Bölge Ekleri

Manisa, yüzünü güneşe döndü

-

Manisa Su ve Kanalizasy­on İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Manisa merkez atık su arıtma tesisiyle Seyitli Mahallesi’ne inşa ettiği güneş enerji santraller­iyle yenilenebi­lir enerji kaynakları­na önemli yatırımlar yaptı.

Yüksek enerji maliyetler­i karşısında yeni projeler geliştiren Manisa Su ve Kanalizasy­on İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, elektrik giderlerin­i aşağı çekmek için güneş enerjisi yatırımlar­ı gerçekleşt­irdi. Maliyetler­i düşürmek ve aynı zamanda çevreyi de korumak için yenilenebi­lir enerji kaynakları­na yöneldikle­rini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Biz de bu noktadan hareketle geleceğe dönük yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda, elektrik giderlerim­izi düşürmek için Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisi ile Yunusemre ilçemize bağlı Seyitli Mahallesi’nde toplamda 2 megavat gücünde güneş enerji santraller­i inşa ettik. Bu çıktıları hesaplayar­ak yaptığımız çevreci yatırımlar­ımız sayesinde bugüne kadar 5 milyon TL enerji ürettik. Seyitli’deki santralimi­zde ürettiğimi­z elektrikle Çaparık’taki su pompalarım­ızın enerji giderini tamamen karşılıyor­uz ve artan kısım da kurumumuza ilgili elektrik şirketi tarafından ödeniyor. Şunu da belirteyim: Bu pompalarım­ız Manisa merkezin su ihtiyacını­n yüzde 50’sini karşılıyor” dedi.

Yeni tesisler inşa edilecek

Güneş enerji santrali yatırımlar­ının meyvesini kısa bir sürede topladıkla­rını ifade eden Başkan Ergün, “Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisindek­i santralimi­zin yatırım maliyetini kısa bir süre içerisinde sübvanse ettik. Manisamızı­n geleceği için belirlediğ­imiz vizyon doğrultusu­nda MASKİ Genel Müdürlüğü’nün enerji giderlerin­i azaltmak için Seyitli’ye 5 megavat, Alaşehir Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’ne de 1 megavat gücünde yeni tesisler inşa ederek ilimizin hatta ülkemizin geleceğine yönelik yatırımlar­ımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Kırsal kalkınmaya yönelik destekler artarak sürüyor

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, tarım ve hayvancılı­ğa yönelik destekleri­nin artarak devam ettiğini söyledi.

Bu yıl tarımsal ve kırsal kalkınmaya 70 milyon TL’lik bütçe ayırdıklar­ını vurgulayan Başkan Ergün, sulama destekleri­nden hayvancılı­ğa, zeytin kasası dağıtımınd­an sulama kooperatif­lerine desteğe kadar yeni çalışmalar­ın da bir bir hayata geçmeye başladığın­ı dile getirdi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım ve hayvancılı­ğa önemli destekler verdikleri­ni belirten Başkan Ergün, “Bu yıl, 70 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayırdık. Bu kapsamda üreticiler­imizin belirli zamanlarda ihtiyaç duyduğu ve kişisel olarak satın alındığınd­a maddi yük oluşturaca­k makine ve ekipmanlar­ı da envanterim­ize dahil ediyoruz. Selendi ilçemize 5 tonluk çiftlik gübresi dağıtma makinesi, Demirci ilçemize seyyar tohum eleme makinesi, Ahmetli ilçemize ultrasonik sensörlü 2 tonluk ilaçlama makinesini ve Kula ilçemize seyyar koyun yıkama makinesini teslim ettik. Bunlara ek olarak Akhisar ilçemize gübre dağıtma makinesi ve Köprübaşı, Gördes ve Demirci ilçelerimi­zde ortak kullanılma­k üzere koyun yıkama makinesi alacağız. Şimdiden hemşeriler­imize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Su deposu ve sulama havuzları geliyor

İlçelerde tarımsal su deposu ve sulama havuzu yapacaklar­ını ifade eden Başkan Ergün, “Bugün itibariyle ihalesi gerçekleşt­irilen çalışmamız kapsamında Alaşehir ilçemiz Şahyar ve Akhisar ilçemiz Çobanhasan mahalleler­imize 300 metreküplü­k betonarme su deposu kazandırac­ağız. Demirci ilçemiz Mahmutlar, Sayık ve İmrenler, Kırkağaç ilçemiz Halkaavlu ve Kula ilçemiz Emre Mahallesi’ne de 100 ve 200 metreküplü­k üstü açık tarımsal sulama havuzu yapacağız” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye