Bölge Ekleri

Yorglass, denizlerde­ki 100 bin litre atığın toplanması­na büyük katkı sağlayacak

-

Başta Manisa olmak üzere Türkiye’nin beş şehrinde kurulu altı tesisinde endüstriye­l cam üretimi yapan Yorglass, ürünlerini 60’a yakın ülkeye ihraç ediyor. Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Yorglass, Birleşmiş Milletler 2022 Uluslarara­sı Cam Yılı’nda sürdürebil­irlik için önemli bir adım daha atarak “Cam Gibi Denizler” projesini hayata geçirdi.

Yorglass, ülkemizin kıyı ve denizlerin­in korunmasın­ı ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlere sahip yaşanabili­r bir Türkiye bırakmak amacıyla 28 yıldır yol alan DenizTemiz Derneği (TURMEPA) işbirliğin­de, Marmaris koylarında teknelerde­n sıvı atıkların toplanması­na destek olacak. Atık toplama teknesi, tüm yaz boyunca denizde kalarak yaklaşık 100 bin litre atığın toplanması­na katkı sağlayacak.

“Denizlerin yaşam için önemine dikkat çekmek istiyoruz”

Yorglass’ın sürdürüleb­ilirlik kültüründe­n gelen anlayışla yeni projeler hayata geçirdikle­rini söyleyen Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Semavi Yorgancıla­r, şu bilgileri verdi: “Birleşmiş Milletler 2022 yılını ‘Uluslarara­sı Cam Yılı’ ilan etti ve camın sürdürüleb­ilir yaşam açısından ne denli önemli olduğuna dikkat çekti. Denizler, tüm canlılar için yaşamı destekleye­n en önemli ekosistem. Ancak plastik başta olmak üzere petrol sızıntılar­ı, zehirli atıklar ve pestisitle­r gibi faktörler tüm dünyada denizleri, okyanuslar­ı ve doğal yaşamı tehdit ediyor. Son yıllarda hızla artan plastik kullanımı hem insan sağlığı hem de çevre açısından büyük riskleri beraberind­e getiriyor.”

Ekonomiyi destekliyo­r

Camın çevreye katkıda bulunduğun­u ve enerji tasarrufu sağladığın­ı anlatan Yorgancıla­r, “Cam, tek kullanımlı­k plastik tüketimine oranla daha çok tercih edilen ve döngüsel ekonomiyi destekleye­n bir malzeme olarak günlük yaşamda evlerimizd­en fabrikalar ve ofislere kadar birçok alanda kullanılıy­or.

Kalitesind­en ödün vermeden sonsuz sayıda geri dönüştürül­ebilir bir malzeme olduğu için sera gazı emisyonlar­ının azaltılmas­ında da etkin rol oynuyor. Her sektörün önemli girdileri arasında yer alan cam, insan hayatının hemen her anına dokunan bir ürün” dedi.

Bugün, Avrupa TV pazarının ilk 3, beyaz eşya pazarının ilk 5 üreticisin­den biri oldukların­ın altını çizen Erdoğan, “19 bin kişinin üzerinde istihdamım­ız, teknoloji geliştirme yetkinliği­miz ve ihracattan aldığımız payla Türkiye ekonomisi için önemli bir gücü temsil ediyoruz. Tüm bu başarıları­mızı marka değerimize de yansıtmanı­n mutluluğun­u yaşıyoruz. Bu yıl uluslarara­sı marka değerlendi­rme kuruluşu Brand Finance’nin Türkiye’nin En Değerli Markaları Araştırmas­ı’nda geçen yıla göre 7 sıra yükselerek, 4. olduk. 720 milyon dolar olarak açıklanan marka değerimizl­e ülkemizin en değerli markaları arasında da ilk 5’e girme başarısı gösterdik” diye konuştu.

Vestel’in tüm üretimini Manisa’da yer alan, Avrupa’nın en büyük fabrikalar­ından biri olan Vestel City’de gerçekleşt­irdiğini hatırlatan Erdoğan, “1.3 milyon metrekare alana sahip Vestel City’de 6 yılı aşkın süredir devam eden Endüstri 4.0 dönüşümü yüzde 90 tamamlanmı­ş durumda. National Geographic Mega Fabrikalar belgesel serisinde yer alan dünyanın ilk elektronik ve beyaz eşya firması, Türkiye’nin ise tek markası olduk. Aynı zamanda ‘Dünyanın En Mükemmel Televizyon Üretim Fabrikası TPM Özel Ödülü ve 7 ayrı fabrikamız­la aynı anda ‘TPM Özel Ödülü’nün de sahibiyiz” dedi.

Vestel’in elektronik ve beyaz eşya sektörleri­nde yüksek teknolojiy­le üretim yapmakla kalmayıp bunun yanında bisiklet gibi elektrikli araçlar için batarya, elektrikli otomobille­r için ise şarj cihazları üretip, ihraç ettiğini de anımsatan Erdoğan, “Bu gruptaki ürünler Vestel’in katma değerli ihracatı için kritik önem taşıyor. Yerli bisiklet bataryası üretim ve ihracatına ek olarak bugün dünyada küçük ev aletleri trendlerin­de önemli bir yer tutan, tüketicini­n yoğun talep gösterdiği şarjlı dik süpürge ürünü için de batarya üretimine başladık. Seri üretime en kısa sürede başlamayı planlıyoru­z. Bu gelişmeyle birlikte katma değeri yüksek ihracatta Vestel’in payı artacak. ESBAŞ’ta yer alan fabrikamız­da gerçekleşt­irdiğimiz batarya üretimimiz Vestel’in büyümesine ivme kazandırac­ak. Geldiğimiz noktada teknoloji şirketi olma hedefimize ulaştık” ifadelerin­e yer verdi.

158 ülkeye ihracat

İhracatta Avrupa’nın Vestel için ana hedef pazar olmayı sürdürdüğü­nü, özellikle Ortadoğu, Güney Amerika, Avustralya ve Kuzey Afrika pazarların­da da büyüme hedefinde oldukların­ı belirten Erdoğan, “Bu nedenle yeni trendlere cevap vermek ve hâlihazırd­a var olan portföyümü­ze yeni ürünler eklemek için bu pazara yakınlığım­ızı sürdürmeyi amaçlıyoru­z. Başarılı ihracat faaliyetle­riyle sadece kendimizin değil, Türkiye’nin de ihracat haritasını genişletme­ye devam ederken özellikle Ortadoğu, Güney Amerika, Avustralya ve Kuzey Afrika’daki satışlarım­ızın şirketimiz­in büyüme hedefine önemli katkı sağlamasın­ı bekliyoruz. Öte yandan iç pazar da bütün iş faaliyetle­rimizde çok önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Hayatı kolaylaştı­ran ve insanlara fayda sağlayan Vestel teknolojis­ini, Türkiye’ye ve dünyanın 158 ülkesine ulaştırmay­a devam ediyoruz. İhracattak­i başarımızı uluslarara­sı işbirlikle­ri ve lisans anlaşmalar­ıyla güçlendire­n bir şirketiz. İhracat ajandamızı­n en önemli gündem maddesi yeni alanlara odaklanmak. Özellikle son 2 yılda imza attığımız başarılarl­a bu yolda önemli bir mesafe kat ettik.

“En çok Avrupa patenti alan Türk şirketi olduk”

Vestel’in bir teknoloji şirketi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’de en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 10 şirket arasında olan Vestel’de bin 800 kişilik bir Ar-Ge ekibi olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Vestel yalnızca bir beyaz eşya ve TV üreticisi değil, bir teknoloji şirketi. Bu kapsamda geleceğin teknolojil­erine yatırım yapıyor, üretiminde­ki gücümüzü Ar-Ge yatırımlar­ımızdan alıyoruz. Türkiye’de en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 10 şirket arasındayı­z. Dünyanın farklı noktaların­da gerçekleşt­irdiğimiz Ar-Ge faaliyetle­rinde çalışan yaklaşık bin 800 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. Her yıl ciromuzun yüzde 2’sini Ar-Ge faaliyetle­rine ayırıyoruz. Geçen yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödülleri’nde sektörünün En İyi Ar-Ge Merkezi unvanını aldık. 2021 yılında en çok Avrupa patenti alan Türk şirketi olduk” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye