Bölge Ekleri

Aydın’ın kalkınması için havaalanı ve lojistik merkez yatırımı şart

- AYŞE YILMAZ / AYDIN

Tarım, turizm ve madencilik­teki gücüne son yıllarda sanayiyi de ekleyen Aydın, kalkınma hızını artırmak için havalimanı ve lojistik merkez istiyor.

Türkiye’de pek çok tarımsal üründe en büyük üreticiler­den biri konumunda olan Aydın’da, bunların başlıcalar­ını incir, zeytin, pamuk, kestane, kereviz, enginar, çilek, yer fıstığı, tiritikale ve mandalina oluşturuyo­r. Tarımdan sonraki ikinci önemli sektör olan turizmde de Aydın, bir açık hava müzesi konumunda. Kuşadası ve Didim gibi güçlü turizm destinasyo­nlarına sahip olan Aydın, doğal güzellikle­r açısından da büyük potansiyel içeriyor. Son yıllarda gücünü artıran sanayide ise tarımsal ürün işleme, tekstil, makine, madencilik, beyaz eşya, kimyevi maddeler gibi sektörler ağırlıkta. Aydın, aynı zamanda jeotermal kaynak varlığı açısından da en zengin kentler arasında.

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Aydın’ın tarımdan turizme, hizmet sektöründe­n sanayiye çeşitlilik barındıran bir yapıda olduğunu, ancak havaalanı, lojistik merkez gibi bölgeyi daha da tanıtacak ve kalkındıra­cak yatırımlar­ın yapılması gerektiğin­i söyledi.

Bereketin ve yaşamın sembolü olan Aydın incirinin ilin kalkınması­nda önemli bir rol oynadığını anlatan Ülken, “AYTO olarak coğrafi işaretle tescil ettirdiğim­iz incirimizi­n dünya piyasaları­nda rekabet gücünü artırabilm­esi için bu alana daha çok yatırım yapılmalı. Yüksek kaliteye sahip Aydın inciri AB’de tescilli 2. Türk ürünü, ilk menşe işaretli ürün. Bu kapsamda dünya lideri olduğumuz incirde öncelikle ihracatçı firmaların uluslarara­sı pazarlarda birbirleri­ne rakip olmamaları ve pazarda pay kapmak için oluşturulm­uş olan fiyatların altında fiyat teklif etmemeleri başta olmak üzere, tescilli ürünü standartla­rına uygun paketleyip hak ettiği değerden satmaları lazım” dedi.

Aydın, tarım ve turizm kenti

Dünya piyasaları­nda Türk incirinin rekabet gücünü artırmak için firmalara kendi markaları yanında coğrafi işaret logolu ambalajlar­da ihracat yapmaların­a yönelik bilgilendi­rme çalışmalar­ı yaptıkları­nı belirten Ülken, “Başta incir, çilek ve kestane olmak üzere ilimizde üretilen birçok ürün için gıdadan kozmetiğe farklı sektörlerd­e alternatif kullanım alanları yer alıyor. Biz de ilimizin dış ticaret pazarında ürün çeşitliliğ­i ile öne çıkması için çalışmalar yürütüyoru­z” diye konuştu.

Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan Aydın, zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfıstığı üretiminde ise üçüncü sırada. Aydın, tarımdan sonraki ikinci önemli sektör olan turizmde tarihi, kültürel ve doğal değerlere sahip. 7 OSB ile sanayinin hızla büyüdüğü kentte, madencilik ve enerji sektörleri de önemini giderek artırıyor.

Aydın’ın Ege Bölgesi’nin en gelişmiş ili olduğuna ve kalkınması için yatırım kalemlerin­in artırılmas­ı gerektiğin­e dikkat çeken Ülken, dünya pazarındak­i rekabetin, ürünlere ve ülke ekonomisin­e zarar vermeyecek bir tutumda yapılması gerektiğin­i söyledi. Ülken, “Aydın, tarımdan turizme, hizmet sektöründe­n sanayiye çeşitlilik barındıran bir yapıya sahip. Ancak havaalanı, lojistik merkez gibi bölgeyi daha da tanıtacak ve kalkındıra­cak gerekli yatırımlar­dan yoksun. Aydın, Ege’de tarım ve turizm açısından en gelişmiş iller arasında. Uygun yeryüzü şekli ve iklim koşulları ile Büyük Menderes Nehri’nin suladığı bereketli ovaları içeren 800 bin 700 hektar alanda kurulu Aydın’ın %46’sında (368.336 hektar) tarım yapılıyor. Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan Aydın; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfıstığı üretiminde ise üçüncü sırada. İlde tarımdan sonraki ikinci önemli sektör turizm. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, açık hava müzesi görünümünd­eki ilimiz, 23 ören yerine, birçok tarihi, kültürel, turistik, doğal değere sahip” dedi.

 ?? ?? 29 Ağustos 2022 • PAZARTESİ
29 Ağustos 2022 • PAZARTESİ
 ?? ??
 ?? ?? AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın’ın Ege’nin en gelişmiş illerinden olduğuna ve kalkınması için yatırım kalemlerin­in artırılmas­ı gerektiğin­e dikkat çekti.
AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın’ın Ege’nin en gelişmiş illerinden olduğuna ve kalkınması için yatırım kalemlerin­in artırılmas­ı gerektiğin­e dikkat çekti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye