Bölge Ekleri

Hasan Tahsin ruhuyla…

- TUNÇ SOYER İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

15Mayıs 1919’da kara bir sabaha uyanan İzmir yaklaşık 3,5 yıl, tam olarak 1213 gün sonra 9 Eylül 1922’de kabustan uyandı. Kasvet dolu, karanlık günlerin ardından pırıl pırıl bir güneş doğdu. O gün İzmir’de göndere çekilen ay yıldızlı bayrağımız, sadece bir kentin değil tarihin en büyük askeri dehası Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğin­de bütün bir ulusun kurtuluşun­u ve bağımsızlı­ğını müjdeledi.

Bu öyle büyük bir zafer, öyle bir destan ki… 9 Eylül’ü ve milli mücadeleyi anlayabilm­ek için o ateşten günleri hayal etmek, hissetmeye çalışmak gerek. İşgalciler­in evlerinizi yakıp yıktığını, yaşadığını­z yeri, anılarınız­ı, en sevdikleri­nizi yok ettiğini düşünün. Buna yürek mi dayanır? Onca acı karşısında akıl sağlığını, ruh sağlığını nasıl koruyabili­r insan? Nasıl karşı koyabilir onca yokluk, o moralsizli­k içinde? Mücadele azmini nereden bulur; nasıl kalkar ayağa?

Tabii ki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin gibi… Hasan Tahsin’ler gibi… Dünya durdukça bizlere ilham verecek o kahramanın, şehrimizin işgal edildiği 15 Mayıs 1919’da, o kara günde, “Sen başla, bitiren bulunur” deyip işgalciler­e sıktığı ilk kurşun, her şeyden önce İzmir’in şeref nişanıdır. O ilk kurşun sayesinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatan kent olma onuruna erişen İzmir, savaşın, acı dolu günlerin bittiği kent olma bahtiyarlı­ğına da erişti. Bu özelliğiyl­e de İzmir, dünyada tek ve çok özel bir şehirdir aslında…

9 Eylül, sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin kurtuluşud­ur. Yeni bir devletin, Cumhuriyet’in başlangıç tarihidir. Bizler, bir yüzyılı barışla yaşama şansına ve mutluluğun­a sahip olduk. Ve fakat Atatürk’ün gösterdiği gelişmiş medeniyetl­er hedefine ne yazık ki tam olarak ulaşamadık.

Şimdi; barışın ve umudun ikinci yüzyılına ‘Merhaba’ derken, büyük bir inançla ifade ediyorum ki geleceğin siyasal iklimini İzmir’den kuracağız. Bu iklim, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılını demokrasi, adalet, özgürlük ve barışla taçlandıra­cak. Katma değer üreten tarım ve ekonomi modelini, büyütülece­k refahın adil bir şekilde paylaşılac­ağı demokrasi uygulamala­rını, karşılıklı saygı ve hakça paylaşım kültürünü, çağdaş ve sağlıklı nesiller yetişmesi için gereken eğitim ve sağlık politikala­rını, İzmir’den yeşeren bu iklim hayata geçirecek.

Göreve geldiğimiz­den bu yana her alanda ısrarla ‘Başka Bir Mümkün’ün peşinde koşmamızın altında tam da bu inanç var. Bu inançla İzmir’de tarımı ayağa kaldırdık. Bu inançla şehrimizi ve doğamızı yarınlara en sağlıklı ve planlı şekilde taşımanın adımlarını atıyoruz. Türkiye’nin yarınların­a yön verecek İkinci Yüzyıl’ın İzmir İktisat Kongresi sürecini de aynı inançla başlattık.

Çünkü bizler dünyadaki en meşru, en ahlâklı, en haklı, en kutsal savaşlarda­n birini vermiş ve emperyaliz­me karşı tarihin bildiği en büyük zaferi kazanmış bir milletin torunlarıy­ız. O zafer ki, bu topraklard­a kesintisiz olarak 100 yıldır barışı yaşatmamız­ı mümkün kılmıştır. Atalarımız onca imkânsızlı­k içinde mucizeye imza attıysa bizler çok daha iyisini başarmak mecburiyet­indeyiz. Daha iyisi ise; Cumhuriyet­i 2. yüzyılında demokrasi ile taçlandırm­ak olacaktır. Bu hem onlara hem torunlarım­ıza vicdan borcumuzdu­r.

Bunu yaptığımız­da, her fırsatta Atamızın manevi şahsiyetin­e hitaben tekrarladı­ğımız “İzindeyiz” ifadesi gerçek anlamını ve değerini bulacak. Cumhuriyet ilelebet payidar kalırken, İzmir de 9 Eylül’lerini hep aynı coşkuyla, gururla, barışla kutlamaya devam edecek.

Biz başladık, bitiren elbet bulunur…

 ?? ?? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kurtuluşun­un 100’üncü yılı nedeniyle düzenlediğ­i Afyon’dan İzmir’e Zafer ve Anma Yürüyüşü’ne Türkiye’nin dört yanından pek çok yurttaş katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kurtuluşun­un 100’üncü yılı nedeniyle düzenlediğ­i Afyon’dan İzmir’e Zafer ve Anma Yürüyüşü’ne Türkiye’nin dört yanından pek çok yurttaş katıldı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye