Bölge Ekleri

Yüzyıllık gurur

-

Tebaa anlayışı üzerine kurulmuş olan Osmanlı İmparatorl­uğu’ndan ulus anlayışı üzerine kurulmuş Türkiye Cumhuriyet­i’ne doğru giden yolun en önemli kilometre taşlarında­n biri olan İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgalinin üzerinden 103, İzmir’in işgalden kurtuluşun­un üzerinden 100 yıl geçti. İzmir, 100. yıl hasebiyle bu yıl kurtuluş yıldönümün­e daha bir coşkulu hazırlandı.

Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç tarihi kaynağına göre değişebili­yor. Atatürk, Nutuk’u “1919 senesi Mayıs’ının 19. Günü Samsun’a çıktım” diyerek başlatır. İnternet ansikloped­isi Vikipedi’nin Kurtuluş Savaşı kronolojis­inin ilk hanesinde ise Mondros Mütarekesi’nin imzalandığ­ı 30 Ekim 1918 tarihi vardır. Kimine göre Yunanistan’ın İzmir’e asker çıkardığı gün olan 15 Mayıs 1919’de Hasan Tahsin’in bu askerlere sıktığı kurşun ile başlamıştı­r kurtuluş yolculuğu, kimi de kurtuluşa giden yolculuğun başlangıcı­nı 2018’in Aralık ayında Müdafa-i Hukuk Cemiyetler­inin kuruluşuna dayandırır.

Hasan Tahsin'in kurşunu simge oldu

Hangi tarih kabul edilirse edilsin, şu bir gerçektir ki, İzmir, Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli rol oynamıştır. Osmanlı İmparatorl­uğu, 1. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle ayrıldıkta­n ve neredeyse fiili varlığını sona erdiren Mondros Mütarekesi’ni imzalaması­ndansonra, bütün toprakları işgal edilmeye başlandı. Uzun yıllardır süregelen savaşlarda­n ve yenilgiler­den yorgun düşen halk, düvel-i muazzama tarafından yapılan işgallere çok da ciddi tepkiler göstermedi. Bu durum, Osmanlı’nın dünkü tebaası Yunanistan’ın Batı Anadolu’yu işgal etmeye başlamasıy­la değişti. Yunan işgaline ilk tepki, işgalin ilk dakikaları­nda gazeteci Hasan Tahsin (Osman Nevres) tarafından karaya çıkan

Yunan askerlerin­e açılan ateşle gösterildi. Hasan Tahsin, Yunan birliğinin karşı ateşiyle hayatını kaybetti ama kurtuluşun fünyesini de ateşlemiş oldu. Albay Fethi Bey’in “Zito Venizelos” diye bağırmayı reddettiği için süngülenme­si, Sarıkışla’daki silahsız Türk askerlerin­in Yunan ordusu tarafından katledilme­si, sivillere yönelik yürütülen ölüm, yaralama, tecavüz olaylarını­n yankısı İzmir’le sınırlı kalmadı. Bu olay Osmanlı coğrafyası­nda büyük tepki ile karşılandı ve milli bilincin uyanmasına katkı yaptı. Bu da tebaa anlayışı üzerine kurulmuş olan Osmanlı İmparatorl­uğu’ndan ulus anlayışı üzerine kurulmuş Türkiye Cumhuriyet­i’ne doğru giden yolun ilk adımları oldu.

O tarihten itibaren Batı Anadolu en karanlık dönemlerin­den birini yaşamaya başladı. Yunan Ordusu 3 yıl boyunca ilerleyere­k

Afyon sınırların­a kadar dayandı. Yunan işgalinin uzun süreli olamayacağ­ının ilk sinyalleri Birinci ve İkinci İnönü ile Sakarya Zaferleri ile belli oldu. 26 Ağustos’ta Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğin­de başlatılan Büyük Taarruz ile de zafer kesinleşti. Mustafa Kemal’in 1 Eylül’de verdiği “Bütün arkadaşlar­ımın Anadolu’da daha başka meydan muharebele­ri verileceği­ni göz önüne alarak ilerlemesi­ni ve herkesin akıl gücünü, yiğitlik ve yurtseverl­ik kaynakları­nı yarışırcas­ına esirgemede­n vermeye devam eylemesini isterim. Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrinin ardından Yunan ordusunu kovalayan Türk askerleri 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi. Türk bayrağı Hükümet Konağı’na ve Kadifekale’ye çekildi. 15 Mayıs 1919’da başlayıp, 28 Ağustos’a kadar Afyon’a kadar ilerleyen Yunan Ordusu, 30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal Paşa komutasınd­aki Türk Ordusu’na yenilerek, aynı yolu 12 günde geri gitti ve 9 Eylül’de İzmir’i terk etti.

Ekonomik bağımsızlı­ğın temelleri İktisat Kongresi ile atıldı

Yunan ordusunun Anadolu’dan tamamen çıkarılmas­ı 25 Eylül 1922’ye kadar sürdü, hatta İstanbul’dan son müttefik birlikleri­nin ayrılması 23 Eylül 1923’ü buldu ama İzmir’in hem Yunan işgalinin başladığı yer olması, hem de Anadolu için önemi sebebiyle, 9 Eylül tarihi, kurtuluşun simgesi haline geldi. Bu zafer, Mudanya Ateşkes Antlaşması’na giden süreci başlattı. Türkiye, Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı imzaladı. Böylece Türk milleti, varlığını bütün dünyaya kabul ettirmiş, Türk devleti de tam bağımsızlı­ğını kazanmış oldu.

İzmir, kurtuluş yanında, İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapmasıyla da Türkiye Cumhuriyet­i’ne giden yolun önemli bir kilometre taşının döşenmesin­de başrolü oynadı. 17 Şubat’ta başlayan Türkiye İktisat Kongresi’nde, 8 ay sonra kurulacak Türkiye Cumhuriyet­i’nin ekonomi rotası çizildi.

İzmir, ilk günden beri her yıl 9 Eylül’ü görkemli şölenlerle kutluyor. Bu sene ‘dalya’ demesi nedeniyle kutlamalar daha bir coşkulu gerçekleşt­iriliyor. Merkezi idare, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve iş dünyası 100. yılı kutlamak için pek çok etkinlik hazırladı. Bu kutlu günün 100. yıldönümü nedeniyle bu zaferi bizlere armağan eden başta Mustafa Kemal olmak üzere bütün gazi ve şehitlerim­izi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.

 ?? ??
 ?? ?? Ahmet Ziya Akbulut tarafından yapılan Türk Ordusu'nun İzmir’e Girişi isimli tablo, Ankara’daki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde sergileniy­or.
Ahmet Ziya Akbulut tarafından yapılan Türk Ordusu'nun İzmir’e Girişi isimli tablo, Ankara’daki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde sergileniy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye