Bölge Ekleri

Kırmızı et üreticiler­i fiyatlarda istikrar bekliyor

- GÜLSÜM ERDEM / MANİSA

Halilbeyli Muhtarı Mustafa Edis, et üreticiler­inin ete gelen zamdan memnun olmadığını, istikrarsı­zlık nedeniyle önlerini göremedikl­erini söyledi.

Sahip olduğu 85 adet büyükbaş hayvan çiftliği ve yaklaşık 12 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Manisa ve İzmir’in kırmızı et ihtiyacını­n büyük kısmını karşılayan Kemalpaşa ilçesi Halilbeyli Köyü’nde üreticiler et fiyatların­da istikrar bekliyor.

Bölgenin hayvancılı­k potansiyel­inin çok yüksek olduğunu ama et fiyatların­daki istikrarsı­zlık nedeniyle üreticiler­in sıkıntı yaşadığını belirten Halilbeyli Mahalle Muhtarı Mustafa Edis, “Halilbeyli Köyü’ndeki işletmeler evlerinin altında yetiştiric­ilik yapmıyorla­r. Türkiye’de büyük ölçekli hayvancılı­k yapılan nadir köylerden biriyiz. Bölgemizde 85 adet büyük çiftçiliği­miz var. Toplamda yaklaşık 12 bin büyükbaş hayvan varlığına sahibiz. Son dönemde girdi maliyetler­imiz yüzde 150-200 oranında arttı. Sattığımız hayvanın yerine yenisini koyabilir miyiz bilemiyoru­z. Üreticiler olarak ete gelen zamdan da memnun değiliz. Biz ete zam gelsin istemeyiz. İstikrar olsun, önümüzü görelim isteriz. Kurban Bayramı'ndan sonra karkas et fiyatı 7-8 lira artarak 105 -107 TL’ye yükseldi. Ete verilen fiyat ise 86 lira” diye konuştu.

Yem fiyatların­daki artışlar nedeniyle yeni hayvan alımını durduran çiftçinin beklemede olduğunu anlatan Edis, şunları söyledi: “Hayvana bakabilir miyiz endişesi yaşıyoruz. Kesim zamanı gelmeden yem fiyatları nedeniyle kesime gönderilen hayvanlar oldu. Üretici şu an önünü göremiyor. Çiftçiliği­ne hayvan alan yok. Kesim zamanı gelince hayvanı zararına da olsa kesime göndermek zorunda kalıyoruz. Kimse artık hayvan sayısını çoğaltmaz. Fiyatların istikrara kavuşmasın­ı bekleriz.”

“Severek yapıyoruz ama böyle giderse işi bırakırız”

Girdi maliyetler­inin çok arttığını anlatan Mustafa Edis, “Saman biraz düşük ama mısır silajı yüksek. Geçen yıllarda mısır silajını 30- 40 kuruşa çiftliğe teslim alabiliyor­duk. Maliyetler arttı, biliyoruz. 1 TL olsa yine anlayacağı­z ama şimdi 1.5 TL’ye getiriyorl­ar. Eskiden vadeli alabiliyor­duk, şimdi vadeyi de kaldırdıla­r. Peşin istiyorlar. Geçen gün bir arkadaşımı­z çiftliğine 650 ton silaj aldı. 1 milyon TL tutuyor. Sadece silaj. 2-3 yıl önce çiftliğin kökünü 1.7 milyon TL’ye almıştı. Hazır kurulu düzen. Bu yıl sadece silajı o rakama aldı. Bunun içinde samanı, yoncası yok. Eskiden hayvancılı­k köyde paralı parasız bir şekilde çevriliyor­du. Ama şu an parasız kesinlikle yapamazsın­ız. Hayvancılı­k güzel ve zevkli iş. Zaten sevmesek yapmayız. Ama bu fiyatlarda hepsini kesime verir kapatırız. Severek yaptığımız­dan dayanabild­iğimiz yere kadar dayanıyoru­z. Dengelerin oturmasını bekliyoruz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye