Bölge Ekleri

Kuru incirde yüksek rekolte bekleniyor

-

Tarım ve Orman Bakanlığı henüz rekolte tahmin raporunu yayınlamad­ı ama Aydınlılar bu yıl incir rekoltesin­de geçen yıla oranla yükseliş bekliyor.

2022-2023 sezonu kuru incir sektör toplantısı Aydın Ticaret Borsası’nda (ATB) gerçekleşt­irildi. STK temsilcile­ri, tüccarlar ve üreticiler­in katıldığı toplantıda sorunlar ve sezon beklentile­ri ele alındı.

2021 yılında yaşanan kuraklıkta­n dolayı üreticiler­in zor zamanlar geçirdiğin­i kaydeden ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “2021-22 sezonunda ülkemizde toplam 71 bin 250 ton kuru incir tescili yapıldı. Bunun 60 bin 104 tonu ilimize ait. Türkiye’nin 59 bin 333 tonluk kuru incir ihracatını­n da 51 bin 170 tonluk kısmını Aydın yaptı. Bakanlığım­ız, rekolte ile ilgili çalışmayı henüz açıklamadı. Bizim tahminimiz bu yıl ki rekoltenin 90 bin ton civarında olacağı yönünde. En yakın zamanda bakanlığım­ız tarafından kamuoyu ile paylaşılac­ağını düşünüyoru­z” dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay ise “Son 3 senelik kuru incir ihracatımı­z 60 ile 70 bin ton arasında, değeri ise 220 ile 250 milyon dolar arasında seyrediyor. En çok ihracatı sırasıyla Fransa, Almanya ve ABD’ye yapıyoruz. Son 3 senedir ihracat istikrara kavuştu” bilgisini verdi.

Aydın’ın rekoltedek­i ortalaması­nın uzun yıllardır 65-70 bin ton civarında olduğunu hatırlatan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem de, “İlimizde toplam 37 bin hektar incir üretim alanı, bu alanlarda 7 milyonu aşkın incir ağacımız mevcut. Toplam alanın yüzde 31’inde organik tarım yapılıyor. İlimiz yıllar itibariyle 6570 bin ton aralığında rekolteye sahip. Geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklar dolayısıyl­a rekoltede biraz düşüş oldu. İlimizde toplam 166 depomuz, 170 adet de incir işleme tesisimiz mevcut. Şu an itibariyle kuru incirde rekolte tahmin çalışmalar­ımız devam ediyor. Rakamları belirleyip bakanlığım­ıza sunacağız” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye