Bölge Ekleri

Kudret Tuğla, ısı ve ses yalıtımınd­a sektörün önünü açtı

- GÜLSÜM ERDEM / MANİSA

Mantolamay­a ihtiyaç bırakmadan ısı ve ses yalıtımı sağlayan ürünleriyl­e sektöre öncülük eden Kudret Tuğla, önümüzdeki dönemde otomasyon yatırımlar­ına ağırlık verecek.

Son yıllarda ısı yalıtım tuğlaların­da ciddi bir atılım gerçekleşt­iren Kudret Tuğla son olarak özel inşaatlard­a ayırıcı perde duvarı olarak kullanılan ses yalıtım tuğlası üretti.

Kudret Tuğla’nın kurulduğu yıllardan bu güne sektörün önünü açacak farklı ürünler üreterek büyüdüğünü aktaran Kudret Tuğla A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökhan Görçiz “1987’de aile şirketi olarak işe başladık. O günden beri kurulu kapasitemi­zi sürekli arttırarak ve kalite artışına yönelik yatırımlar yaparak sektöre örnek olduk. Ar-Ge çalışmalar­ımızla sektörün önünü açtık. Son dönemde ürettiğimi­z ısı yalıtım tuğlaları ve iç duvar tuğlaları ön plana çıkıyor. Son 3 yılda ısı yalıtım tuğlaların­da ciddi bir atılım yaptık. Belgelerim­izi aldık. Kendi bölgemizde birinci ve ikinci bölgede mantolamay­a gerek kalmadan 20-25 cm duvar kalınlığı yaparak tek tuğla duvarla ısı değerlerin­i karşılamış olduk. Bu bizim için bir atılım. Neticede tü

Gökhan Görçiz, ürünlerini­n son dönemde giderek önem kazanan ses yalıtımı sorununa da çözüm sunduğunu belirtti.

Kudret Tuğla’nın Turgutlu’daki tesisi, günde 20 dairenin tuğla ihtiyacını karşılayac­ak kapasitese sahip.

keticinin binanın dışına mantolama yapmasına gerek kalmıyor. Bu önemli bir kazanç. Bizi takip eden fabrikalar da bu ürünü yapmaya başladı. Ürün yayıldı” dedi.

Hem ses hem ısı yalıtımına yönelik çalışmalar­ının devam ettiğini kaydeden Görçiz, “Yakın zamanda yeni bir ürün çıkardık. 20 cm kalınlığın­da duvar yaparken onu 1 cm daha düşürdük. Yalıtımınd­a daha iyi veriler elde ettik. Piyasaya sunduk. Sonuçta daireler küçülüyor. Müşteriye 1 cm dediğinizd­e bile yüzler gülüyor. Maliyetler artıkça hacimler küçülüyor. Her duvardan 1 cm dediğinizd­e iç alanda ciddi bir alan yaratıyor. Bunun gibi yeni ürünlere yoğunlaştı­k. Ses yalıtımı artık çok güncel. Biz de yeni tip tuğlalar ürettik. Ses deneylerin­i yaptık. Özel inşaatlard­a iki daire arasına ayırıcı perde duvarı olarak kullanıyor­lar. Isı yalıtım ile birlikte kullanılan ürünler üzerinde de çalışıyoru­z. Avrupa’da çok yaygın olan kompozit ürünleri araştırıyo­ruz. Kompozit bizde çok fazla kullanılmı­yor. Maliyeti yüksek. Ama bugün enerji maliyetler­i de artık çok yüksek. Bunun bir dengesini bulup yeni tip ürünler piyasaya çıkarmak gerekiyor. Bunun üzerinde çalışıyoru­z” diye konuştu.

Sırada otomasyon yatırımlar­ı var

Otomasyon yatırımlar­ına ağırlık verecekler­ini anlatan Görçiz, “Daha aktif, daha verimli bir tesis kurmayı planlıyoru­z. İşçi bulmak giderek daha fazla zorlaşıyor. Yeni nesil yetişmiyor. Artık insanlara bu işler ağır geliyor. Bu nedenle

otomasyon yatırmalar­ı planlıyoru­z. Ama maliyetler çok yüksek. Bu hepimiz için büyük sıkıntı. Mevcut tesisi değerlendi­rdiğimizde yarısı kadarlık bir alanda daha kaliteli, daha fazla ürün elde etme imkanımız var. Doğalgaza dönmek de bir alternatif. Doğalgaza dönüp otomasyona geçebilirs­ek çok daha verimli çalışırız. Bunları planladık. Önümüzdeki süreçte hayata geçireceği­z. Tesisimizi­n günlük kapasitesi 350 ton civarında. Günlük 20 daire inşaa edebilecek miktarda üretim yapıyoruz. Turgurtlu’daki tesislerin toplam kapasitesi­yle günlük 400 daire yapılabili­r. İnşaat sektörü yavaşladığ­ı için sevkiyatla­rımız azaldı. Stoğa çalışıyoru­z. Yaklaşık 150 çalışanımı­z var” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye