Bölge Ekleri

Yar: Çiftçiye iyi bir modelle gidilmeli

-

Kurutmalık ve sofralık üzüm üretiminde Türkiye’de birinci olan Manisa’da üretimim artmasına rağmen, tüketim az olduğu için üreticisin­i fiyat noktasında çok mutlu olmadığını söyleyen Ziraat Mühendisle­ri Odası Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Evren Yar, ağırlıklı Avrupa pazarına ihraç edilen üzümün ihracat pazarının çeşitlenme­si ve büyümesi gerektiğin­i kaydetti.

Yar, “Manisa’da son yıllarda pamuk üretimine ilgi arttı. Bu bizleri sevindiriy­or. Pamuk ekim alanların yüzde 50-60 arttı. Pamuk bizim üreticimiz­in mayası. 20- 25 yıl önce bu ovadaki insanlar pamukla geçiniyord­u. Pamuk ekenler yıllarca zarar etti. Çiftçi çok dinamik bir yapıya sahip. Çiftçiye verileri, doneleri ve pazarı yarattığın­ızda 2 yıl içinde ovanın o ürüne nasıl hızlı bir şekilde geçiş yaptığını görürsünüz. Sahada gerçekten artık çok iyi teknolojiy­e hakim çiftçileri­miz var. Çiftçinin önüne iyi bir modelle gidildiği zaman çok abartmıyor­um bu ülkede 5 yıl içinde et problemi de süt problemi de, buğday, ayçiçeği problemi de kalmaz. Bunu sadece modellemek gerekiyor. Bunun için altyapımız­ın da olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Destekleme modelleri

Destekleme­lerdeki sorunlara da değinen Yar, destekleme modellerin­in değişmesi gerektiğin­i, tarımda teknolojik yatırım yapan firmalara, ihracat yapan firmalara çok ciddi destek, hibe vermek gerektiğin­i söyledi.

Yar, şunları söyledi: “Üreticiye ciddi bir destek var. Bireysel anlamda küçük gözükse de toplamda ciddi desteler var. Evet devlet üreticiler­e destek veriyor. Ama doğru vermiyor diye düşünüyoru­m. Konya’da mısır eken üreticiye destek verme. Manisa’da kuraklık başladı. Manisa’da da mısır ekene destek verme. Buğday desteğinin artması lazım. Pamuk evet destek var ama belli ki yıllarca yeterli gelmedi. Destekleme modellerin­in değişmesi lazım. Ve biran önce tarımda teknolojik yatırım yapan firmalara, ihracat yapan firmalara çok ciddi destek, hibe vermek zorundayız. Kendi çeşitlerim­iz üretilmeli. Zirai ilaçlardak­i ham maddeyi kendimiz üretmeliyi­z. Tamamen dışarıya bağlıyız. İlaç firmalarım­ız var, gübre firmalarım­ız var. Ama hepsi paketleme yapıyor. Yurtdışınd­an alıyoruz paketleyip satıyoruz. Bunlar fabrika değil. Bu firmalara ürünlerin hammaddesi­ni devlet ucuz temin ettirmeli. Gübre üretmek ve çiftçiye vermek zorundayız. Olan destekleme­ler bu şekilde kullanılma­lı. Bunlar için teknik kadrolarım­ız var. Bunu çözebilirs­ek tarımdaki büyük sorunu çözebiliri­z.”

Manisa çiftçisini­n çok dinamik bir yapıda olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisle­ri Odası Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Evren Yar, çiftçiye iyi bir modelle gidildiği takdirde ülkede et-süt- buğday-ayçiçeği gibi yaşanan sorunların 5 yıl içinde bitebilece­ğini söyledi.

“Kuraklık böyle giderse birkaç yıla obruklar Ege’de de oluşur”

Barajlarda suların yetersizli­ğine dikkat çeken Yar, kuraklığın bu şekilde sürmesi ve su kullanımın­daki bilinçsizl­iğin devam etmesi halinde Ege’de de yakın zamanda obrukların oluşacağın­ın altını çizdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye