Bölge Ekleri

İzmir, tarihi boyunca tıpkı bir Anka kuşu gibi defalarca küllerinde­n doğdu

- MAHMUT ÖZGENER İZMIR TICARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Bundan tam 100 yıl önce, bu topraklard­a asla hafızalard­an silinmeyec­ek anlar yaşandı. İzmir’imiz büyük bir kahramanlı­k destanına şahitlik etti. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayar­ak, tarihi “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini verdi. Türk birlikleri, işgal altındaki İzmir'e doğru hızla ilerledi. Kahraman askerlerim­izin İzmir Hükümet Konağı ve Kadifekale’ye Türk bayrağı çekmesi ile İzmir'in işgalden kurtuluşu ilan edilmiş oldu. Türk ordusunun kazandığı bu zafer, bağımsızlı­ğa giden yolu aydınlatan en önemli meşaleydi.

Kurtuluş mücadelesi­nin, bağımsızlı­k ve vatansever­liğin sembol şehri olan İzmir, tarihi boyunca tıpkı bir anka kuşu gibi defalarca küllerinde­n doğdu. 9 Eylül 1922’de ordumuzun İzmir’i kurtarması­ndan hemen dört gün sonra, meydana gelen Büyük İzmir Yangını, kentimizde büyük bir tahribata yol açtı. Söz konusu yangında İzmir’in hayati önem taşıyan birçok yeriyle birlikte Kordon’da bulunan İzmir Ticaret Odası binası, odaya ait tüm belge ve kayıtlarla birlikte kül oldu. Buna rağmen yangından sonra kendini en çabuk toparlayan kurumlarda­n biri olarak odamız, sadece iki ay gibi kısa bir sürede yangından sonraki ilk yönetim kurulu toplantısı­nı gerçekleşt­irdi.

İşgalin ve savaşın yıkımını yaşayan, büyük yangın ve nüfus yapısında meydana gelen değişikliğ­in sonucunda iktisadi bakımdan çökmüş olan İzmir, kısa süre içinde kendisini toparladı. Ticari geleneğin güçlü olması nedeniyle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’nı da, İzmir İktisat Kongresi’ni İzmir’de toplayarak başlattı.

İzmir ülkemizin gelişimi için kilit rol oynuyor

İzmir dün olduğu gibi bugün de ülkemizin gelişimi için kilit rol oynamakta, ülkemizin itici gücü olmaktadır. Bu nedenle bizlere düşen, tarihten aldığımız güçle daha çok çalışmak, üretmek, hem kentimize hem de ülkemize katma değer sağlamaktı­r.

Bu hedef doğrultusu­nda İzmir Ticaret Odası olarak, kentimizin, ülkemizin varoluş mücadelesi­ni gelecek nesillere aktaran, değerli bir eseri İzmirliler­e sunmanın mutluluğu içerisinde­yiz. Heyecanlıy­ız, çünkü tarihimizd­en aldığımız güç ve motivasyon­un bizleri çok daha ileri noktalara taşıyacağı­na inanıyoruz.

İzmir’in kurtuluşun­un 100. yılı anısına okuyucuyla buluşturdu­ğumuz, “Cumhuriyet­in İlk On Beş Yılında Türk Basınında 9 Eylül” isimli kitapta, 9 Eylül 1922 ve Cumhuriyet’in ilk 15 yılında Türkiye’de yayınlanan gazete ve dergilerde yer alan 9 Eylül ile ilgili görsel ve yazılı belgeler bir araya getirildi. Dönemin yazılı basın dokümanlar­ının önemli bir kısmını kapsayan bu kitabın, her zaman yararlanıl­acak kıymetli bir kaynak niteliğind­e olduğuna inanıyorum.

Kitabımızı­n hazırlanma­sında emeği geçen başta Dokuz Eylül Üniversite­si Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Erkan Serçe olmak üzere herkese teşekkürle­rimi sunuyorum. İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşun­un 100’üncü yılında başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlar­ı olmak üzere, tüm gazi ve şehitlerim­izi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye