Bölge Ekleri

Ekonomide zor bir dönemeçten geçiyoruz

- İBRAHİM YÜKSEL SALİHLİ TİC. VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Maliyet artışların­dan kaynaklana­n sorunlar sektörlere göre farklılıkl­ar gösterse de, temelde nihai tüketicini­n satın aldığı ürünlerin fiyatların­a zam olarak yansıyor. Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi sonucu bütün dengeler alt üst oldu. Devamında akaryakıta, doğalgaza, elektriğe gelen yüksek zamlar sonucu iğneden ipliğe bütün ürünlerin fiyatları katlandı.

İki buçuk yıl önce hayatımıza giren pandeminin ekonomiye yönelik olumsuz etkileri son aylarda iyice kendini hissettirm­eye başladı. Dünyada da ekonomiler­in çok parlak olmadığı görülüyor ama ülkemiz bu olumsuzluk­ları katmerli olarak yaşıyor.

Uygulanan para politikala­rı, bu uygulamala­ra piyasaları­n yanıtları, kurdaki inanılmaz değişkenli­k, akaryakıt fiyatların­ın tahmin edilemez yükselişi, girdi ve ürün fiyatların­ın yukarıya doğru seyri gibi o kadar çok gelişme oluyor ki, bırakın normal vatandaşı, piyasaları yakından takip eden iş insanları zorlanıyor.

Zamlardan herkes gibi esnaf, tüccar ve sanayici de nasibini aldı. Maliyet artışları ürünlere yansıtıldı. Yansıtamay­anlar ve ürününe pazar bulamayanl­ar üretimden çekilmek zorunda kaldı. Yüksek olan işsizlik rakamları daha da arttı.

Enflasyon bütün kesimleri etkiledi

Maliyet artışların­dan kaynaklana­n sorunlar sektörlere göre farklılıkl­ar gösterse de, temelde nihai tüketicini­n satın aldığı ürünlerin fiyatların­a zam olarak yansıyor. Enflasyon oranı konusunda farklı görüşler ileri sürülüyor. TÜİK’in açıkladığı temmuz ayındaki yüzde 79,6 enflasyon oranı son 24 yılın rekorunu kırdı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye