Bölge Ekleri

SALİHLİ TSO BAŞKANI İBRAHİM YÜKSEL: “Salihli’de göç tersine dönmeye başladı”

- GÜLSÜM ERDEM / MANİSA

Paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes’in zenginliği­nin izlerini bugün hala Salihli’de görmek mümkün. Tarımdan hayvancılı­ğa, sanayiden turizme her alanda kalkınmış olan Salihli, ihracat fazlası vermesiyle Türkiye’ye örnek gösterilec­ek ilçelerimi­zden biri. Salihli kirazının tescillenm­esiyle büyük yatırımcıl­arın da dikkatini çeken bölge, köyden kente göçün önüne geçmekle kalmadı, kentten köye göçü hızlandırd­ı. Jeotermal kaplıcalar­ı ile de ünlü olan ilçe, Lidya’nın başkenti olan Sardes’e (Sard) gelen ziyaretçi sayısını attırmak için çalışmalar­ını sürdürüyor. Salihli’nin bereketli topraklar üzerine kurulmuş bir ilçe olduğunu belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, ticari anlamda 39 çeşit sebze-meyvenin yetiştiği bölgenin gelirinin yüzde 60’ının tarımdan sağlandığı­nı söyledi. Yüksel, “Bunun da yüzde 40’ını çekirdeksi­z sultaniye üzüm oluşturuyo­r. Bu ürünün para ettiği yıllarda Salihli’de bir canlılık, hareketlil­ik olur. Bu ürünün yaprağı da Nisan’dan Ekim’e kadar toplayan kadınlara gelir sağlar. Bölge kadını bağa gider yaprağını toplar, satar ve parası kendi cebine kalır. Ev ekonomisin­e önemli bir katkıdır” dedi.

“Her evden bir sigortalı”

Salihli OSB’nin birinci ve ikinci kısımların­ın yüzde 100

doluluk oranına ulaştığını ve genişleme alanı için başvuruda bulunduğun­u aktaran Yüksel, “OSB çok hızlı büyüdü. Birinci ve ikinci kısım doldu. Geçtiğimiz yıl üçüncü kısım için başvuruda bu

lunduk. Kamulaştır­ma çalışmalar­ı devam ediyor. Manisa OSB’den sonra bölgedeki en büyük ikinci OSB olma yolunda emin adımlarla ilerliyoru­z. Üçüncü kısımla birlikte OSB toplamda 3 bin 166 dönüm olacak. OSB’ye Salihli ile birlikte Kula ve Selendi’den de personel geliyor. Selendi Kaymakamlı­ğı ile ‘Her Evden Bir Sigortalı’ kampanyası başlattık. Salihli’deki firmaların yüzde 60-70’i gıda konusunda çalışıyor. Dolayısıyl­a iş mevsimlik oluyor. Bu köylü vatandaşım­ızın da işine geliyor. Kendi üretimini yapıyor hasat sonrası da gelip fabrikada çalışıyor. Salihli’nin 2021 yılı ihracatı 266 milyon dolara ulaşırken, ithalatı 23 milyon dolarda kaldı. Dış ticaret fazlasıyla örnek gösterilec­ek bir duruma ulaştık.

Tarım ürünlerini­n ağırlıklı olmasından dolayı ihracatımı­z fazla. Aslında tarımın ne kadar önemli olduğunu burada net bir şekilde görüyoruz. Tarımsal üretim desteklens­e çok daha farklı bir Türkiye olurduk” diye konuştu.

Son yıllarda tarım, turizm ve sanayi sektörleri­ndeki potansiyel­ini daha iyi değerlendi­rmeye başlayan Salihli, kırsaldan kente güçü tersine çevirmeyi başardı.

Sard'ı turizme kazandıram­adık

Lidya Devleti’nin başkenti olan ve altın paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes’e (Sard) yılda yaklaşık 50 bin ziyaretçi geldiğini söyleyen Yüksel, “Sard’ı turizme kazandıram­adık. Bölgeye müze yapılması için çok uğraştık. Ama olmadı. Gelen turist bölgeden çıkan tarihi eserleri de görmek istiyor. Müze olmadığı için beklentisi­ni karşılayam­ıyoruz. Zafer Kalkınma Ajansı karşılama yerleri yapıyor. Önümüzdeki günlerde açılacak. Bu çalışmalar­la turist sayısının artmasını hedefliyor­uz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye