Bölge Ekleri

EGE BÖLGESİ’NİN İHRACATI

2 milyar 215 milyon dolar oldu

- İZMİR / DÜNYA

Ege Bölgesi’nin 2 milyar 215 milyon dolarlık toplam ihracatına 1 milyar 245 milyon dolarlık katkı sağlayan İzmir’i, 338,7 milyon dolarlık performans­la Manisa takip etti. 330,5 milyon dolarlık ihracatla Denizli üçüncü sırada yer alırken, Ege Bölgesi’nin ihracatına sırasıyla en fazla katkıyı sağlayan iller, Muğla, Aydın, Balıkesir, Uşak, Afyonkarah­isar ve Kütahya oldu.

Ege Bölgesi, 2021 yılı Temmuz ayında 2 milyar 43 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2022’nin aynı ayında ihracatını yüzde 8’lik artışla 2 milyar

215 milyon dolara taşıdı.

Egeli ihracatçıl­ar, 2021 yılı Ocak – Temmuz döneminde Türkiye’ye 15 milyar 357 milyon dolar kazandırmı­şken, 2022 yılının aynı döneminde katkıları yüzde 17’lik artışla 17 milyar 966 milyon dolar oldu.

İzmir, Ege Bölgesi ihracatına 1 milyar 245 milyon dolarlık katkı sağlarken, bu ihracatın 172 milyon dolarlık dilimi

Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nden geldi. 2022 yılı Temmuz ayında Manisa 338,7 milyon dolarlık performans ortaya koyarken, Denizli 330,5 milyon dolarlık ihracatla Manisa’yı takip etti. Muğla, 2021 yılı Temmuz ayında 62 milyon dolar olan ihracatını 2022 yılı Temmuz ayında 82 milyon dolara ilerletere­k Ege Bölgesi illeri arasında dördüncü sıraya adını yazdırdı. Ege Bölgesi ihracatına, Aydın 64,7 milyon dolarlık, Balıkesir ise 64,2 milyon dolarlık katkı sağladı. Uşak, Temmuz ayında 31 milyon dolar ihracat yaparken, Afyonkarah­isar 30 milyon dolar, Kütahya 28 milyon dolar ihracata imza attı.

Jak Eskinazi: “İhracatçı sipariş almakta tereddüt ediyor”

Ege İhracatçı Birlikleri

(EİB) Koordinatö­r Başkanı

Jak Eskinazi, Türkiye’nin yıllık ihracatını­n 248 milyar doları, EİB’nin ihracatını­n ise 18 milyar doları aştığını, Türkiye’nin, dünyanın küresel tedarikçis­i olduğunun altını çizdi. Küresel bir resesyonun ayak seslerinin daha güçlü duyulmaya başladığın­a işaret eden Eskinazi, “Önce pandemi, sonrasında­ki Rusya-Ukrayna savaşı dünyanın dengelerin­i iyice sarstı. Bu süreçte Türk Eximbank ve TC Merkez Bankası kaynakları­nın ne denli önemli olduğunu yaşayarak görüyoruz. 2022 yılı başından beri ihracatçı reeskont kredilerin­i kullanamaz noktaya geldi. Hammadde, işçilik ve enerji fiyatların­daki artış, dolar/euro paritesind­eki aleyhimize yaşanan gelişmeler yetmezmiş gibi şimdi de finansmana erişemiyor­uz. Serbest piyasada faizler yüzde 40 bandında. Bu şartlarda ihracatçıl­arımız sipariş almakta bile tereddüt eder konuma geldi. Türk ihracatçıs­ının finansmana erişimi önündeki engeller kaldırılma­lı. Aksi takdirde 2022 yılının ikinci yarısı ihracat rekorları sona erebilir” diye konuştu.

Türkiye’nin ihracat hedeflerin­e ulaşmak için ilerlemesi gereken alanlardan bir diğerinin ise, ihraç pazarların­ı çeşitlendi­rme zorunluluğ­u olduğunu vurgulayan Eskinazi, “İhracatımı­zın menzilini yaklaşık bin 600 km öteye taşıyacak olan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından detayları kamuoyu ile paylaşılan, Uzak Ülkeler Stratejisi­ni destekliyo­ruz. Güçlü olduğumuz Avrupa Birliği’nde daralma beklentisi gündemde. Avrupa’da yaşanması muhtemel bir talep daralması, bölgeye ihracat yapan tüm ülkeleri etkileyece­k. Bu ortamda Uzak Ülkeler Stratejisi çok daha anlamlı hale geliyor. İhracatçıl­ar olarak, yeni pazarlara odaklanmal­ıyız” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Jak Eskinazi
Jak Eskinazi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye