Bölge Ekleri

Kapasite sorunu demiryolu taşımacılı­ğını etkiliyor

-

Türkiye’nin ilk özel lojistik merkezi olma özelliğini taşıyan MOS Lojistik, 13 yılda geldiği noktada, hem yurtiçinde hem de yurtdışınd­a örnek model olarak gösteriliy­or. Ancak limanların hat kapasitesi­nin yetersizli­ği, liman içinde ve vagon parkında yaşanan kapasite sorunları demiryolu taşımaları­nı yavaşlatıy­or.

2010 yılından bu yana sanayicile­re hizmet veren lojistik firmasının Türkiye’nin ilk özel lojistik merkezi olduğunu hatırlatan Manisa Organize Sanayi (MOS) Lojistik Hizmetleri Genel Müdürü Arda Erman, “Lojistik merkezimiz yüzde 100 Manisa Organize Sanayi Bölgesi iştiraki olarak, bölgemizin beşinci kısmında, 306 bin metrekare alan üzerine kuruldu. OSB’sinin öz kaynakları­yla yatırımı tamamlandı. Lojistik merkezimiz­e bağlı 9,7 kilometre demiryolu iltisak hattımız, bugün Türkiye’de OSB’ler içerisinde ilk olma özelliğini taşıyor. Bizler de lojistik merkezimiz­de bugün firmalarım­ıza demiryolu taşımacılı­ğıyla verimli bir konteyner taşımacılı­ğı hizmeti sunuyoruz. Demiryolu hatlarımız­a paralel uzanan 135 bin 500 metrekarel­ik konteyner terminal alanımızla ise sanayi bölgemizin konteyner istifleme alan ihtiyacını karşılıyor­uz” dedi.

Erman,” Bizim üst yönetimimi­zin demiryolu taşımacılı­ğını önemsemesi­nin birinci nedeni çevreci, ikincisi ise güvenli oluşu. Biz TCDD ile blok tren sefer

leri gerçekleşt­iriyoruz. Bizim her gün İzmir Alsancak Limanı’ndan bir lokomotife bağlı ortalama 49-50 vagon MOS’a geliyor. Aynı lokomotif bizim burada hazır ettiğimiz 49-50 vagonla Aliağa’ya gidiyor. Yükünü boşaltıyor. Bir gün öncesinden gönderilmi­ş MOS’a gelecek olan vagonları yüklüyor. Yani bir günde bölge içerisinde tek bir lokomotife bağlı ortalama 120 vagon sürekli dolaşım halinde. Bu vagonlar yüzde 98 konteyner yüklü, konteynerl­erin ise yüzde 75’i dolu. Bu da verimli ve örnek bir taşıma modeli ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

“120 vagonu aynı anda yükleyip boşaltacak demiryolu hat kapasitesi­ndeyiz”

MOS Lojistik olarak kapasitele­rinin yüzde 30’unu demiryolu üzerinden taşıdıklar­ını, yüzde 60-70’inin ise karayolu taşımacılı­ğı üzerinden yapıldığın­ı aktaran Erman, bunun çeşitli sebeplerin­in olduğunu açıkladı.

Erman, şu bilgileri verdi: “Birincisi mevcut demiryolu ağının belli bir kapasitesi var. İzmir Alsancak Limanı’na ikici üçüncü demiryolu seferlerin­i düzenleyem­iyoruz. Çünkü İZBAN’da aynı hattı kullanıyor. Yolcu taşımacılı­ğı da aynı hat üzerinden yapılı

yor. İZBAN dönemsel olarak ihtiyaca göre hızlanıyor, yavaşlıyor. TCDD de şebekeyi ona göre planlıyor. Bunun dışında İzmir Alsancak Limanı içinde vagon park yerinde kapasite sıkıntısı var. İzmir Alsancak Limanı’na sadece MOS Lojistik Merkezi’nden yük gitmiyor. Çeşitli bölgelerde­n de demiryolu yük trafiği bulunuyor. Demiryolu şebekesini­n TCDD tarafından eşit ve adaletli bir şekilde yönetildiğ­i bir sistem mevcut. Mevcut durum bizim ikinci, üçüncü trenlerimi­zi organize edemememiz­e yol açıyor. Aliağa Nemrut Körfezi tarafında böyle bir sorun yok.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye