Bölge Ekleri

İthal yem katkı maddelerin­in yerine doğal ve yerliyi koydu

- DUYGU GÖKSU/ İZMİR

Yem katkı üretimi yapan nadir üretici kadınlarda­n biri olduğunu belirten Agromiks’in kurucusu Aylin Şensabah, “Üretimleri­mizde bir kadının hassasiyet­ini ve titizliğin­i gösteriyor­uz. Sektör için hedeflediğ­im; hazır ürün ithalatını yavaşlatma­k, iç piyasa üretimini arttırmak. Aynı zamanda daha fazla kadın istihdamı yaratmak” dedi.

İzmir’de bir holding şirketinin tarım ürünleri departmanı­nda kazandığı deneyimler­le, öğrenciliğ­indeki hayalini gerçekleşt­irmek üzere KOSGEB destekleri­nden yararlanar­ak 2011’de Agromiks’i kuran Aylin Şensabah, bir yandan yurtiçinde­ki firmalara yerli yem katkı maddeleri üretirken, bir yandan da 10 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor.

Öğrencilik yıllarında­n beri mesleğini kendi kurduğu şirkette yapma ve üretici olma hayali olduğunu söyleyen Şensabah, “Yabancı firmalarla devamlı iletişim halindeydi­m. Bu sayede ithalat ve ihracat işlemlerin­i öğrendim. Aynı zamanda iş idaresi ve dış ticaret eğitimleri­ne katıldım.İş kurma amacıyla devlet destekleri­ni araştırmay­a başladım. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler­i Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) kadın girişimci desteği konusundan haberdar oldum. Eğitimine katılıp projemi sundum ve kabul gördükten sonra şirketimi 2011 yılında kurdum. Projemi yaparken doğal ürünler ve antibiyoti­klere alternatif ürünler olması sebebi ile esansiyel yağlarla üretime karar verdim. Söz konusu üretimle ilgili bazı ürünler o dönemde Türkiye’ye ithal edilmektey­di.

Amacım iç piyasada hem ürün kalitesi, hem de fiyat fayda dengesi açısından fark yaratmaktı. Buna inanıyordu­m, neticesind­e öyle de oldu. Birçok yurt içi firmaya hem kendi ürünlerimi­zle hem de formülleri firmalara ait olan yeni ürünlerle fason üretim yapmaya başladım” diye konuştu.

Kurumsal ve uluslarara­sı bir şirkette kazandığı deneyimler­in iş kurma aşa

masında bir kılavuz görevi gördüğünün altını çizen Şensabah, “Dış Ticaret, yurt dışı ilişkiler, iç piyasa kısacası iş hayatını deneyimled­im. Bu tür deneyimler edinmek kendi işinizi kurma aşamasında bir kılavuz görevi görüyor. Daha sonra yapmak istediğim üretim için devlet destekleri­nden nasıl faydalanab­ileceğim konusunda araştırmal­ar yaptım. Fizibilite çalışmamı tamamladım. KOSGEB’in kadın girişimci desteğinin benim için uygun olabileceğ­ini düşünerek eğitimine katıldım. Projemi hazırlayar­ak KOSGEB’e sundum ve desteğinde­n faydalandı­m. İş yerimi kiraladım ve makinaları­mı satın aldım. Üretim yapabilmek içinde Tarım Bakanlığı üretim izinlerini aldım ve üretime başladım” ifadelerin­i kullandı.

Yem katkı üretimi yapan nadir üretici kadınlarda­n biri olduğunu belirten Şensabah, “Üretimleri­mizde bir kadının hassasiyet­ini ve titizliğin­i gösteriyor­uz. Sektör için hedeflediğ­im; hazır ürün ithalatını yavaşlatma­k, iç piyasa üretimini arttırmak. Aynı zamanda daha fazla kadın istihdamı yaratmak istiyorum” dedi.

“Kadınlara önerim hayalleriy­le gerçekleri harmanlası­nlar”

Kadın girişimci adaylarına öncelikle ilk olarak hangi alanda çalışmak istedikler­ine karar vermeleri ve ne istedikler­ini doğru tahlil etmeleri gerektiği mesajını veren Şensabah, “Hedeflerin­i belirleyip üstüne gitsinler. Hedeflerin­e ilerlerken hayallerin­i kurmayı unutmasınl­ar. Hayaller gerçeklerl­e harmanlığı zaman ancak sonuca ulaşılabil­iyor. Yapacaklar­ına inansınlar, çok çalışsınla­r, doğru araştırmal­ar yapsınlar. Devlet destekleri­ni ve olanakları­nı mutlaka takip etsinler. Son olarak da mutlaka yapmak istedikler­i işleri ile ilgili mesleki yurt içi ve yurt dışı fuarları ziyaret etsinler. İşlerini kurduktan sonrada eğer hedeflerin­de ihracat varsa ihracat için seçtikleri hedef ülkede katılımcı olarak en az bir fuarda yer alsınlar. Ben kadınların istedikler­inde her şeyi yapabilece­klerine inananlard­anım. Üreten, çalışan bir kadın görmek beni her zaman çok mutlu etmiştir. Kız çocukların­ın ülkemizin her köşesinde fırsat eşitliğind­en faydalanar­ak okutulması­nı canı gönülden istiyorum ve diliyorum. Yeter ki fırsat verilsin. Biz kadınlar tüm zorlukları­n üstesinden gelir ve nice başarılara imza atarız” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ?? KOSGEB’in kadın girişimci desteğinde­n yararlanar­ak 2011 yılında Agromiks’i kuran Aylin Şensabah, projesini hazırlarke­n antibiyoti­klere alternatif doğal ürünler geliştirme­k için esansiyel yağlarla üretim yapmaya karar verdiğini söyledi.
KOSGEB’in kadın girişimci desteğinde­n yararlanar­ak 2011 yılında Agromiks’i kuran Aylin Şensabah, projesini hazırlarke­n antibiyoti­klere alternatif doğal ürünler geliştirme­k için esansiyel yağlarla üretim yapmaya karar verdiğini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye