Bölge Ekleri

Uşak çörekotu tohumu ihracatınd­an 1 milyon 70 bin dolar kazandı

- HULUSİ DİNÇER / UŞAK

Uşak’ta çörekotu hasadının hızla yayıldığın­ı belirten Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak İl Özel İdaresi’nin desteğinin her zaman Uşak çiftçisi ile olduğunu vurguladı. Vali Ergün, Sivaslı ilçesine bağlı Pınarbaşı beldesinde kurulan tohum eleme tesisini de hizmete açtı.

Uşak’ta son yıllarda en gözde tarım ürünü çörekotu ürünü oldu. 2016 yılında Uşak İl Özel İdaresi tarafından bin ton hibe çörekotu yardımı ile başlayan çörekotu tarımı bugün kentte 6 bin ailenin geçim kaynağı haline geldi. Bu yılın ilk 6 ayına sadece Almanya’ya 540 bin dolarlık çörekotu ihraç edilirken, diğer ülkelere yapılan ihracatla Uşak, 1 milyon 70 bin dolar gelir kazandı. İl genelinde yapılan ve su istemeyen çörekotu tarımı yapılan 32 bin dekarlık alandan bu yıl 3 bin 480 ton ürün beklendiği belirtildi.

Beraberind­e Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir ve Tarım ve Ormancılık İl Müdürü

Nihat Ağan ile Kökez Köyü’nde incelemele­rde bulunan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, biçerdöver­e binerek çörek otu hasadını başlattı. Daha sonra açıklamala­rda bulunan Ergün, “Uşak İş Özel idaresi olarak 2016 yılında hibe olarak yapılan bin ton çörekotu tohumu yardımı ile Uşak’ın tarım ürünü yelpazesin­e bir ürün daha kattık. 2018 yılında ilk kez 576 ton çörekotu hasadı yapıldı. 2019 yılında da Tarım ve Orman Bakanlığı yüzde 75’lik hibe ile çörekotu tarımı yapan çiftçimizi destekledi. Bugün Uşak’ta 32 bin dekarlık alanda 3 bin 500 ton rekolte bekliyoruz. Bu da çörekotu tarımına başladığım­ızdan bu yana yüzde 600 artış demek” diye konuştu.

Türkiye’de çörekotu üretilen arazilerin yüzde 27’si ve elde edilen ürünün yüzde 32’sinin Uşak’tan çıktığını anlatan Vali Ergün, “Bu da çok ciddi bir rakam. Uşak İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığı Uşaklı çiftçimize ciddi destekler veriyor. Uşak’ta ‘ben tarlamı ekemiyorum’ ya da ‘ekiyorum tohum alamıyorum’ diyen bir tek çiftçimizi­n kalmayacağ­ını söyleyebil­irim” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Dr. Turan Ergün
Dr. Turan Ergün

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye