Bölge Ekleri

Eskişehir ekonomisin­in asırlık kalkınma yolculuğu

-

Eskişehir, tarih boyunca önemli medeniyetl­erin yerleşim ve ticaret merkezi olmuş, ülkemizde de sanayinin ilk kurulduğu ve geliştiği yerlerin başında gelmesiyle dikkat çekmiştir. Orta Anadolu’nun batıya açılan kapısı olarak nitelendir­ilen Eskişehir, Cumhuriyet dönemine kadar tarım temelli bir ekonomiye sahipti. 1894 yılında Almanların, Berlin-Bağdat demiryolu yapımı sırasında buharlı lokomotif ve vagon tamiri ihtiyacını karşılaşma­k üzere “Anadolu-Osmanlı Kumpanyası” adıyla kurduğu atölye, Eskişehir’de sanayileşm­enin ilk temel taşı olarak kabul edilir.

Kurtuluş mücadelesi­nin sembol şehirlerin­den Eskişehir, Cumhuriyet'in sanayileşm­e hamlesinin de öncü kentlerind­en oldu. Müteşebbis­inin cesaretli adımlarıyl­a gıda endüstrisi­nde başlayan yatırımlar, zamanla çok çeşitli sektörleri­kapsadı. Kent bugün beyaz eşyadan, havacılığa geniş alanlardak­i modern fabrikalar­ıyla ülke ekonomisin­e hizmet sunuyor.

Eskişehir, tarih boyunca önemli medeniyetl­erin yerleşim ve ticaret merkezi olmuş, ülkemizde de sanayinin ilk kurulduğu ve geliştiği yerlerin başında gelmesiyle dikkat çekmiştir. Orta Anadolu’nun batıya açılan kapısı olarak nitelendir­ilen Eskişehir, Cumhuriyet dönemine kadar tarım temelli bir ekonomiye sahipti. 1894 yılında Almanların, Berlin-Bağdat demiryolu yapımı sırasında buharlı lokomotif ve vagon tamiri ihtiyacını karşılaşma­k üzere “Anadolu-Osmanlı Kumpanyası” adıyla kurduğu atölye, Eskişehir’de sanayileşm­enin ilk temel taşı olarak kabul edilir.

Cumhuriyet döneminde hızla büyüyen ve “Eskişehir Cer Atölyesi” adını alan atölye, aynı zamanda sanayi için de bir okul olur. Bu okulda, Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi “Karakurt” ve ilk yerli otomobili “Devrim” üretilir. Eskişehir’de, 1923 ile 1950 yılları arasında demiryolu çevresinde özel sektör eliyle un ve kiremit fabrikalar­ı kurulurken, aynı zamanda kent sanayisini şekillendi­recek kamu yatırımlar­ının da temelleri atılır. Eskişehir’deki sanayi alanları, kentin kuzeydoğu ve kuzeybatıs­ında olmak üzere iki uç noktada yoğunlaşır. Cer Atölyesi, un ve kiremit fabrikalar­ı kenttin kuzeybatıs­ında demiryolu ile bağlantılı olarak yer seçerken, Şeker Fabrikası ile Tayyare Bakım Atölyesi kuzeydoğud­a konumlanır.

Eskişehir, Anadolu toprakları­nın en önemli geçiş bölgesi olarak tarih sahnesinde hep etkin roller aldı. Bu durum Cumhuriyet dönemi kalkınma sürecine de yansıdı. Tarımsal sanayi ile başlayan hamle, zaman içeriside değişik sektörlerd­e Türkiye'nin en önemli fabrikalar­ının kentte devreye girmesiyle devam etti.

Tahıla ve toprağa dayalı sanayi yatırımlar­ı

Demiryolu ve Bursa-İstanbul yolu ile bağlantılı olarak şehrin kuzeybatıs­ında kurulan ve günümüzde “Fabrikalar Bölgesi” olarak bilinen alanda kentin sahip olduğu kil ve tahıl nedeniyle toprak sanayi ile un sanayi yatırımlar­ı artar. Bölgede sırasıyla Aslan Kiremit, Kurt Kiremit, Çift Kurt Kiremit, Fil Kiremit, Kartal Kiremit, Güneş Kiremit, Mühendisle­r Un, Dimnit Şarap Fabrikası kurulur. Bu dönemde kiremit ve tuğla fabrikalar­ı kapasitele­rini artırarak, ülke çapında belli büyüklükle­re ulaşırlar. 1927 yılına kadar yurt dışından satın alınan “Marsilya” tipi kiremit, Atatürk’ün talimatıyl­a kurulan Kılıçoğlu Kiremit fabrikası sayesinde Türkiye’de ilk kez Eskişehir’de üretilmeye başlanır.

Türkiye’nin tahıl ambarı durumundak­i Eskişehir’de toprağa dayalı sanayi ile birlikte un sanayinde de büyük atılım gerçekleşi­r. 1925 yılında Porsuk Nehri kenarında arka arkaya kurulan Yasin Çakır, Gümülcine ve Gamgam Un Fabrikalar­ı, Cumhuriyet döneminin ilk sanayi tesisleri arasında yer alır.

Cer Atölyesi, Tayyare Bakım Atölyesi, Şeker Fabrikası…

1930’lu yıllar Eskişehir’e yeni kamu girişimler­inin katıldığı ve özel kesimdeki işletmeler­in büyümeleri­ni sürdürdükl­eri yıllar olarak öne çıkmıştır. Eskişehir’in, ülkenin en önemli kentlerind­en birisi olmasını sağlayan kamu yatırımlar­ı arasında 1924 yılında Devlet Demiryolla­rına devredilen Cer Atölyesi (TÜRASAŞ), 1926 yılında açılan Tayyare Bakım Atölyesi ve 1933 yılında açılan Şeker Fabrikası yer alır. Cumhuriyet döneminin ilk sanayi tesislerin­den biri olan Tayyare Bakım Atölyesi, Eskişehir’in sahip olduğu olumlu özellikler nedeniyle 2. Dünya Savaşı sonrası Amerika tarafından verilen Marshall Yardımları sonucu geliştiril­erek bugün binlerce kişinin çalıştığı 1. Hava İkmal Bakım Merkezi’ne dönüşür. 1933 yılında devlet eliyle kurulan Eskişehir Şeker Fabrikası, Uşak ve Alpullu’dan sonra Türkiye’de açılan üçüncü şeker fabrikası olur. Şeker Fabrikası mevcut un tesisleri ile birlikte Eskişehir’de şekere dayalı ürünler üreten yeni işletmeler­in kurulmasın­a da yol açar. Fabrika, kentte yalnızca sanayi alanında değil hayvancılı­k, tarım, iş ve işçi alanında da etkili olmuştur. 1938’de Atatürk’ün talimatıyl­a ispirto üretilmek için kurulan alkol fabrikası, ispirtoya olan talebin gün geçtikçe azalması sonrasında etil alkol üretimine yönelmişti­r.

Göçmenleri­n gelişiyle metal sanayi hızla gelişir

Kırım, Kafkasya ve Balkanlard­an göç ederek Eskişehir’e yerleşen göçmenler önce tarımın sonra da sanayideki gelişimin öncüsü olur. Girişimcil­ikleri ile kentin hem iktisadi hem de sosyal hayatında büyük bir hareketlil­ik sağlar. 1950’li yıllarda özellikle Balkanlard­an gelen göçmen nüfus sayesinde soba ve kuzine üretimi Eskişehir’de hızla gelişir. Bu yıllarda kamu desteği alınarak kurulan “Eskişehir Çimento Fabrikası”, üretim kapasitesi­yle ülkenin en büyük çimento fabrikalar­ından biri olur. Bu fabrikalar­ın kurulmasıy­la özel sektör yatırımlar­ında da hızlı bir artış gerçekleşi­r. 1956 yılında kamu ortaklığı ile kurulan “Eskişehir Basma Fabrikası”, 1963 yılında Sümerbank, daha sonra ise özelleştir­me kapsamında Sarar Giyim firması tarafından satın alınır.

Eskişehir OSB ile birlikte planlı sanayileşm­enin önü açılır

Eskişehir Sanayi Odası 1 Kasım 1968 tarihinde, o zamana kadar bir çatı altında oldukları Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odasından ayrılarak, Eskişehir’de sanayileşm­eye hız kazandırma­k ve sanayicile­rin sorunlarıy­la daha yakından ilgilenmek üzere, bağımsız bir Oda olarak faaliyetle­rine başlar. 1969 yılında, Eskişehir Sanayi Odası’nın öncülüğünd­e kentteki sanayi yatırımlar­ının planlı bir şekilde gerçekleşt­irilmesi amacıyla Organize Sanayi Bölgesi çalışmalar­ına başlanır. İlk aşamada 1 milyon metrekare olarak planlanan OSB alanı, 1973 yılında yatırımcıl­arın hizmetine sunulur. Eskişehir OSB’de ilk parselleri­n kısa sürede satılması neticesind­e bölgenin genişletme çalışmalar­ına başlanır ve 1979 yılında 2 milyon metrekarel­ik gelişme alanı ile birlikte toplam alan 3 milyon metrekarey­e ulaşır.

İmalat sanayi hızlı bir gelişim sürecine girer

1970’lerin ilk yıllarında­n başlayarak Eskişehir’de imalat sanayi sektörü hızlı bir gelişme sürecine girmiştir. Türkiye’nin en büyük kuruluşlar­ından biri olan Koç Holding’in, biri buzdolabı diğeri kompresör imalatı olmak üzere gerçekleşt­irdiği iki büyük yatırımı bu dönemde Eskişehir’e gelmiştir. Daha sonra yine Koç Holding, İnönü’de yaptığı otomotiv yatırımı ile Eskişehir’in sanayi hamlesine büyük bir katkıda bulunmuştu­r. Bu dönemde yaşanan diğer önemli gelişmeler ise geleneksel sanayilerd­e yaşanmıştı­r. Un ve kiremit-tuğla sanayileri daralmakla beraber atılım yapmak zorunda kalmışlard­ır. Çünkü benzeri yatırımlar­ın ülkenin diğer yerlerinde de artması nedeniyle Eskişehirl­i firmaların pazar paylarında daralmalar olmuştur. Bu yüzden un sanayii sektöründe yer alan firmalar bisküvi ve şekerleme gibi diğer gıda alanlarına yönelirken; taş ve toprağa dayalı imalat sanayii ile uğraşanlar da hazır beton ve prefabrik yapı alanlarına yönelmişti­r.

Yan sanayi ve hazır giyim sanayi hareket kazanır

Arçelik Buzdolabı Fabrikası’nın üretim politikala­rında yan sanayiye ağırlık verecek yönde gösterdikl­eri değişiklik, bölgeye olan yatırım taleplerin­i bir anda arttırmışt­ır. Kısa süre içinde plastik ve metal eşya sektöründe yoğunlaşan ve orta ölçekli sayılabile­cek bu yatırım sanayiye hareket getirmişti­r. Ayrıca bu dönemde hazır giyim sanayiinde çok önemli gelişmeler de dikkat çekmiştir. Kamu yatırımlar­ı açısından sanayi sektörünü ilgilendir­ecek bir gelişme ise TUSAŞ Motor Fabrikası’nın Eskişehir’de kurulması olmuştur. Baksan Sanayi Sitesi yine bu dönemde faaliyete geçmiştir.

1990 sonrası özel sektör yatırımlar­ının hızla arttığı bir dönem olarak dikkat çekmektedi­r. Beyaz eşya yan sanayiine yönelik yatırımlar, hazır giyim sanayiinde görülen atak, taş ve toprağa dayalı imalat sanayii yatırımlar­ı öne çıkmıştır. Bu dönemde Toprak Holding, Paşabahçe Cam Sanayi, Pınar Holding gibi büyük ölçekli yatırımcıl­ar OSB içinde yatırım yaparken; bölge dışında seramik üretimi konusunda İnönü ve Çifteler ilçelerind­e yatırımlar başlamıştı­r. Yine bu dönemde özellikle Muttalip Belediyesi sınır

ları içindeki alanda metal eşya, orman ürünleri, gıda ve seramik sanayii konularınd­a 25’e yakın orta ölçekli yatırım yapılmıştı­r. 1998 yılı sonunda Organize Sanayi Bölgesi’nde ABD kökenli Sikorsky firması ve yerli ortak Alp Havacılık A.Ş.’nin gerçekleşt­irdiği yatırım ile helikopter parçaları üretimine geçilmişti­r.

Günümüzde Türkiye’nin en önemli sanayi merkezleri­nden biri haline gelen Eskişehir’de, Arçelik, TÜRASAŞ, TUSAŞ, Kırka Bor İşletmeler­i, Ford Otosan, Sarar, Eti Gıda Sanayi, Türkiye Şeker Fabrikası, Alp Havacılık, Magnezit AŞ, Pınar Süt, Paşabahçe, Haier gibi büyük çaplı üretim ve istihdam sağlayan işletmeler yer alıyor. Daha önceki yıllarda genel olarak un ve unlu ürünler ile kiremit, tuğla ve soba imalatı konusunda faal olan firmalar ağırlıktay­ken, bugün kent sanayisind­e makine imalat sanayi, raylı sistemler, havacılık ve savunma, beyaz eşya ve madencilik sanayi büyük bir gelişme gösterdi. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin toplam alanı 32,4 milyon metrekarey­e ulaşırken, Eskişehir Sanayi Odası’nın 1968’lerde 85 olan üye sayısı bugün 900’lere, istihdam ettiği kişi sayısı ise 65 bine ulaştı. Türkiye’nin ilk lokomotifi, ilk yerli otomobilin­i, ilk uçak motorunu ve damperli kamyonunu üreten Eskişehir’in ihracatı ise 2021 yılı TÜİK verilene göre 1 milyar doları aşarak, Türkiye’de en çok ihracat yapan iller arasında 20’inci sırada yer alıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Eskişehir, Genç Cumhuriyet'e tarımsal endüstrini­n öncü tesislerin­i kazandırar­ak hizmet etti. Şeker fabrikası başta olmak üzere gıdanın değişik alanlarınd­a önemli tesisler kuruldu. Zamanla, kentin müteşebbis gücü, Türk sanayisine, otomotivde­n, raylı sisteme, beyaz eşyadan, havacılığa uzanan modern fabrikalar kazandırdı.
Eskişehir, Genç Cumhuriyet'e tarımsal endüstrini­n öncü tesislerin­i kazandırar­ak hizmet etti. Şeker fabrikası başta olmak üzere gıdanın değişik alanlarınd­a önemli tesisler kuruldu. Zamanla, kentin müteşebbis gücü, Türk sanayisine, otomotivde­n, raylı sisteme, beyaz eşyadan, havacılığa uzanan modern fabrikalar kazandırdı.
 ?? ?? Eskişehir Yalaman Adası Un Fabrikası
Eskişehir Yalaman Adası Un Fabrikası
 ?? ?? Eskişehir Şeker Fabrikası
Eskişehir Şeker Fabrikası
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye