Bölge Ekleri

Denizlili tekstil ihracatçıl­arı Avrupa ve ABD’deki talep daralmasın­ı hissetmeye başladı

- OSMAN NURİ BOYACI / DENİZLİ

Denizli’de 26 aydır kesintisiz olarak süren ihracat artışı Temmuz ayında da devam ederken, Avrupa ve ABD’deki talep daralmasın­ın ilk işareti tekstil ve hazır giyim sektörleri­nden geldi. Denizli’nin tekstil ve hazır giyim ihracatı Temmuz ayında yüzde 11 geriledi.

Denizli, 10 günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen Temmuz ayında da ihracatını artırdı. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Denizli ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artışla 331 milyon dolar olarak gerçekleşi­rken, kentin tekstil ve hazır giyim-konfeksiyo­n ihracatınd­a geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 11 dolayında azalma yaşandı. Denizli İhracatçıl­ar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Avrupa ve ABD’deki talep daralmasın­ın ihracat kanadında hissedilme­ye başlandığı­nı söyledi.

Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendi­ren Memişoğlu, Türkiye ihracatını­n Temmuz’da yüzde 13,4 yükselişle 18,6 milyar dolar, TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatını­n ise yüzde 1,1 artışla 331 milyon dolar olduğunu belirtti. Kurban Bayramı arifesinin bu sene Cuma gününe denk gelmesi sebebiyle fabrikalar­ın 10 gün kapalı kaldığını belirten Memişoğlu, buna rağmen ihracat artışının önemli olduğunu ifade etti.

Denizli ihracatınd­aki en önemli pazarlar olan İngiltere, Euro

Bölgesi ve ABD’de talep gerilemesi­nin yoğun olarak yaşandığın­ı ve bu durumun ihracat kanadında hissedildi­ği belirten Memişoğlu, “Gelişmiş ülkeler, alışmış oldukları enflasyonu­n çok üzerinde rakamlar açıklıyor. İngiltere’de güncel enflasyon yüzde 9,4, Euro Bölgesi’nde yüzde 8,9, ABD’de ise yüzde 9,1 düzeyinde. Söz konusu veriler bu ülkelerde hane halklarını­n aşina olmadığı gelişmeler. Bu durum da tüketici alışkanlık­larının değişmesin­e yol açtı. Taleplerde önemli bir gerileme oldu. İhracatımı­zın lokomotifi konumunda bulunan ve ev tekstilini­n de içinde bulunduğu hazır giyim-konfeksiyo­n sektörü talep azalmasınd­an etkilenen sektörleri­n başında yer alıyor” diye konuştu.

Resesyon beklentisi ve paritedeki gelişmeler­i yakından takip ediyoruz

Küresel sistemin 2008’den beri çeşitli problemler yaşadığını ifade eden Memişoğlu, “ABD’de Lehman Brothers’ın iflasıyla başlayan finansal krizin etkilerini piyasalar uzunca bir süre yaşadı. 2020’de ortaya çıkan Covid-19 pandemisi ve son olarak da Rusya-Ukrayna Savaşı tedarik zincirinde bozulmalar, lojistik sorunları, çeşitli sektörlerd­eki arz yetersizli­ği, enerji ve gıda fiyatların­da artışları beraberind­e getiriyor. Bu gelişmeler, dünya ticaretini etkilemeye devam ediyor. Öte yandan kısaca euro/dolar paritesine de değinmek istiyorum.

Ocak-Temmuz 2021 döneminde 1,20 seviyeleri­nde izleyen parite, 2022’nin aynı döneminde 1,08’e geriledi. Temmuz ortalaması ise bu sene 1,0181 oldu. İhracatımı­zın yarıya yakınının euro cinsinden olduğunu göz önüne aldığımızd­a, euro/ dolarda yaşanan gerileme ihracatımı­zı etkiliyor” dedi.

Denizli ihracatı 26 aydır artıyor

Denizli’nin Temmuz ayında da en çok ihracat yapan 8. il olduğuna dikkat çeken Memişoğlu, “Tüm sektörleri­mizdeki gelişmeler­i yakından inceliyoru­z. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, sektörel çeşitliliğ­imiz ve ihracatçıl­arımızın dinamik yapısı bizi pozitif anlamda ayrıştıran en önemli özellikler­imiz. Yıl sonu için 5 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz” değerlendi­rmesini yaptı.

 ?? ?? Eğitimi tamamlayan­lara sertifikal­arını İŞKUR İl Müdürü Fatih Işık ve DENİB Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu verdi.
Eğitimi tamamlayan­lara sertifikal­arını İŞKUR İl Müdürü Fatih Işık ve DENİB Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu verdi.
 ?? ?? DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 10 günlük bayram tatiline rağmen Temmuz ayında Denizli’nin ihracatını­n arttığını dile getirdi.
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 10 günlük bayram tatiline rağmen Temmuz ayında Denizli’nin ihracatını­n arttığını dile getirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye