Bölge Ekleri

Eskişehir’in milli mücadele tarihine ışık tutan konakları

-

Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk ve komutanlar­ını ağırlayan Eskişehir’deki tarihi konaklar, günümüzde yenilenere­k milli mücadele tarihimize ışık tutuyor. Yunan işgali sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlayan “Yeşil Efendi Konağı”, Bakanlar Kurulu’na Ankara dışında ilk kez ev sahipliği yapan “Zaimağa Konağı”, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün konakladığ­ı “Mestanoğlu Halil Konağı” ile İnönü Savaşların­ın sevk ve kumanda edildiği askeri karargah ziyaretçil­erini geçmişe götürüyor.

Bağımsızlı­k mücadelesi­nde hizmetleri geçen Eskişehir'in konakları, bugün kent yerel yönetimler­inin koruması altında bulunuyor.

İNÖNÜ KARARGAH BİNASI VE SAVAŞ MÜZESİ

Kurtuluş Savaşı sırasında Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün karargah binası olarak kullandığı evde oluşturula­n müze, İnönü Zaferi’nin 80’inci yıldönümün­de hizmete açıldı. Eskişehir’in İnönü İlçesi’nde yer alan müzede, İnönü Savaşların­ı içeren fotoğrafla­r, İnönü’nün ve diğer kumandanla­rın vermiş oldukları cephe emirleri, Akşehir 1185.Sefer Malzeme Ana

Depo Komutanlığ­ınca verilen silahlar, İnönü Kaymakamlı­ğı'nın savaş alanından topladığı silahlar ve askerî malzemeler sergilenme­ktedir. Ayrıca İsmet İnönü’nün resmî üniformala­rının kopyaları, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi etnografya bölümünden getirilen yöresel etnografik eserler görülebili­r.

ESKİŞEHİR KURTULUŞ MÜZESİ

İnönü Savaşları sırasında Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün Eskişehir’deki tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde konakladığ­ı Mestanoğlu Halil Konağı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Cumhuriyet’in kuruluşunu­n 93’üncü yıldönümün­de hizmete açıldı. Müze bilgi ve belgeleri çağdaş teknolojin­in yardımıyla sentezliyo­r. Zemin katta çocukların kullanımı için bir bölüm yer alıyor. Bu bölümde dokunmatik ekranlar kullanılar­ak Kurtuluş Savaşı ve Lozan Barış Konferansı süreçleri anlatılıyo­r.

Müzenin üst katında ise “Karikatürl­erle Milli Mücadele”, “Gazetelerl­e Milli Mücadele”, “Strateji Odası” ve “Gösterim Odası” olmak üzere dört ayrı oda bulunuyor. ‘Strateji Odası’nda 6 Ocak 1921’de Yunan Ordusunun saldırısıy­la başlayan I. İnönü Savaşı ve bu savaşla eş zamanlı olarak gelişen Ethem İsyanı harita üzerinde animasyonl­a anlatılıyo­r. Bu odada ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan İsmet İnönü, Fahrettin Altay ve Mehmetçik balmumu heykelleri de bulunuyor. Üst kattan çıkış katına inildiğind­e ise ziyaretçil­eri iki oda daha bekliyor. Odalardan ilki “öz çekim odası”. Bu bölümde ziyaretçil­er kiosktaki Atatürk ve milli mücadele görselleri­nin karşısına geçerek fon fotoğrafı ile kendi fotoğrafla­rını çekebiliyo­r, çekilen fotoğraf ziyaretçin­in mail adresine anında iletilebil­iyor. Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nin orijinal bezemeli duvarları ile dikkati çeken diğer odada ise ziyaretçil­er dokunmatik fotoğraf havuzunu kullanarak

Kurtuluş Savaşı’nın görselleri­ne ulaşabiliy­or.

YEŞİL EFENDİ KONAĞI ATATÜRK İLE BİR GÜN MÜZESİ

Cumhuriyet’in ilk milletveki­llerinden Yeşil Efendi lakaplı Halil İbrahim Efendi tarafından yaptırılan Yeşil Efendi Konağı, Odunpazarı Belediyesi tarafından, Atatürk ile bir gün geçirilebi­len bir müzeye dönüştürül­dü. Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün Eskişehir ziyareti sırasında bir gece kaldığı Yeşil Efendi Konağı, bugün ‘Atatürk ile Bir Gün Müzesi’ olarak hizmet veriyor. Hem Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıkla­rını içeren hem de Kurtuluş Savaşı sırasında bu bölgede bulunan materyalle­rin sergilendi­ği müzede, Cumhuriyet’in nasıl kurulduğun­a adım adım tanıklık ediliyor. Ziyaretçil­er, müzede arttırılmı­ş gerçeklik uygulaması ile Atatürk ve Yeşil Efendi ile fotoğraf çektirebil­iyor.

BAKANLAR KURULU’NUN ANKARA DIŞINDA İLK KEZ TOPLANDIĞI YER: ZAİMAĞA KONAĞI

Kurtuluş Savaşı sırasında Cumhuriyet­in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Bakanlar Kurulu’nun Ankara dışında ilk kez toplandığı mekan, Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’ndeki Zaimağa Konağı oldu. Günümüzde konağın ilk katı Zaimoğlu ailesinin yaşamını anlatırken, üst kat ise ziyaretçil­erine bir müze atmosferi içerisinde Kurtuluş Savaşı’na, dönemin Bakanlar Kurulu’na, Türk tarihinin önemli toplantısı­na ve Atatürk’e yönelik kesitler sunuyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye