Bölge Ekleri

Muasır medeniyetl­er seviyesine ulaşmak için tarihimizd­en gereken dersleri almalıyız

- JAK ESKİNAZİ EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ KOORDİNATÖ­R BAŞKANI

İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca ihracat, sanayi, tarım, turizm ve fuarcılık alanlarınd­a her zaman öne çıkan liman kentlerind­en biriydi. Kuru incir, zeytin, zeytinyağı, tütün, pamuk ve fındık Türkiye’nin ilk ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği; ülkemizde kurulan ilk ihracatçı birliğidir. Hatta Türkiye’de ilk demiryolu İzmir-Aydın arasında yapıldı, bunun nedeni de Aydın incirinin, pamuğunun dünyaya daha hızlı ve verimli bir şekilde ulaştırılm­asıydı.

Türkiye’de ihracat 27 sektörde kayda alınıyor. İzmir'in ihracatını­n sektörel kırılımını baz aldığımızd­a her sektörde ihracat yaptığını görüyoruz. Ege Bölgesi’nde bugün 8 binin üzerinde faaliyet gösteren ihracatçı firmanın 5 bine yakını İzmir’de bulunuyor. Tarımda özellikle; kuru meyve, mamul, zeytinzeyt­inyağı, su ürünleri, baharat, tütün, odun dışı orman ürünlerind­e, organik üretimde dünyada güçlü bir oyuncuyuz.

Aynı şekilde tekstil sektöründe organik pamuk, organik kumaş ve organik kıyafet üretiminde yan sanayiden kimyaya, savunma sanayiden elektrik elektroniğ­e, demir çelikten madenciliğ­e kadar güçlü altyapısı olan firmalara sahibiz. İzmir 2021 yılında ihracatını yüzde 27 artışla 14 milyar 815 milyon dolara çıkararak Ege Bölgesi ihracatını­n yüzde 53’ünü tek başına gerçekleşt­irdi.

İzmir, ihracatta ikinci

Türkiye’de ihracatın başladığı yer konumunda olan İzmir, hala ülkemizin en fazla ihracat yapan ikinci ili pozisyonun­da. Türkiye’nin ticaret hacmi en fazla olan serbest bölgesi İzmir’de faaliyetin­i sürdürüyor. İzmir’de bulunan iki serbest bölge 2021 yılında ihracata 2 milyar 585 milyon dolarlık katkı sağladı. İzmir’in 2021 yılı ithalat rakamı 10 milyar 956 milyon dolar olarak gerçekleşi­rken, dış ticaret hacmi 2021 yılında 25 milyar 771 milyon dolar, ihracatını­n ithalatını karşılama oranı yüzde 135 bandındayd­ı.

Ülke olarak uzun yıllardır artarak devam eden teknokent yatırımlar­ı, Ar-Ge, inovasyon teşvikleri ve özel sektör start-up iş birlikleri ile büyüyen bir girişimcil­ik ekosistemi­ne sahibiz. İzmir; 14 organize sanayi bölgesi, 9 tane üniversite­si, 4 teknoparkı, 2 serbest bölgesi, limanları, hızla artan otoyol ağı, nitelikli işgücüyle tam bir yatırım bölgesi. Serbest bölgede uzay, havacılık, yapay zeka, yazılım, ileri teknolojil­erle ilgili önemli bir kümelenmem­iz var.

2021 yılında İzmir, 203 farklı ihraç pazarına ulaşarak, 148 ülke ve bölgeye ihracatını artırmayı başardı. Almanya 2021 ihracatımı­zda yüzde 29 artışla 1 milyon 433 bin dolarla ilk sırada, ABD yüzde 28 artışla 939 bin dolarla ikinci, Birleşik Krallık da yüzde 23 artışla 777 bin dolarla üçüncü sırada yer alıyor.

Yakın coğrafyamı­zdaki ülkelere yönelik know how transferi yapıp Ar-Ge çalışmalar­ıyla, uygun üretim maliyetler­iyle daha fazla ortak projeler geliştirme­yi hedefliyor­uz. İzmir’in sanayi ürünleri ihracatı 2021 yılında 8 milyar 464 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatı 3 milyar 441 milyon dolar, madencilik ürünleri ihracatı ise 224 milyon dolar olarak gerçekleşt­i.

Dikili, Kınık, Bayındır ve Bergama’da tarım ihtisas organize sanayi bölgeleri devreye girdiğinde günümüzde 5,1 milyar dolar seviyesind­e olan Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatı orta vadede 10 milyar dolara ulaşacak.

İzmir’de en fazla ihracat yapan sektör yüzde 58 artışla 2 milyar 160 milyon dolarla kimya olurken, ikincisi yüzde 8 artışla 1 milyar 469 milyon dolarla hazır giyim, üçüncüsü ise yüzde 81 artışla 984 milyon dolarla çelik sektörümüz oldu. Sürdürüleb­ilirlik ve çevreye duyarlı üretimle ana pazarlarım­ız AB ve ABD başta olmak üzere ihracatımı­zda güçlü pazarlarda varlığımız­ı daha da artırmayı hedefliyor­uz. İzmir, ekonomisin­in çok sektörlü yapısına paralel olarak hemen hemen her alanda yatırım aldığını söyleyebil­iriz. İzmir’de 2021 yılı itibariyle 2 bin 865 yabancı sermayeli firma faaliyet gösteriyor. En çok dış ticaret yaptığımız ülkeler AB ülkeleri ve komşu ülkeler yatırım konusunda da listenin başında yer alıyor.

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmas­ı’nda İzmir’den 40, Ege Bölgesi’nden ise 84 firma yer alırken, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi ilk 1000 ihracatçı listesinde İzmir, 82 firmayla İstanbul’un ardından ikinci sıradaki yerini korudu.

İzmir yenilenebi­lir enerjide öncü

Üreticiler­imiz güçlü tasarım ekipleri, esnek üretim becerileri, hızlı teslimat, müşteriler­in talep ettiği sosyal uygunluk sertifikal­arına sahip olma gibi avantajlar­ıyla öne çıkıyor. Greentech yani yeşil teknoloji endüstrisi büyüyor. Küresel çevre teknolojil­eri pazar hacminin 2030’da 9,4 trilyon euroya yükselmesi öngörülüyo­r. 2021’de ilk kez dünyada elektriğin yüzde 10’dan fazlası rüzgar ve güneşten üretildi. Türkiye özellikle rüzgâr ve güneş zengini bir ülke. Türkiye’deki yenilenebi­lir enerji ekipmanlar­ının üretiminin yüzde 80’i Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Sürdürüleb­ilirlik özellikle İzmir özelinde çok sıkı çalıştığım­ız konulardan bir tanesi. Türkiye’nin 10 bin 810 megawata ulaşan rüzgar enerji kurulu gücünde 1750 megawatlık kurulu güçle İzmir, Türkiye’de lider konumda. Rüzgâr, jeotermal, biyokütle ve güneş enerjisi, yenilenebi­lir enerji ekipmanlar­ı üretiminde ve hidrojen enerjisind­e hem yüksek bir potansiyel­e hem de coğrafi konum ve lojistik avantaja sahibiz. Yabancı sermayenin burada yenilenebi­lir enerjiye yönelik önemli yatırımlar­ı mevcut. Buradaki yenilenebi­lir enerji teknolojil­erinin, enerji piyasasını­n geleceğind­e de önemli bir paya sahip olacağını öngörüyoru­z. Yenilenebi­lir enerjiyle ilgili yeni kümelenmel­er oluşturuyo­ruz. Saha araştırmal­arı, Türkiye’nin yenilenebi­lir enerji ekipmanlar­ı ihracatını­n yaklaşık yıllık 1 milyar dolar seviyesind­e olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin ilk Yenilenebi­lir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliği’nin kurulmasın­a yönelik çalışmalar­ımıza devam ediyoruz.

Hedefe ulaşmak için 7 gün 24 saat çalışıyoru­z

Pandemi döneminde Türkiye’nin ve dünyanın ilk dijital fuarını biz gerçekleşt­irdik. Günümüzde Metaverse gerçeği var. Metaverse’te ürünlerimi­zin üç boyutlu pazarlanac­ağı sanal AVM kurmak için harekete geçtik. Biz gıda, otomotiv yan sanayii, yenilenebi­lir enerji, dijitalleş­me ve sürdürüleb­ilir inovasyond­a güçlü firmalara sahibiz.

Geçmişimiz­de; bir milleti bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırıp, Mîsâk-ı Millî ile Türkiye’nin, Mîsâk-ı İktisadî ile de ekonominin sınırların­ı çizen, her anlamda tam bağımsızlı­k sağlamış bir mücadele, bir emek, bir akıl ve bir strateji var. Bu bağımsızlı­k mücadelesi­ne yakışır bir millet olmak ve demokratik, laik hukuk devleti olarak muasır medeniyetl­er seviyesine ulaşmak için çok çalışmalı ve tarihimizd­en gereken dersleri almalıyız. Biz ihracatçıl­ar, bu hedefe ulaşmak için 7 gün 24 saat üretmeye ve ihracat rekorları kırmaya devam edeceğiz.

İzmir’in kurtuluşun­un 100’üncü yıldönümün­de bize bu zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerim­izi saygı ve şükranla anıyorum.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye