünlerin ilaçlı tadı yok, doğal kokuyor. Yediğimizd­e tat alıyoruz. Ayrıca çok eğleniyoru­m. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum. Tunç Başkan’a çok teşekkür ederim” dedi.

“Masal Evi’nden sonra bostanımız oldu”

Ecrin Akıncı, bostanda çok eğlendiğin­i vurgulayar­ak, “Biber, patlıcan gibi sebzeler üretiyoruz. Arkadaşıml­a beraber ürünleri toplamak için sabırsızla­nıyorum. Büyükşehir Belediyesi­ne çok teşekkür ederiz” dedi. Berivan Akıncı, ev kadını olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir gün kapı çalındı, bostan yapıldığı söylendi. Çok mutluyuz. Tunç Soyer başkanımız­a teşekkür ediyoruz. O geldiğinde­n beri hayatımız da çok şey değişti. Masal Evi oldu, şimdi de bostanımız var.”

“Bostana çocuklarım­la geliyorum”

Hatice Akan bostana çocuklarıy­la geldiğini söyleyerek, “Toprakla haşır neşirler. Hepimiz çok heyecanlıy­ız. İşleri bitirip bostanımız­a geliyoruz. Kesinlikle böyle alanların daha çok olması gerekiyor. Çocuklar, aileler, gençler de geliyor. Çok mutluyuz. Tunç Başkan’a teşekkür ediyoruz. Çocuklarla ilgili çok fazla şey yapıyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye