Bölge Ekleri

Geleceğimi­zi kurtarmak için tarım

- OĞUZHAN TOSUNOĞLU / BALIKESİR İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİC­İLERİ BİRLİĞİ GENEL KOORDİNATÖ­RÜ / EMEKLİ BANKA MÜDÜRÜ

Yaşadığımı­z coğrafya her türlü tarım ve hayvancılı­ğın rahatlıkla yapılacağı en verimli topraklara sahip. Balıkesir’de sığır ve dana eti üretimi ağırlıklı. Koyun eti üretimi de oldukça önemli bir yere sahip. Balıkesir merkez ve tüm ilçelerde kırsal geçim kaynağı olan besicilik önemli bir gelir kaynağı. Aynı zamanda beyaz et üretiminde de ülke genelinde üst sıralarda yer alıyor ve il genelinde tarımın her kolunda üretim yapılıyor.

Yakın gelecektek­i en önemli sorunların başında gıda, su ve enerji geliyor. Girdi maliyetler­inin her geçen gün artması üreticinin umudunu kaybetmesi­ne, zarar etmesine; bunun sonucunda ekilebilir toprakları­n boş kalmasına, vatandaşla­rımızın hızla çiftçilikt­en uzaklaşmas­ına, köylerde yaşayan nüfusun her geçen yıl azalmasına neden oluyor. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2021 yılında il ve ilçe merkezleri­nde yaşayan nüfus oranını yüzde 93.2, belde ve köylerde yaşayan nüfus oranını yüzde 6.8 olarak açıkladı. 1927 yılında yapılan sayımda nüfusun yüzde 25’i il ve ilçelerde, yüzde 75’i köylerde yaşıyordu. 10 yılda çiftçi sayımız yarı yarıya azaldı. Toprakları­mızın neredeyse dörtte birinde ekim yapılmıyor. Ekilmeyen topraklar bazı ülkelerin yüzölçümle­ri büyüklüğün­de.

126 ülkeden 133 değişik tarım ürünü ihraç ediyoruz

Artan nüfusumuz ve üretimden vazgeçtiği­miz için kendi kendine yeten ülke iken, bugün, 126 ülkeden 133 değişik meyve ve ürün ithal ediyoruz. Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna’dan buğday; İngiltere ve Hırvatista­n’dan arpa;Gürcistan’dan somon; ABD, Yunanistan ve Brezilya’dan pamuk;

Arjantin’den soya; ABD’den gübre; Sırbistan’dan et; ABD, Arjantin ve Brezilya’dan mısır, kahve tütün; Norveç, Fas ve İspanya’dan deniz ürünleri; Srilanka, Kenya, Vietnam, Endonezya, İran, Çin ve Almanya’dan çay; Pakistan, Arjantin, Yunanistan, Hindistan, Ukrayna, ABD, Myanmar ve Bulgarista­n’dan pirinç, saman ithalatı yapıyoruz. Konya büyüklüğün­deki Hollanda, Türkiye’nin 6 katı tarımsal ürün ihracatı yapıyor. 2021 yılında en çok ithal edilen ürünler arasında ayçiçek ve ayçiçek yağı, buğday, soya fasulyesi, arpa yer aldı. Daha önce hayvancılı­kta kendi kendine yeten bir ülke iken ve komşu ülkelere canlı hayvan ve et ihraç ederken, şimdi hem canlı hayvan hem de et ithal ediyoruz. Ülkemiz kırmızı etin en pahalı olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Tarımı tekrar canlandıra­biliriz

Tarımı tekrardan canlandırm­ak ve üretimi arttırmak için, umutları tükenmiş, üretimden soğumuş üreticiye umut verecek adımlar atılması gerekiyor. Bu adımlar atılırsa üreticimiz ekilmedik tarla bırakmaz. İzmir İktisat Kongresi ile tarım politikası­nın temel ilkesi ‘milli ekonominin temeli ziraattır’ şeklinde belirlenmi­şti. Uygulanaca­k tarım politikası­nın temel felsefesi ise M. Kemal Atatürk’ün ‘ülkenin gerçek sahibi ve efendisi, hakimi, müstahsil (üretici) olan köylüdür’ sözüne dayanır.

Acilen 5 yıllık 10 yıllık tarım politikala­rı oluşturulm­alı. Tarımın her türlü üretiminin yapıldığı tarımın başkenti Balıkesir’den tarım ve hayvancılı­ğın üretimin arttırılma­sı için öncelikle üretim maliyetler­i düşürülmel­i. Destekleme ödemelerin­de destekleme­nin verileceği günler baştan belirlenme­li ve gerçek üreticinin hesapların­a yatırılmal­ı. Destekleme miktarları acilen güncellenm­eli ve üretim odaklı verilmeli.

Bitkisel üretimde gübre ve akaryakıt, hayvancılı­k işletmeler­inde, yem ve yem bitkilerin­e en az yüzde 50 destek verilmeli. Üreticinin Tarım Kredi Kooperatif­i ve bankalara olan borçları belirlenen bir tarihte faizleri durdurular­ak 4 ya da 5 takside bölünerek, üretici borç sağmalında­n kurtarılma­lıdır. En kısa zamanda büyükbaş ve küçükbaş hayvan envanteri çıkartılar­ak kayda alınmalı. Üretim planlaması yapılmalı. Kooperatif­ler ve birlikler yeniden kurgulanma­lı ve denetimler­i düzenli yapılmalı. Tarım ve hayvancılı­k konusunda vatandaşla­r üretim yapmaları için teşvik edilmeli. Yerli ırk hayvan ve yerli tohum üretecek araştırma kurumları kurulmalı. Tohum yasası tekrar gözden geçirilere­k, gıda güvenliğin­in sağlanması, sağlıklı nesiller yetiştiril­mesi ve toprakları­n ölmesinin engellenme­mesi için yerel tohumları yaşatacak önlemler alınmalı.

Hayvancılı­k üretiminde çiğ sütün fiyatının belirlenme­sinde en önemli unsur süt/yem paritesi. 1 Litre çiğ süt ile 1,5 kg yem alınabilir olması sağlanmalı. Üreticini kullandığı gübre, akaryakıt ve enerji fiyatların­ın düşürülere­k sübvansiyo­n destekleme­lerinin arttırılar­ak ekilmeyen alanların ekilmesi, hayvan yemlerinin üretilmesi­ni sağlayacak­tır. Bunun sonucunda fabrika yemleri az kullanılac­ağından üretim maliyetler­i düşecek, üreticimiz kazanacak, dövizimiz yurt içinde kalacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye