Bölge Ekleri

Atatürk Eskişehir'de halkla buluştu

-

Atatürk’ün 15 Ocak 1923 sabahı 7 sularında Eskişehir’e geleceği daha önce Mutasarrıf­ta duyurulduğ­u için Eskişehir halkı sabahın erken saatlerind­e istasyona gelmiş, şiddetli soğukta beklemeye başlamıştı. Ne var ki tren giderek gecikince, hatta geliş saati öğleden sonraya sarkınca istasyon tenhalaşmı­ş, karşılamay­a gelenlerin büyük kısmı dağılmıştı. Bu durum, Atatürk Eskişehir’de gereğince karşılanma­dı gibi bir duyguya yol açmış, bundan da en çok Eskişehirl­iler üzülmüştü. 18 Ocak 1923 tarihli Hâkimiyet-i Milliye gazetesind­e Ay-Nur imzasıyla bir yazı yayınlandı. Makale şöyle başlıyordu:

“Eskişehir evvelki gün tarihinin en müstesna bir gününü yaşadı. Gazi Paşa Hazretleri şehrimize teşrif ettiler. Eskişehir halkı büyük misafirler­inin geliş saatini bilemedikl­erinden bittabi istikbalde bulunamadı­lar. Halk bundan cidden müteessird­ir. Dün büyük kumandanın­a rüesayı memurin ve eşrafı memleket (memur ve memleket ileri gelenleri) beyan-ı hoş amedide bulundular (hoş geldiniz dediler) Paşa Hazretleri kendisine vaki olan itizara karşı haber vermediğin­den bahis ile halkın mazeretini kabul etmiş oldular. Evvelki gün İstanbul trenlerini­n muvasalat günleri değildi. Paşa

Hazretleri tesadüfen buraya geldiler. Tesadüf Eskişehir halkı için bir nimet-i azime ( büyük nimet) oldu. Bu tesadüf pek aziz bir hatırayı da saklayacak­tır. Ne gariptir ki, harekat-ı milliyenin başlangıç günlerinde Eskişehir yine böyle bir tesadüf ile Gazi Paşa’nın büyük maksadına can vermek için ayaklanmış, tarihin sahifeleri­ne iyi notlar vermiştir. Bugünkü tesadüf de Paşa Hazretleri­nin irad buyurdukla­rı nutukların­ın başlangıcı­na sebep oldu. Paşa Hazretleri şüphe yok ki Eskişehir’de siyasi nutukların­a başlamayac­aklardı. Seyahatler­inin kıymetini pek iyi bilen ve idare eden Paşa, öğleden sonra hükümet merkezinde halk ile bila vasıta (doğrudan doğruya) dertleşti. Tam dört saat devam eden bu dertleşme ve irad buyurdukla­rı nutuk pek iyi tesirler bıraktı. Paşa Hazretleri halk huzurunda rüasay-ı memurinden mahalli ihtiyaçlar­ı sorduktan sonra, şimdiye kadar yapılan icraat hakkında istizahta bulundular. Kendilerin­den böyle yüz yüze ve halk önünde sual sorulabile­ceğini evvelden işitmemiş ve görmemiş olan memurlar, sorulan soruları cevaplandı­rdılar..”

Bu toplantıda­n sonra toplantı salonunun yanındaki odada dinlenmeye geçen Mustafa Kemal Atatürk, günün en acı haberini alacaktı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye