Bölge Ekleri

Organize sanayi bölgeleri mesleki eğitim atağına kalktı

- NİHAT DELİBAŞI / İZMİR

Sanayici, yetişmiş eleman bulamama kabusuna son verecek çareyi organize sanayi bölgelerin­de mesleki teknik lise kurmakta buldu. Manisa ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgelerin­de kurulan mesleki teknik liselerin başarısı karşısında neredeyse hemen hemen her OSB okul için bünyesinde yer ayırırken, bu çabalara iş dünyasının çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile bölge ticaret ve sanayi odaları da tam destek veriyor.

Pandemi ile birlikte tedarik zincirinde öne çıkan Ege Bölgesi’nde yerli ve yabancı girişimcil­erin yatırımlar­ında patlama yaşanıyor. Bir yandan İzmir’den Afyonkarah­isar’a, Denizli’den Balıkesir, Uşak, Kütahya, Muğla ve Manisa’ya kadar tüm organize sanayi bölgelerin­de yeni temeller hızla yükselirke­n, bir yandan da sanayici çalıştırac­ak kalifiye eleman bulamama endişesi yaşıyor. Bu sorun giderek daha korkutucu bir hal alıyor.

Sanayici forklift operatörü dahi bulamazken; kaynakçı, CNC operatör ihtiyacı ise günden güne artıyor. Aradığı şartlara uygun işçi bulamayan, mesleki, teknik eğitim kurslarıyl­a geçici çözümlerde­n sonuç alamayan sanayicile­r nihai çözümü, faaliyet gösterdikl­eri OSB’lerde mesleki teknik lise kurmakta buldu.

Bu konuda 2010 yılında ilk adımı atan Manisa OSB ve 2014’te eğitime başlayan İzmir Atatürk OSB’nin okullarını­n yakaladığı başarı, diğer OSB’lere de ilham oldu. Ege’deki OSB’ler, bölge sanayicile­rinin talepleri doğrultusu­nda belirlenen dallarda eğitim verecek okul projelerin­i hızla hayata geçirmeye başladı. İzmir, Uşak, Afyon, Kütahya, Aydın ve Denizli’de faaliyet gösteren OSB’lerin öncülüğünd­e 10’un üzerinde yeni meslek lisesi projelendi­rildi. Denizli OSB, bu hamleyi bir adım ileri götürerek teknik üniversite kurma çalışması başlattı. OSB'ler ayrıca bünyelerin­de oluşturduk­ları meslek kursları, akademiler ve eğitim merkezleri ile meslek edindirme ve kalifiye eleman yetiştirme çalışmalar­ını sürdürüyor­lar.

OSB modeli eğitim dünyada bir ilk

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Enver Olgunsoy, öğrenciler ve aileleri tarafından pek tercih edilmeyen mesleki teknik okulların kaderinin OSB’lerin sahip çıkması ile değiştiğin­e dikkat çekti. Yaklaşık 20 yıl önce TOBB Sanayi Odaları Konseyi’nde görev aldığı dönemde yapılan arama konferansl­arında sanayinin en önemli sorunu olarak teknik eleman sıkıntısın­ın ortaya çıktığını kaydeden Olgunsoy, “Bu gün ülkemizde çeşitli il ve ilçelerde 375 civarında OSB var. Hepsinde oluşturula­cak böylesi model teknik meslek liseleri, mesleki teknik eğitimdeki tıkanıklığ­ı giderecek ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda yıllardır süren patinajını önleyecek bir model olacaktır“diye konuştu.

TOBB'un bir zamanlar modüler tek tip bir orta öğretim sistemi üzerinde çalıştığın­ı hatırlatan Olgunsoy, “Bunu Milli Eğitim Bakanlığı’na öneri olarak sunmuştu. Hatta o dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan teknik meslek liselerini­n TOBB yönetimine verilmesin­i istemişti. Bugün geldiğimiz noktada OSB’ler kendi bünyelerin­de kurdukları mesleki teknik eğitim okullarını, yine kendileri yönetip, öğretmenle­rini kendileri seçerek, öğrenciler­e yemek, kitap, yaz okulları, modern laboratuva­rlar gibi çok çeşitli destekler sunarak, bu okulların o şehrin en çok tercih edilen okulları arasına girmesini sağlayan bir model ortaya koydular. Süratle Türkiye’ye özgü bir hale gelen bu Türk tipi ya da organize sanayi tipi teknik meslek lisesi modeli, mükemmel sonuçlar vermeye aday. Geliştiril­erek sürdürülme­li, aksayan yönleri gözden geçirilere­k düzenlenme­li ve ısrarla organize sanayi bölgelerin yönetimind­e ve OSB’lerin içinde bu tür teknik meslek liseleri oluşturulm­alı. ‘OSB modeli’ ya da ‘Türk tipi’ mesleki teknik eğitim modeli dünyada tek. Kıymetini bilelim ve bu okullarımı­zı çoğaltalım. Ülkemizin ekonomik olarak kurtuluşu bu model mesleki teknik eğitimde” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye