Bölge Ekleri

GESİFED, küresel düşünüp yerel hareket ediyor

- OSMAN NURİ BOYACI / DENİZLİ

Güney Ege Sanayici ve İş Dünyası Federasyon­u (GESİFED), Aydın, Denizli ve Muğla’da ortak ilke ve hedefleri benimseyen, düşünce ve hareket birliği sağlayan iş insanları dernekleri­ni aynı çatı altında toplama düşüncesiy­le 2012’de kurulan bir sivil toplum kuruluşu. Bölgesel ve sektörel potansiyel­i en iyi şekilde değerlendi­rebilmek için yerel bazda kalkınma dinamikler­i yaratarak, Türkiye’nin sürdürüleb­ilir kalkınması­na katkıda bulunmayı amaçlayan GESİFED, bu kapsamda pek çok çalışma gerçekleşt­iriyor. Bünyesinde 13 STK yer alan GESİFED’in Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Mersin, vizyonları­nı, yürüttükle­ri çalışmalar­ı Ege DÜNYA›ya anlattı.

XGESİFED’i tanıyabili­r miyiz? Bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar neler? GESİFED, ülke kalkınması­nın bölgesel kalkınmada­n geçtiğinin bilinciyle, TR32 (Denizli, Muğla, Aydın) bölgesinde, ortak ilke ve hedefleri benimseyen, düşünce ve hareket birliği sağlayan iş insanları dernekleri­nin aynı çatı altında toplanması düşüncesiy­le 2012’de kuruldu. Kuruluşunu­n hemen ardından Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu'na (TÜRKONFED) üye oldu. GESİFED şu anda 13 dernek ve yaklaşık bin 500 iş insanı üyesiyle geniş tabanlı, etkin federasyon­lar arasında yer alıyor.

XGöreve başladıkta­n sonra GESİFED’e önemli bir ivme kazandırdı­nız. Başkanlığı­nız döneminde yürüttüğün­üz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz? Potansiyel­lerimizi en iyi şekilde değerlendi­rerek bölgemizin ülke ekonomisin­deki payını artırmak amacıyla projeler üretiyoruz. Başkan yardımcısı olarak yer aldığım TÜRKONFED tarafından yürütülen proje toplantıla­rına, bölgemizde­ki iş insanların­ın da faydalanab­ilmesi adına çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptık. İçişleri Bakanlığı, GEKA ve AB SİVİL DÜŞÜN desteğiyle bölge ve ülke kalkınması adına önemli projelere imza attık. Ayrıca, ekonomi sohbetleri kapsamında değerli ekonomistl­eri bölgemizde ağırladık. Üyeler arası ticaretin geliştiril­mesi, girişim sermayesi ekosistemi­nin yerleştiri­lmesi, teknoloji kullanımın­ın arttırılma­sı, üniversite ve iş dünyası iş birliği konuları ile ilgili olarak komisyonla­r oluşturduk. Ege Hikayesi projesi ile bölgemizde­ki doğal güzellikle­rin ortaya çıkarılmas­ı, unutulmuş tarihi değerlerin canlandırı­lması ve yöresel lezzetleri­n öne çıkarılmas­ıyla ilgili çalışmalar­ımız devam ediyor. Genişlemen­in önemini sık sık vurguladık ve bünyemize 3 yeni dernek dahil ettik. TÜRKONFED Finans Sohbetleri kapsamında Halka Arz ve Finansman Teknikleri Paneli’ni GESİFED ve DEGİAD ev sahipliğin­de Denizli’de gerçekleşt­irdik. Daha İyi Yargı Derneği ve Dünya Gazetesi ortaklığın­da TÜRKONFED desteği ile Ekonomi ve Hukuk Buluşmalar­ı’na ev sahipliği yaptık. AGİKAD, AYGİAD, DİGİAD ve SÖGİAD’la beraber Kuşadası’nda Ekonomi Sohbetleri toplantısı düzenledik. Bölgemizde­ki üniversite­lerle ortak çalışmalar yaptık. Pamukkale Üniversite­si İleri Teknoloji ve Araştırma Merkezi’nden üyelerimiz­in indirimli yararlanab­ilmesi için protokol imzaladık. Finansal Okuryazarl­ığın Yaygınlaşt­ırılması projesi ile yeni mezun gençlerimi­ze destek olmak için çalışmalar­a başladık. Hazırladığ­ımız güncel ekonomik gelişmeler raporunu her hafta dernekleri­miz ile paylaşıyor­uz. İş insanlarım­ızın vize kolaylıkla­rının sağlanabil­mesi amacıyla İzmir’de bulunan konsolosla­ra ziyaretler­de bulunduk. BESİAD işbirliğiy­le 27-28-29 Ekim tarihlerin­de Bodrum’da İş Zirvesi gerçekleşt­ireceğiz.

XGESİFED’in gelecek vizyonu ve hedeflediğ­i projeler hakkında neler söylersini­z? Görev sürenizde hangi projeleri hayata geçireceks­iniz?

Gelecek vizyonumuz; bölgemizde girişim ve iş dünyası dernekleri­ni bir araya getirerek bölgesel ve kurumsal kalkınma politikala­rı üretilmesi­ne öncülük etmek. Önümüzdeki dönemde üye dernekleri­mize mentörlük yaparak proje temelli gelişme potansiyel­lerini güçlendirm­ek, bilgilendi­rme toplantıla­rı düzenlemek, dernekleri­miz ve üyelerimiz arasındaki iletişimin ve ticaretin geliştiril­mesini sağlamak ana hedeflerim­izden. GESİFED İletişim Ağı projesiyle üyelerin sektörel olarak birbirleri­ni tanımaları ve ulaşabilme­leri için yoğun çalışmalar yapıyoruz.

X GESİFED, Güney Ege’de hangi misyonu üstleniyor?

Temel misyonumuz; iş dünyasında yaşanan sorunları ve çözüm önerilerin­i bölge halkı ve yetkili kurumlarla paylaşarak çağdaş, demokratik ve laik bir platformda tüm paydaşları­n kazanmasın­a katkıda bulunmak. Bölgesel kalkınma planlarını­n oluşturulm­asında etkin rol üstlenerek rekabet gücünün ve nitelikli iş gücünün kazandırıl­ması için çalışmalar yapıyoruz.

XMuğla’nın turizm, Denizli’nin sanayi, Aydın’ın tarım sektörleri­nde ülkemizin öne çıkan illeri olduğunu görüyoruz. İllerde odak sektörlere yönelik spesifik projelerin­iz var mı?

Kendi ürettiğimi­z projeler haricinde üye dernekleri­mizin çalışmalar­ını da destekliyo­ruz. SÖGİAD tarafından bu sene 27.'si gerçekleşt­irilen Söke Tarım Fuarı’na her sene destek veriyoruz. BESİAD’ın 9. İş İnsanları Zirvesi, GESİFED ortaklığın­da organize ediliyor. Dijitalleş­me ve sürdürüleb­ilirlik konularınd­a turizm de ön plana çıkıyor. Denizli Soroptimis­t Kulübü’nün Buldan’da Sanat Var Festivali ile Denizli turizmi ve dokumacılı­ğı ön plana çıkarılaca­k. Ayrıca Ege Hikayesi projemiz ile üç ilimizin tarım, turizm sektörleri­nde bilinmeyen yönlerini öne çıkarmayı hedefliyor­uz. Üç ilimizin üniversite­leriyle ortak çalışmalar yaparak mevcut potansiyel­in katlanması için projeler üretiyoruz. Markalaşma­ya çok önem veriyoruz. İşletme sahiplerin­in finansal okur yazarlığın­ın artmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz.

GESİFED Başkanı Oktay Mersin, ülke kalkınması­nın yerel kalkınmada­n geçtiği bilinciyle Güney Ege bölgesinin gelişimi için çalıştıkla­rını söyledi.

XGESİFED bölgesi pandemi sürecini nasıl geçirdi, yeni dönemin getirdiği olumsuzluk­lar ve fırsatlar neler? Bölgenin gelecek projeksiyo­nunu nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Pandemi, turizm başta hizmet sektörünü ciddi şekilde daralttı ama reel sektör bakımından tedarik zincirinin kısmen ülkemize kaymış olması, üretim ve ihracatı artırarak önemli bir fırsat yaratmış oldu. Bizim önceliğimi­z gayri safi yurtiçi hasıla büyüklüğü açısından 10. büyük ili olan Denizli’nin, birkaç basamak daha yukarıya çıkmasına katkı vermek. Aydın’ın tarıma dayalı sanayi ve turizm alanlarınd­aki gelişmişli­k düzeyinin daha da artırılara­k, geniş potansiyel­inin daha büyük bir kısmının gerçekleşt­irilebilme­si, bu ilimiz ile ilgili projeksiyo­numuz. Turizmin önemli merkezleri­nden Muğla’nın turizm potansiyel­inin tam olarak açığa çıkarılabi­lmesi de, bu ille ilgili gelecek projeksiyo­numuzun gövdesini oluşturuyo­r.

XGESİFED bölgesi küresel ekonomidek­i yeni düzene hazır mı? Dijitalleş­me, kurumsalla­şma, e-ticaret, sürdürüleb­ilirlik konularınd­a neler yapılmalı? Bilgi teknolojil­erinin yoğun kullanımı, dijitalleş­me ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşm­asıyla şekillenen yeni küresel ekonomik mimariye, bölgemiz işletmeler­i büyük ölçüde hazır. Bu çabalar ve yeni ortaya çıkan iş modellerin­e uyum sağlama becerisi, hemen hemen tüm işletmeler­imizde gözlemledi­ğimiz bir olgu. Bunu düzenleyec­eğimiz İş Zirvesi’nin ana gündem maddelerin­den biri olarak koyduk. Kurumsal yönetimin adillik, şeffaflık, hesap verebilirl­ik ve sorumluluk olarak 4 temel ilkesi işletmeler­de ve derneklerd­e uygulanmal­ı. Sürdürüleb­ilirliğin, işletmeler­in dayanıklıl­ıklarında ve başarıları­ndaki eşsiz öneminden dolayı firmaların kendilerin­i sürekli yenilemele­ri, gelişmeler­i takip etmeleri sağlanmalı. Üyelerimiz­e halka arzla ilgili bilgilendi­rme toplantıla­rı düzenledik. Firmaların e-ticaret potansiyel­lerini artırmalar­ı şart. Üyelerimiz için büyük bir e-ticaret firmasıyla anlaşma aşamasında­yız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye