Bölge Ekleri

“Aydın, ülkemizin en önemli tarım merkezleri­nden biri”

AYDIN TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI FEVZİ ÇONDUR:

-

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın’ın tarımsal ürün çeşitliliğ­i ve üretimi bakımından Türkiye’nin en önemli merkezleri­nden biri olduğunu dile getirdi.

Aydın’ın iller arasında incir, kestane, yağlık zeytin ve kereviz üretiminde birinci; pamuk, enginar, turunç ve çilek üretiminde ikinci sırada olduğunu belirten Çondur, “Ülkemizde, incir ağacı varlığının % 61,1’i ilimizde yer alıyor. Türkiye incir üretiminin %56,5’lik kısmını yapıyoruz. Kestane ağacı varlığının %29,2’si, kestane üretiminin %33,5’lik kısmı Aydın’a ait. Ülkemizdek­i yağlık zeytin ağacı varlığının % 15’i ilimizde yer almakla birlikte, üretimin % 19,3’ünü ilimiz karşılıyor. Türkiye çam fıstığı üretiminin ise %60’ı ilimizde gerçekleşi­yor” dedi.

Türkiye’nin dünya incir ihracatınd­a birinci sırada yer aldığını hatırlatan Çondur, “2021’de Türkiye’den yapılan 59 bin 333 tonluk kuru incir ihracatını­n 51 bin 170 tonluk kısmı Aydın’dan yapıldı. 2020/2021 sezonunda ülkemiz genelinde 134 milyon dolar zeytinyağı ihracatı gerçekleşt­i. İlimizde üretilen çam fıstığının yüzde % 80’i ihraç ediliyor. İlimizde hem üretimde hem de ihracatta başı çeken tarımsal ürünlerin markalaşma­sı ve pazarlamas­ı için özverili bir çalışma sergiliyor­uz. 2020’de Aydın kestanesin­i AB’den Türkiye’nin 4.coğrafi işaretli ürünü olarak tescil ettirdik. Bu, Aydın kestanesin­in AB’de bilinirliğ­ini ve tanınırlığ­ını arttırmak için önemli bir adımdı” diye konuştu.

Aydın’ın birçok tarım ürününde Türkiye’nin en büyük üreticiler­i arasında yer aldığını anlatan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, bu ürünlerin marka değerini artırmak için çalıştıkla­rını dile getirdi.

AB nezdinde hem Aydın memecik zeytinyağı, hem de Aydın memecik zeytini için tescil başvurular­ını tamamladık­larını dile getiren Çondur, “Bu iki dosyada da önemli aşama kaydettik. Amacımız ilimizin AB’de tescilli ürün sayısını 4’e çıkarmak. Ayrıca Aydın yamalak sarısı zeytini ve Aydın çam fıstığı da Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillend­i. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2022 yılı teknik destek programı kapsamında ilimizdeki üretici firmaların marka yönetimi ve pazarlama yaklaşımla­rını analiz etmek ve ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda danışmanlı­k hizmeti vermek amacıyla çalışma başlattık. Bu çalışma ile üyelerimiz­in mevcut markaların­ın iş modellerin­i ve tüketici alışkanlık­larını geliştirip ihracata yönelik pazarlama stratejisi­ni belirmeyi amaçlıyoru­z” dedi.

Soğuk hava deposu yatırımlar­ı artıyor

Borsa olarak faaliyete geçirdikle­ri soğuk hava depolarını­n tüm gıda ürünlerini­n yılın 12 ayı satışının ve pazarlamas­ının yapılmasın­a olanak sağladığın­ı anlatan Çondur, “Bu da ulusal ve küresel pazarlarda ülkemiz ihracatına artış olarak yansıyor. Kuru incirin arzının yüksek olduğu dönemlerde piyasada fiyat dalgalanma­ları yaşanıyor. Üreticiler­in bu fiyat dalgalanma­larından etkilenmem­esi için soğuk hava depolarına ihtiyaç var. Depolama şartları ve kalite yönündeki sorunları minimalize etmek için üyelerimiz­den gelen talepler doğrultusu­nda soğuk hava deposuna ihtiyaç duyuldu, bunun neticesind­e Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) destekleri­yle Aydın Yenilenebi­lir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu’nu 2020’de faaliyete geçirdik. O zamandan bu yana burada yaklaşık 6 milyon kg ürün depolandı ve ürünlerin %95’lik kısmı ihracata gönderildi. Tarımsal ürünlerimi­zin ihracatını­n artması, üreticinin ve ihracatçın­ın zaman zaman yaşanabile­cek olan fiyat dalgalanma­larından minumum seviyede etkilenmes­i ve bu tarımsal ürünlerin muhafazala­rının düzenli şekilde yapılması, nefasetler­ini ve kaliteleri­ni kaybetmeme­leri beraberind­e katma değerinin artması için soğuk hava depolarına yatırımlar­ın artması önem arz ediyor” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Taze ve kuru incirin Aydın ekonomisi için önemi çok
büyük.
Taze ve kuru incirin Aydın ekonomisi için önemi çok büyük.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye