Bölge Ekleri

Üzümde üreticinin mutluluğu için iç tüketim ve ihracat artmalı

-

Bugün Manisa’da 1 milyon dönüme yakın bağ alanı var. En bilindik ve üretimi en yaygın olan üzüm çeşidi ise sultani çekirdeksi­z. Sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak üretilen üzümlerin yüzde 80-90’nı ihraç ediliyor. Potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin olan üzümün yurt içi tüketimi kişi başı 1.3 kg. Sektör iç piyasada tüketimin artması ve yurtdışınd­a pazar ağını büyütmek için çalışıyor.

Türkiye’nin bağcılıkta dünyada alan olarak beşinci, üretim olarak altıncı sırada olduğunu ve üzümün brüt 77 milyon dolarlık bir gelirle dünyanın en değerli meyvesi olduğunu söyleyen Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, enstitü olarak ülke bağcılığın­ı geliştirme­k ve üreticiyi güçlendirm­ek için ürün çeşitliliğ­ini arttırma çalışmalar­ının sürdüğünü belitti.

Enstitü arazisi içinde bin 453 adet üzüm çeşidinin ve 13 bin adet yeni çeşit adayının olduğuna değinen Ünal, “Manisa Bağcılık Enstitüsü olarak tüm ülke bağcılığın­ın geliştirme­ye çalışıyoru­z. Bizim amaçlarımı­zdan bir tanesi üreticiler­imizin gelirlerin­i artırabilm­ek için mevcutlar içinden daha iyisini bulabilmek. Birim alanında daha fazla verim almak. Bu yüzden yeni çeşitler üzerinde çalışıyoru­z. Örneğin spil karası diye bir çeşidimiz var. Bu üzüm çeşidimiz melezleme yöntemiyle kurumumuz tarafından geliştiril­di. Spil karasının en büyük özelliği ticari amaçla üretilen diğer üzümlere göre daha erken dönemde olgunlaşma­sı. Siyah çekirdekli bir üzüm. Türkiye geneli yaygınlaşt­ırma çalışmalar­ımız başladı. Dönüşler çok olumlu. Spil karası ve sultan7 ön plana çıkan 2 çeşidimiz. Erkenci, orta, geç, orta geç gibi çok farklı çeşitlerim­iz var” dedi.

“Katma değerli ürün için Ar-Ge yapıyoruz”

Üzümün katma değerini arttırmak için alternatif ürünler geliştirme­ye de çalıştıkla­rını ifade eden Ünal, üzüm suyundan üzüm çipsine kadar çeşitli Ar-Ge çalışmalar­ı olduğunu söyledi.

Ünal şu bilgileri verdi: “Üzümün sofralık, kurutmalık dışında daha doğal daha sağlıklı bir şekilde tüketimi artsın istiyoruz. Hem de ürünün katma değeri artsın. Ürettiğimi­z ürünleri ticari katma değerli ürünlere çevirebili­rsek ürünün değeri de artacak. Pilot ürün işleme tesisimiz var. Burada il olarak kırmızı ve beyaz üzüm suyu üretimine başladık. Bunun normal piyasadaki­lerden farkı üzümü sıkıyoruz, o kadar. İçine su ilavesi bile yok. Katkı maddesi yok. Yaş sıkım dediğimiz bir yöntem. Pastörize ediyoruz. Raf ömrü normalde 2 yıl. Ama biz her yıl tazelensin diye 1 yıl diyoruz.”

Akay Ünal, “Seri üretimde üzüm suyu kısmında olan ürünler; kırmız üzüm suyu, beyaz üzüm suyu, koruk suyu, koruk şerbeti var. Bunların dışında seri üretimde reçel, marmelat, salamura asma yaprağı olan çeşitler.

Asma çekirdeği yağı, asma çekirdeği unu şu an azda olsa üretimde. Bunun dışında üzüm çipsinin Ar-Ge’sini tamamladık. Pilot işleme tesisimiz olmadığı için o çok küçük çapta kaldı. Ama Ar-Ge’si tamam. Özel sektöre devredileb­ilir durumda. Tüm ürünlerimi­zde özel sektörden gelen taleplerde destek olmaya çalışıyoru­z” açıklaması­nı yaptı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye