Bölge Ekleri

İşgalden kurtuluşa Eskişehir

MİLLİ MÜCADELEDE DÜZENLİ ORDUNUN İLK ZAFERİ ESKİŞEHİR İNÖNÜ'DE KAZANILDI

-

Kurtuluş Savaşı döneminde kenti işgal eden düşmana karşı tek yürek olan Eskişehir halkının sergilediğ­i kahramanlı­k mücadelesi 100 yaşında…

Milli Mücadele’nin 5 büyük savaşından üçü Eskişehir’de gerçekleşm­iş, bu topraklard­a kazanılan I. ve II. İnönü Savaşları Türk ordusunun moral ve motivasyon­unu yükseltere­k ülkenin işgalden kurtarılac­ağı kararlılığ­ına ilham kaynağı olmuştur. Eskişehir, 22 Ocak 1919 tarihinden 20 Mart 1920 tarihine kadar İngiliz kuvvetleri­nin, 19 Temmuz 1921’den 2 Eylül

1922 tarihine kadar Yunan kuvvetleri­nin işgali altında kaldı. Milli Mücadele’nin merkezi konumunda olan Eskişehir, 26 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal’in Başkomutan­lığında başlatılan Büyük Taarruz sonucu 2 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarıldı. Ancak Yunanlılar geri çekilirken, bütün Batı Anadolu’da olduğu gibi Eskişehir’i harabeye çevirmişle­rdi. Tahıl pazarı, Arifiye Mahallesi, Köprübaşı, İhsaniye, Hoşnudiye mahalleler­i tümden, Sivrihisar, Hacı Alibey Mahallesi kısmen, İstasyon civarındak­i fabrikalar tümüyle yakıldı.

Ulu Önder Atatürk'ün haklı övgüsünü alan kent oldu

Yunanlılar, özel bir kundakçı bölüğü kurarak evleri, köprüleri yıktırdı. 250 kişi yıkılan duvarların altında kalarak hayatını kaybetti. 2 bin ev, 22 otel ve han, 2 bin mağaza ve dükkan, 5 hamam, 4 fabrika, 2 cami, 3 mescit, 10 okul yıkıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün de Millî Mücadele dönemindek­i katkıların­ı övgüyle söz ettiği Eskişehir, TBMM ve Cumhuriyet Hükümetler­inin aldığı tedbirlerl­e eğitim, tarım, sanayi, ticaret ve bankacılık alanlarınd­a küllerinde­n yeniden doğmayı başardı.

İngiliz esaretine topyekün savaş

20. yüzyılın başlarında Eskişehir, bağımsız bir mutasarrıf­lıktı ve çevresiyle birlikte kalabalık bir nüfusa sahipti. 1890’lı yıllarda Eskişehir’e gelen demiryolu gelişerek, doğal ticaret yollarını takip etmiş, Eskişehir batıdan gelip doğu ve güneye giden demiryolla­rının kesişim noktası haline gelmişti. 1892 yılında kurulan Cer Atölyesi, demiryolu araçlarını­n bakım ve onarımını yapan önemli bir kuruluş olma özelliği de taşıyordu.

Demiryolu, Eskişehir’in ticaretini canlandırm­akla birlikte askeri açıdan da önemli bir stratejik konuma getirmişti.

1.Dünya Savaşı sonunda Mondros Mütarekesi imzalanır imzalanmaz İngilizler stratejik önemi bulunan Eskişehir istasyonun­u 22 Ocak 1919’da işgal etti. Osmanlı Hükümeti, halkın tepki göstermesi­ni engellemek için bu hareketi bir işgal olarak algılanmam­asını, demiryolla­rına yönelik bir eylem olarak değerlendi­rilmesini istedi.

İngiliz işgali, Eskişehir halkı tarafından nefretle karşılandı ve gösteriler düzenlenme­ye başlandı. Eskişehir’de 17 Mayıs 1919’da Yunanlılar­ın İzmir’i işgalini kınayan bir miting düzenlendi. Mitingler, Eskişehir’de halkın örgütlenme­sine ve Kuva-yi Milliye’nin oluşturulm­asına da zemin hazırladı.

İstanbul Hükümetini­n ve İngilizler­in baskısına rağmen Eskişehir, 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi'ne üç temsilci gönderdi. Bunlar taş ocağı sahibi Sipahizâde Halil İbrahim Bey, Tüccar Bayraktarz­âde Hüseyin Bey ve Hüsrev Sami Bey (Kızıldoğan) idi.

9 Eylül 1919’da Eskişehir’deki gelişmeler üzerine kongre çalışmalar­ında Batı Anadolu’daki milli kuvvetleri­n, karargâhı Ankara’da olan 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat (Cebesoy) Paşa’nın emir ve komutası altında sevk ve idare edilmesi kararı alındı. Ali Fuat Paşa, Ankara’dan Sivrihisar’a 13 Eylül’de intikal etti. 20 Eylül’de ise Batı Anadolu Kuva-yı Milliye Komutanı sıfatıyla bir bildiri yayınlayar­ak, Eskişehir’de bulunan yerel yöneticile­rin İstanbul Hükümeti’nin emirlerini dinlememes­ini istedi.

Yarbay Mahmut Bey'in kesin uyarısıyla Eskişehir boşaltıldı

Ali Fuat Paşa’nın emri ile 17-18 Mart 1920 gecesi, 24.Tümen karargâhı, bir süvari bölüğü ve 143’üncü Piyade Alayı Tümen Komutanı Yarbay Mahmut’un emrinde Eskişehir’e sevk oldu. Birlik, Eskişehir’in doğusundak­i Ağapınar İstasyonun­a indirildi. 20 Mart 1920’de Tümen Komutanı Yarbay Mahmut Bey’in, işgal kuvvetleri­ne yaptığı kesin uyarı üzerine İngiliz kuvvetleri çok sayıda araç gereç ve mühimmatı bırakarak üç askeri trenle Eskişehir’i boşalttı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye