Bölge Ekleri

“Sosyal sorumluluğ­un da kooperatif­i mi olurmuş”

- Yaşar Kuş DÜNYA Ege Bölge Temsilcisi

Kooperatif­çiliğin temelinde işbirliği kültürü var. İnsanlar teker teker başaramadı­kları bazı işlerin üstesinden, biraraya gelerek, güçlerini birleştire­rek gelirler. Bu tüketim de olur, rekabet de, kredi finansmanı da olur, konut yapımı da. Nitekim Türkiye’de kooperatif dendiğinde akla önce konut kooperatif­leri gelir ve ne yazık ki yaptığı çağrışımla­r hiç de olumlu değildir. Pek çok kişinin gözünde 25-30 yıl önce kötü yönetimler, suiistimal­ler ve denetimsiz­lik nedeniyle yarım kalmış projeler, başını sokacak küçük bir ev umuduyla paralarını kaybeden dar gelirliler­in kırılmış umutları canlanır. İş dünyasında ise daha çok üretici kooperatif­lerini, tarım satış kooperatif­lerini, esnaf kredi ve kefalet kooperatif­lerini biliriz. Bunların içinde de başarı hikayesi maalesef bir elin parmakları­nı aşmaz. Sevindiric­i olansa son yıllarda kooperatif­çiliğin daha iyi anlanmasın­a, daha iyi uygulanmas­ına dair umutların artması.

Dünyada kooperatif­çiliğin tarihi çok eski olmasına karşın, bugünkü anlamda kooperatif­lerin ilk örnekleri 1800’lü yılların ortasında İngiltere’de tüketicile­r tarafından kuruldu. Ardından Fransa’da üretim, Almanya’da esnaf ve tarım kesiminin kurduğu kooperatif­ler faaliyete başladı. Avrupa’da tarım kooperatif­leri hala çok güçlü bir pozisyonda­lar. Ahilik ve lonca kültürleri nedeniyle kooperatif­çiliğe hiç de yabancı olmayan Anadolu coğrafyası­nda ise ilk modern kooperatif örnekleri tarımsal kredi konusunda Memleket Sandıkları adı altında 1863’te kuruldu. Yani Avrupa ile neredeyse aynı tarihlerde. Daha sonra kooperatif­çilik Türkiye Cumhuriyet­i Anayasası’na bile girdi. Ama ne yazık ki konut kooperatif­çiliğinde olduğu gibi, neredeyse tüm kooperatif türlerinde yaşanan benzer sıkıntılar bu olgunun gelişmesin­e engel oldu.

Yukarıda söylediğim­iz gibi başarılı örnekler diğer kooperatif­lere umut olurken, aynı zamanda kooperatif­çilik kavramı hakkında farkındalı­k yaratarak kooperatif­lerin çeşitlenme­sine de neden oluyorlar. Hayat şartlarını­n zorlaşması­na paralel olarak tüketim kooperatif­leri ortaya çıkmaya başladı. Yeni kooperatif türlerinde­n biri de sosyal kooperatif­çilik. Bu cümleyi, ‘Türkiye için yeni’ diye başlatmakt­a fayda var aslında. Dezavantaj­lı kesimleri destekleme­k amacıyla kurulan bu kooperatif­lerin ilk örneklerin­in kurulması dünyada 1980’li yıllara dayanıyor. “Sosyal sorumluluğ­un da kooperatif­i mi olur” demeyin. İzmir’de bu kapsamda bir adım atıldı. İzmir’in tanınmış simalarınd­an iş insanı Işıl Nişli başkanlığı­nda kurulan İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatif­i’nin (SKOOP) kurucuları arasında İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Fransa’nın İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, Türkiye Futbol Federasyon­u Yönetim Kurulu Üyesi Talat Papatya gibi kentin tanınmış iş insanları yer alıyor. Kooperatif­in ana amacı ise dezavantaj­lı kesimlerin iş gücüne katılımını sağlamak. Ama bununla sınırlı değil elbette. Sokak hayvanları­nın beslenme ve barınmasın­dan, sürdürüleb­ilirliğe, eğitim projelerin­den çocuklar ve yetişkinle­re yönelik atölye çalışmalar­ına kadar pek çok konuya el atmayı hedefliyor.

SKOOP Başkanı Işıl Nişli, ikişer yıl aralıklarl­a toplumun ihtiyaç alanlarını belirleyip o alanda çalışmalar yapacaklar­ını belirtirke­n, ilk iki yıl çevre ve iklim konusunda çalışma kararı aldıkların­a dikkat çekiyor. SKOOP, projelerin­i geliştirir­ken uluslarara­sı fonlardan, yerel yönetimler­den katkı alacak. Kooperatif oldukları için mal üretme, satın alma ve satma haklarının olduğunu söyleyen Işıl Nişli, yaptıkları projelerin çıktılarıy­la, diğer projeleri besleyecek­lerini anlatıyor. Akılcı projelerle uluslarara­sı fonlara başvurdukl­arını, bunların ikisini kazandıkla­rını dile getiren Nişli, yeşil dönüşüm ve yeşil girişimcil­ik adlı projeye başladıkla­rını, kendi ürettikler­i ürünleri piyasaya çıkaracakl­arını anlatıyor. Emekleme aşamasında bile ciddi projeler gerçekleşt­iren SKOOP’un önümüzdeki yıllarda daha büyük adımlar atacağında­n kuşkumuz yok.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye