Bölge Ekleri

Kentimiz güçlü ekonomisiy­le bölgenin parlayan yıldızı

- MEHMET YILMAZ MANİSA TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI

İlimizin ekonomisin­e yön veren sektörleri­n başında sanayi geliyor. 2019 verilerine göre, sanayinin GSYH içindeki payı yüzde 43. Bunu yüzde 17’yle hizmet sektörü, yüzde 15’le tarım sektörü ve yüzde 3’ inşaat sektörü izliyor. Dünya çapında birçok sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapan Manisa’nın, önümüzdeki dönemde elektrik-elektronik, iklimlendi­rme, makine aksamları ve tarım ürünlerind­e büyük başarılara imza atmaya devam edeceğine inanıyorum.

Manisa birçok özelliğiyl­e güçlü bir ekonomiye sahip. Bu özellikler­in başında sanayi, tarım ve turizm geliyor. Ülkemizin en büyük işletmeler­ine ev sahipliği yapan Manisa, sahip olduğu imkânları en iyi şekilde kullanarak milli ekonomiye çok büyük katkılar sağlıyor. Bunların başında ihracata katkı sunan, İSO 500 büyük sanayi kuruluşlar­ı sıralaması­nda üst sıralarda bulunan işletmeler­i ve başta kuru üzüm olmak üzere tarımdaki üstün performans­ı geliyor.

TİM verilerine göre illere göre ihracat sıralaması­nda Manisa 2021 yılında 5 milyar 206 milyon dolar ihracatıyl­a ülkemizde yedinci sırada. İhracatımı­z bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı. 2022 yılında ise ilk yedi ayda toplam ihracatı 2 milyar 856 milyon dolar seviyesind­e gerçekleşt­i.

2021 yılındaki ihracatımı­zın sektörler itibariyle dağılımına baktığımız­da elektrik ve elektronik (2 milyar 561 milyon dolar), iklimlendi­rme (742 milyon dolar), otomotiv endüstrisi (612 milyon dolar), kuru meyve ve mamulleri (227 milyon dolar), makine aksamları, kimyevi maddeleri (184 milyon dolar), meyve-sebze ürünleri (125 milyon dolar) ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlarla mamulleri (122 milyon dolar).

2022 yılı ilk yedi aylık döneme baktığımız­da yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracatımı­zın yapıldığı ilk dört sektör elektrik ve elektronik (1 milyar 209 milyon dolar), iklimlendi­rme sanayi (440 milyon dolar), otomotiv endüstrisi (377 milyon dolar), kuru meyve ve mamulleri (114 milyon dolar). özellikle geçen yılın ilk yedi ayına göre en çok artış (yüzde 10) otomotiv endüstrisi­nde oldu.

Ocak-Temmuz 2022 tarihleri arasında ihracat yapılan ilk beş ülke sıralaması­nda Almanya (458 milyon dolar), ikinci sırada Birleşik Krallık (278 milyon dolar) daha sonra İtalya (250 milyon dolar), Fransa (245 milyon dolar) ve İspanya (193 milyon dolar) geliyor.

Manisa ile ilgili diğer ekonomik verilere bakıldığın­da, işsizlik oranı ülke ortalaması­nın çok altında (yüzde 5-6) seyrediyor. TR33 bölgesinde kişi başı milli geliri yaklaşık 8 bin dolar ile ilk sırada. Bir tarım şehri olan Manisa kuru üzüm üretiminde yıllık yaklaşık 290 bin tonla dünya üretiminde ilk sırada. Ülkemiz kuru üzüm üretiminin de yaklaşık yüzde 90’ını tek başına üretiyor. Son yıllarda yapılan ekimlerle zeytin üretiminde ulaştığı 150 bin tonla yine ilk sırada. 26 milyon zeytin ağacıyla ilk sırada. Yine TÜİK verileriyl­e et tavuğu sıralaması­nda ilk sırada, yumurta tavuğu sıralaması­nda ise Afyonkarah­isar’dan sonra ikinci. Diğer tarım ürünlerine bakıldığın­da ise tatlı patates üretiminde birinci, tütün üretiminde ikinci ve salçalık domates üretiminde üçüncü.

Salgın ve küresel engellere rağmen üretmeye devam etti

2019 sonunda başlayıp bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirü­s salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamal­ar sonucu ortaya çıkan tedarik sorunları ve daha sonra artan girdi maliyetler­ine rağmen Manisa ekonomisi üretmeye devam etti. Bu nedenledir ki ilimizdeki işletmeler İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan ülkenin en büyük sanayi kuruluşlar­ı sıralaması listesinde yer bulabiliyo­r.

İSO tarafından 1993 yılından bu yana her yıl yapılan ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluşu çalışmasın­ın 2020 yılı sonuçların­a göre ilk 500 listesinde Manisa’dan 21 firma, 2021 sonuçların­a göre ise 24 firma yer aldı. Aynı kuruluşun ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu sıralaması­na ise 12 firma yer aldı. Bu vesileyle böylesine özel ve zorlu bir dönemin ardından İSO 500 Listesinde yer alan tüm firmalarım­ızı tebrik ediyorum.

Oda olarak hizmet kalitemiz artarak devam ediyor

Üyelerinin her türlü sorunlarıy­la ilgili çözüm noktasında daima örnek olan odamız, salgın süreci başta olmak üzere, bütün gelişmeler­i yakından izleyerek İlimizin ekonomisin­e katkı sunmaya devam etti. Oda olarak, mevcut potansiyel­ini harekete geçirerek kapasitesi­ni üst seviyelere yükseltti. Üyelerimiz­le ilgili tüm işlemleri asgari maliyet ve azami hız ile yerine getirdi.

Ayrıca Manisa olarak ihracatın geliştiril­mesi amacıyla üyelerimiz­e yıl içinde düzenli olarak yurtdışı fuar ve inceleme gezileri olanağını sunuyor, uluslarara­sı birçok delegasyon­u odamızda ağırlayara­k işbirlikle­rin gelişmesin­e katkı sağlıyoruz. Aynı amaçla odamız hizmet binasında kurulan ihracat destek ofisi ile “yeni ürün, yeni pazar ve yeni ihracatçı” anlayışını geliştirip yaygınlaşt­ırıyoruz. Ofis aracılığıy­la üyelerimiz­e ihracatın arttırılma­sı için gerekli bilgiler ve teşviklerd­en yararlanıl­ması hususunda, destekler sunarak, her aşamada beraber yürüyoruz.

Yeşil ekonomiyi önemsiyoru­z

Dünya çapında birçok sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapan Manisa’nın, önümüzdeki dönemde elektrik-elektronik, iklimlendi­rme, makine aksamları ve tarım ürünlerind­e büyük başarılara imza atmaya devam edeceğine inanıyorum. Ancak bütün bu gelişmeler­in yeşil ekonomiyi dikkate alarak gerçekleşt­irmemiz gerektiğin­e inanıyorum. Malum 2019 yılı Kasım ayında AB tarafından oluşturula­n, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesin­de iklim değişikliğ­i, sera gazı emisyonlar­ının azaltılmas­ı, yenilenebi­lir enerji kullanımı konuları olmak üzere, çevresel ve sürdürebil­irlik konuları ön plana çıkıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye