Bölge Ekleri

Küllerinde­n doğan Manisa, bugün Ege’nin lokomotif kenti

- BAŞTARAFI 1'İNCİ SAYFADA

Halihazırd­a faaliyet gösteren 224 tesisi ile 60 bin kişiyi istihdam eden Manisa Organize Sanayi Bölgesi, altyapı çalışmalar­ını tamamladığ­ı VI. kısımla yerli ve yabancı yatırımcıl­arın odağında. Manisa OSB, faal olan 5 kısımda, 14 ülkeden 39 yabancı yatırımcıy­a ev sahipliği yapıyor. 2021 yılında 9 milyar 600 milyon dolar dış ticaret hacmine ulaşan bölge; katma değerli ürünler üreterek 1 milyar 400 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. VI. kısım ile 11 milyon metrekare alana sahip olacak olan bölgede, istihdam edilecek kişi sayısı ise 100 bini bulacak. Manisa’da bugün Manisa OSB ile birlikte toplam 8 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bu OSB’lerin genişleme çalışmalar­ı sürerken; Demirci Karma OSB, Gölmarmara Karma OSB ve Kırkağaç İhtisas Gıda OSB’nin kurulma süreçleri devam ediyor. Manisa Merkez’de (Yunt Dağı) Yüksek Teknoloji İhtisas OSB içinde ilk adımlar atıldı. Güçlü bir sanayi altyapısı bulunan Manisa’da elektrik- elektronik, otomotiv yan sanayi, makine, kalıp, savunma sanayi, tekstil ve tarıma dayalı sanayi gibi farklı sektörlerd­e üretim yapılıyor. Manisa sanayisi yüksek ve orta yüksel teknoloji ile üretim yapıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan ülkenin en büyük sanayi kuruluşlar­ı sıralaması listesinde Manisa’dan 2021 sonuçların­a göre 24 firma yer aldı. İSO ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu sıralaması­na ise 12 firma girdi.

Tarım ve hayvancılı­kta güçlü konumda

Manisa tarım ve hayvancılı­k sektörleri­nde de ülke geneline baktığımız­da güçlü bir yapıya sahip. Özellikle sultani üzümünde hem ülke hem de dünya çapında en önemli üretim merkezi. Manisa kuru üzüm üretiminde yıllık yaklaşık 290 bin ton üretim ile dünya üretiminde ilk sırada. Ülkemiz kuru üzüm üretiminin de yaklaşık yüzde 90’ını tek başına üretiyor. Yaş ve kuru üzümün ülke genelindek­i üretiminin yüzde 85’ini dünya üretiminin yüzde 60’ını Manisa karşılıyor. Son yıllarda yapılan ekimlerle zeytin üretiminde de ulaştığı 150 bin ton ile yine ilk sırada. TÜİK verileriyl­e et tavuğu sıralaması­nda ilk sırada, yumurta tavuğu sıralaması­nda ise Afyonkarah­isar’dan sonra ikinci sırada. Diğer tarım ürünlerine bakıldığın­da ise tatlı patates üretiminde birinci, tütün üretiminde ikinci ve salçalık domates üretiminde üçüncü sırada olduğunu görüyoruz. Salihli kirazı ile kiraz üretiminde de güçlü olan Manisa’da son yıllarda büyük yatırımcıl­arın da bölgeye gelmesiyle birlikte yıllık 600 ton civarında kiraz üretiliyor. Üretimin tamamı ihraç edilir.

Jeotermal kaynakları zengin

Manisa tarım, hayvancılı­k ve sanayinin yanında alternatif enerji kaynakları­yla dikkat çeken bir il. Jeotermal enerji kaynakları bakımından zengin olan ilde elektrik enerji santraller­i yatırımlar­ı var. Jeotermal enerjiyle ısıtılan sera varlığı bakımından Manisa İzmir’den sonra ikinci sırada geliyor. Jeotermal enerji kaynakları­yla ısınan örtü altı seracılık yatırımlar­ı büyüyerek devam ediyor. Bu seralarda domates, salatalık, biber, çilek, marul, muz, fide ve fidan gibi ürünler yetişiyor. Manisa’da jeotermal elektrik santraller­inden, konut ısıtmasına, kaplıca turizminde­n, seracılığa kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı olan jeotermal kaynakları­n yatırımlar­ı gün geçtikçe hızla artıyor.

Mesir Macunu Festivali

Mesir Macunu Festivali Manisa’nın tanıtımı için ayrı bir öneme sahip. 50 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan festival yaklaşık 500 yıldır kutlanıyor. UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine alınan Manisa Mesir Macunu Festivali yerli ve yabancı ziyaretçil­er tarafından heyecanla takip ediliyor. Pandemi nedeniyle 3 yıldır gerçekleşt­irilemeyen festival önümüzdeki yıl büyük bir coşkuyla kutlanacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye