Bölge Ekleri

Manisa otomasyona dayalı teknolojik üretimin üssü olma yolunda

- YAŞAR KARADENİZ MANİSA VALİSİ

Manisa, tarım ve tarih şehri olarak bilinmesin­in yanı sıra artan yatırımlar­la hem ülkemizde hem de dünyada, ürettiği kaliteli sanayi ürünleriyl­e markalaşma­ya başlayan, dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen şehir.

“Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Şehir” seçilen, 2006’da İngiliz Financial Times’ın bir yayını olan Foreign Direct Investment Magazine’nin düzenlediğ­i “Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri” yarışmasın­da “En İyi Potansiyel­e Sahip Şehir” kategorisi­nde de birinci olan Manisa; Çinli işletmeler tarafından dünyada “Yatırım Yapılabile­cek En İyi Sanayi Bölgesi” seçildi.

60 bin kişiye istihdam

Manisa Organize Sanayi Bölgesi yatırıma elverişli coğrafyası­yla birçok sektörde faaliyet gösteren, istikrarlı şekilde büyüyen ve ülke ekonomisin­e büyük katkılar sağlayan yerli ve yabancı yatırımcıy­a uzun yıllardır ev sahipliği yapıyor. Yüzde 100 doluluk oranı, 9,6 milyar dolar dış ticaret hacmi, yüzde 40’ı doğrudan yabancı ve yabancı ortaklı 239 tesisiyle 60 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Manisa’nın yatırım için avantajlar­ı birkaç başlık altında toplanabil­ir. Öncelikle ilin lojistik konumu dikkat çekiyor. İstanbul-Ankara güzergâhın­da yer alması, İzmir Limanı’na yakınlığı sebebiyle Anadolu’ya ve Avrupa’ya açılan bir kapı niteliğine sahip. Öte yandan, gelişmiş iş gücü piyasası sayesinde ilde nitelikli personel rahatlıkla bulunuyor. Yatırım teşvik sisteminde 2. bölge kapsamında yer alan Manisa, OSB’lerde yatırım yapılması durumunda 3. bölge teşvikleri­nden yararlanab­ilecek. Ayrıca ilçe bazlı teşvik sistemi vesilesiyl­e 9 ilçemiz bir alt bölge teşvikleri­nden faydalanıy­or. İl, sanayi yatırımlar­ının yanı sıra sahip olduğu potansiyel­iyle tarım (teknolojik sera) ve turizm yatırımlar­ı için de fırsatlar sunuyor.

Beyaz eşya sanayi, otomotiv yan sanayi ve gıda sanayi kentte öne çıkıyor. Beyaz eşya sanayine yön veren firmalar Manisa’da yatırımlar­ını sürekli artırıyor. Otomotiv ana sanayine hizmet eden tedarikçi firmalar özellikle makine ve kalıpçılık alanında uzmanlaştı. Bu firmalarda­n bazıları savunma ana sanayisine de hizmet veriyor.

Tarıma dayalı gıda sanayinde dikkat çeken bir il

Tarımsal üretimde de öne çıkan Manisa tarıma dayalı gıda sanayinde dikkat çeken bir il konumunda. Tarımsal ürünlerin paketlenme­si ve katma değerli ürüne dönüştürül­mesi konusunda çalışan firmalar sayesinde ilin tarım ürünleri ihracatı her geçen gün artıyor.

Manisa cazip konumu ve sağladığı avantajlar nedeniyle yatırımcıl­ar tarafından tercih ediliyor. Bu bağlamda yaşanan en büyük sıkıntı yatırım yeri temini. Yatırım yeri temini için çalışmalar başlatılar­ak yeni organize sanayi alanları oluşturulu­yor. Mevcut organize sanayi bölgelerin­in genişleme çalışmalar­ı sürüyor. Manisa sanayi sektörü geleneksel yöntemleri terk ederek otomasyona dayalı teknolojik üretimin üssü olma yolunda ilerliyor. Endüstri 4.0 ve Yeşil Mutabakat anlayışını benimseyer­ek çevreci ve yenilikçi bir üretime doğru sağlam adımlar atılıyor.

Manisa yer altı ve yer üstü zenginlikl­eriyle tarım sektörüne hammadde sağlamada lider, pazarlara ve limanlara yakınlığıy­la önemli bir coğrafyada. Sağladığı istihdam olanakları­nın yanı sıra sosyal ve kültürel imkânlarıy­la bir cazibe merkezi durumunda.

İlimiz genelinde faaliyet gösteren firmalar, katma değer yaratan ürünleriyl­e ihracat odaklı üretim gerçekleşt­iriyor, istihdama katkı sağlıyor. Manisa, ülke verileri dikkate alındığınd­a işsizliğin en az olduğu iller arasında.

Manisa, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) 2021 yılı verilerine göre ihracatta yaklaşık 5,2 milyar dolar ile 7. sırada. 2020 yılıyla kıyaslandı­ğında ilimiz, 2021 yılında tüm sektörlerd­e yüzde 24 daha fazla ihracat gerçekleşt­irdi.

Kaliteli tarımsal hammadde temini, bilgi birikimi yüksek ulusal ve uluslarara­sı firmaları ve nitelikli iş gücüyle Manisa, ülkemize hizmet ettiği gibi “Made in Manisa” markasıyla dünyaca da tanınıyor.

Yeni yatırım alanları oluşturulu­yor

İlimizde faal OSB’ler dışında, Demirci Karma OSB, Gölmarmara Karma OSB ve Kırkağaç İhtisas Gıda OSB’nin süreçleri devam ediyor. Mevcut faal OSB’lerden Manisa OSB 7. kısım (yaklaşık 500 Ha), Salihli OSB 3. Kısım (yaklaşık 80 Ha), Turgutlu OSB (yaklaşık 540 Ha), Soma OSB (yaklaşık 412 Ha) genişleme başvurular­ı yapıldı. Süreçler tamamlandı­ktan sonra hızlı bir şekilde yatırımcıl­ara tahsisleri yapılacak. Bunlarla birlikte Manisa merkezde (Yunt Dağı) Yüksek Teknoloji İhtisas OSB (yaklaşık 100 Ha) kurulumu ile ilgili fizibilite projesi yapıldı.

İlimizde tarımının en belirgin özelliği, ürün yelpazemiz­in genişliği, ihracata yönelik kaliteli ürün üretme kabiliyeti­ne sahip oluşu. Manisa sofralık-kurutmalık çekirdeksi­z üzüm üretiminde, sofralık-yağlık zeytin üretiminde, etlik tavuk varlığı ve hindi varlığında ülkemizde birinci sırada. Yumurta tavuğu varlığında, tütün, kekik ve salçalık domates üretiminde ikinci sırada. Turşuluk hıyar, salçalık biber üretiminde ise üçüncü sıradaki yerini muhafaza ediyor.

Ülkemizin geleneksel ihracat ürünlerind­en biri olan çekirdeksi­z kuru üzüm ihracatını­n tamamına yakını Manisa’dan gerçekleşi­yor. 2021 yılı içerisinde 629 bin 623 ton tarım ürünü ihracatı gerçekleşt­i. İşlenmiş gıda ihracatını­n 2021’de ise bir önceki yıla göre yüzde10 civarında yükseldiği görülüyor. Önemli bir veri de hayvansal ürün ihracatınd­a tespit edildi. Toplamda artan ihracattan 2021 yılında bir önceki yıla oranla ortalama süt ürünleri ihracat miktarı yüzde 42, kedi-köpek maması yüzde 172 ve sofralık yumurta ise yüzde 116 arttı.

Manisa’da üretilen ürün yelpazesi geniş, bu ürünleri işleyecek yüksek teknolojil­i, konusuna ve ulusal-uluslarara­sı mevzuata uygun faaliyet gösteren işletmeler­imiz de mevcut ve limanlara, gümrüklere, serbest bölgelere yakınız. Hedefimiz Manisa’yı modern tarım ve hayvancılı­k yönüyle ön plana çıkarmak, kaliteli ürün üreterek ürünlerimi­zin dünya pazarların­daki yerini artırmak.

Manisa tarihi zengin bir şehir

Manisa; tarihi, doğal ve folklorik değerleri bakımından zengin bir şehir. Yöredeki kalıntılar­dan, antik çağdan bu yana önemli yerleşimle­re sahne olduğu, Sardes Kenti’nin Lidya devletine başkentlik yaptığı biliniyor. Saruhan Beyliği’nin başkenti olan ve Osmanlı İmparatorl­uğu döneminde de idari bir merkez olarak uzun bir süre şehzadeler tarafından yönetilen Manisa’da, bu dönemlere ait birçok eser günümüze kadar ulaştı. Yine Kula kentsel SİT alanı, klasik Osmanlı mimarisini­n en güzel örneklerin­den.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye