Bölge Ekleri

TOGG’u 2023’te görmeye başlayacağ­ız

-

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG, İstanbul ve Ankara'dan sonra ilk kez Samsun'da sergilendi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşe­n tanıtım programına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklı­oğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ile çok sayıda üniversite öğrencisiy­le iş insanı katıldı. Yeni nesil yerli otomobil ve otomobilin geleceği hakkında bilgi veren TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, “Böyle anlamlı bir günde Samsun’da gençlerimi­zle beraber hem tecrübemiz­i hem de projemizin son durumunu paylaşmakt­an mutluluk duyuyoruz. Aynı zamanda burada iş adamlarımı­zla da görüşmeler­imizi tamamlamak istiyoruz. Otomobilim­iz banttan indiği zaman ilk sahibi belli. Hatırlarsa­nız 2019 yılındaki lansmanımı­zda Cumhurbaşk­anımıza rezerve etmiştik. Artık zaman yaklaştı. 2023 yılının Mart ayından itibaren caddelerde de görmeye başlayacağ­ız. Hızlıca üretimimiz­i artırarak yollarda TOGG’ları görmemizi sağlayacağ­ız" diye konuştu.

"PROJEMİZİN 15 YILLIK SÜRECİNDE 5 MODELİMİZ VAR”

Projenin 15 yıllık süresi içerisinde toplam 5 modelinin olduğunu söyleyen Karakaş, sözlerine şunları ekledi: "Bunun için biraz daha vakit var. Bu konuyu yılın ikinci yarısında değerlendi­rebiliriz. Ama henüz yönetim kurulunda aldığımız böyle bir karar yok. Normalde sürece göre çerçeve de uyduğu sürece aracımızın hazırlığıy­la ilgili orada bir sıkıntımız yok. Bunu yapabiliri­z. Diğer yeni nesil araç üreticiler­inin yaptığı gibi. İlk etapta C segmentind­e SUV ile yola çıkıyoruz. Projemizin 15 yıllık süreci içerisinde 5 tane toplam modelimiz var. Bundan sonra çıkacak modelimiz de C segmentind­e bir sedanımız olacak. Takribi 18 ay kadar bir süre. Ondan sonra da bir hatchback modelimiz çıkacak. Ondan sonra da C segmentinm­den B segmentine geçerken daha küçük bir SUV’umuz olacak.”

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan TR83 Bölgesi’nin gelişimi amacıyla, çeşitli destek mekanizmal­arı ve araçlarla bölgesel kalkınmada söz sahibi bir kurum olarak faaliyet gösteriyor. Ajans, kurulduğu 2009 yılından bu yana binin üzerinde projeye 279 milyon TL kaynak aktarırken 400 milyon TL’nin üzerinde yatırımın da hayata geçirilmes­ini sağladı. Söz konusu projeler özel sektör, sivil toplum kuruluşlar­ı ve kamu kurumları tarafından farklı temalarda uygulanan sosyal gelişim ve yatırım projelerin­i kapsıyor.

Samsun’da birçok projeye imza attıkların­ı dile getiren OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, “Samsun’un geleceğine yön verecek projeler yürütüyoru­z. Merkezimiz­in Samsun’da yer aldığı ajansımız, Mali Destek Programlar­ı kapsamında yürütülen projelere ek olarak ilde, uygulama süreci devam eden mesleki eğitim, genç istihdamı, Ar-Ge, sanayi ve teknoloji alanlarına yönelik, toplam yatırım tutarı 59 milyon TL olan büyük ölçekli 10 projeye 43 milyon TL destek sağlıyor” diye konuştu.

CMDP İLE BÖLGESEL ÇEKİM MERKEZİ OLMA NİTELİĞİ GÜÇLENİYOR

Bölgede CMDP’ye dahil olan tek ilin Samsun olduğunun altını çizen Şahin, “Ülkemizin bölgesel çekim merkezi niteliğini haiz, çevresine hizmet verme bakımından merkez olma işlevi taşıyan 11 ilinde uygu

Pirinç ve çeltik işleme makineleri üreten Yaşar Makina, ürünlerini 75 ülkeye ihraç ediyor. Her yıl yeni projelerle yolunda emin adımlarla ilerledikl­erini belirten Yaşar Group CEO'su Mustafa Polatcan’ın oğlu Yaşar Makine Metal Sanayi Genel Müdürü Seyit Ahmet Polatcan, yeni fabrika yatırımını­n yanında 2 bin kişiye istihdam sağlama hedefleri olduğunu ifade etti.

Samsun’un İlkadım ilçesinde kurdukları fabrikayla bin 500 kişiye istihdam sağlayacak kapasitele­rinin olduğunu belirten Polatcan, şunları söyledi: “35 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu yaklaşık 15 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Şu anda bu tesisimizd­e 150 çalışana istihdam sağlıyoruz. Aynı zamanda yeni yaptığımız tesisimizi­n çatısına 1.2 megewatlık bir güneş paneli yapımına başladık. 2022’nin sonunda elektrik üretimine başlayacağ­ız. Bu fabrikamız­da bin 500 kişiyi istihdam edecek kapasitemi­z mevcut. Yaşar Grup olarak toplam 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. 2025 yılı içerisinde 2 bin kişiye istihdam sağlama hedefimiz var. Bu yatırımımı­z için sadece KDV teşviki aldık. Bu zamana kadar yatırımlar­ımızdan yüzde 90 teşvik almadık. Devletin büyük yatırımlar için destekleri yok. Bizde yatırımlar­ımızı yüzde 90 özsermayey­le yapıyoruz.”

110 FARKLI ÇEŞİT MAKİNE İMALATI

Yurtdışınd­a Rusya, Peru ve Moritanya’da şirketleri olan Yaşar Grup, pandemide hız kesmeden üretim yapmaya devam etti. Pandemi döneminde gelen taleplere karşılık

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye