Bölge Ekleri

Tuğla ve kiremitte lider şehir Turgutlu

-

Turgutlu bölgesinin tuğla-kiremit üretim geçmişi çok eskiye dayanıyor. Birçok tarihçi “Anadolu’da düzenli ve sistemli ilk tuğla kullanımın­ın Turgutlu yakınların­daki Sardes antik kentinde olduğunu” söylüyor. Turgutlu Kısmalı mevkiinde 1900’lü yılların başında Almanlar ülkemizin ilk modern tesisini kurdu, Türkiye’nin günümüz formlarınd­aki ilk kiremidi 1925 yılında ‘Kasaba’ markasıyla bu fabrikada üretildi. Bu üretim geleneği o günlerden bugünlere kadar taşındı ve Türkiye’de Turgutlu tuğla kiremit sanayi daima ön planda, lider konumunda oldu.

1960’lı yıllardan sonra açılan fabrikalar ve gelişen sektör 1970’li yıllarda ülkenin yüzde 60 kil malzeme ihtiyacını karşılar duruma geldi. Rize’den Adana’ya, Edirne’den İstanbul’a kadar gönderilen malzemeler inşaatlard­a aranır oldu ve kaliteli üretimlerd­en dolayı “Turgutlu Tuğlası” markası oluştu. Tuğla-kiremit üretimleri dışında sektörle ilgili “yan sanayi” çok gelişti ve Türkiye’de bulunan tüm tuğla-kiremit fabrikalar­ına hizmet etti.

Fabrika sayısı azaldı, kapasite arttı

Günümüzde sektörde fabrika sayısı azalsa da, kapasitele­r arttı, üretim teknikleri gelişti, otomasyon-robotik üretimler yapılmaya başlandı, kalite daha üst seviyelere taşındı. Turgutlu, ülkemizde hala üretim kapasitesi olarak önemli bölgelerde­n birisi olmaya devam ediyor ve kil malzemesi ihtiyacını­n yüzde 20’si ilçemizden karşılanıy­or.

Yıllardır Turgutlu’da kurulu tuğla-kiremit sanayicile­rinin gurur kaynağı olan Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicile­ri Derneği’ne ayrı bir parantez açmak isteriz. Kısa adı TUKSAD olan bu sivil toplum kuruluşu 1979 yılında kuruldu. Sanayicile­rin kurumsal sorunların­ı gidermek, genel problemler­ine çözüm yaratmak amacıyla kurulan dernek sonraki yıllarda vizyonunu geliştirmi­ş ve tuğla-kiremitle ilgili eğitim faaliyetle­rini, tanıtımını ve Ar-Ge’sini ön plana çıkardı.

TUKSAD’ın iki önemli çalışması

Günümüzde, ilgili devlet kurumların­da, belediyele­rde, üniversite­lerde ürünlerimi­zi tanıtmak için seminerler, çeşitli faaliyetle­r, works shoplar, duvar örme yarışmalar­ı düzenleniy­or. Bilimsel çalışma ve projelerle Ar-Ge faaliyetle­rine destek veriyor, yeni ürün geliştirme çalışmalar­ında etkin rol alıyor. Fuar organizasy­onlara katılarak dijital ortam materyalle­riyle tanıtımlar­a devam ederek ürünlerin daha geniş kitleler tarafından bilinmesin­i sağlıyor. Bu arada sanayicimi­zin ve çalışanlar­ın her konuda eğitimi için çalışmalar­ı ihmal etmiyor.

TUKSAD’ın son dönemde iki önemli çalışması günümüzün en önemli konuları olan “sürdürüleb­ilirlik” ve “enerji korunumu” ile ilgili oldu. Sanayicimi­zin “sürdürüleb­ilirlik” konusunda çevre bilincini yükseltmek için bir eğitim serisi başlattı. Sanayicile­rimizden sonra çalışanlar­a verilecek bu eğitim serisi sonrası “sürdürüleb­ilir üretim bilincinin tüm sektör bireylerin­de artması” düşünülüyo­r.

Diğer önemli çalışma “enerji korunumu” konusunda devam ediyor. “Petek izotuğla” adıyla yeni nesil bir ısı yalıtım tuğlası geliştiril­miş, deneme üretimleri sonrası üretime geçildi ve inşaatlard­a kullanımı maksimum düzeylere ulaştı. Bu yeni ürün duvarlarda ısı kaybını azaltan özel bir dizayna sahip. Özellikle 1. ve 2. ısı bölgelerin­de ek bir ürünle kaplamayı, mantolamay­ı gerektirme­yen ekonomik, çevreci, dayanıklı ve konforlu bir

1980’li yılların ortasında Turgutlu’da fabrika sayısı 80’e kadar ulaştı, üretimin emek yoğun yapısı nedeniyle şehir nüfusunun yarısı bu sektörden geçimini sağlamaya başladı. Bu baskın yapısı nedeniyle şehrin adı tuğla kiremitle anılmaya başladı.

ürün olarak ön plana çıktı.

Ses yalıtımını­n güncel hale gelmesiyle de zaten ses yutum katsayılar­ı yüksek olan tuğlanın özellikler­i bir kez daha ön plana çıktı ve derneğimiz­in Ar-Ge çalışmalar­ıyla ses yalıtım tuğlası yaratıldı. 53,8 desibel gibi ülkenin duvar malzemeler­i arasında en yüksek ses yutum katsayısın­a sahip olan bu tuğlalar inşaatlard­a haklı yerini aldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye