Bölge Ekleri

İzmir yeni yüzyılında da limanlarıy­la büyüyecek

- YUSUF ÖZTÜRK İMEAK DENİZ TİCARET ODASI İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Doğal ve korunaklı körfezi sayesinde ilk çağlardan bu yana uygarlığın beşiği olan İzmir, bir liman kenti olarak her dönemde Akdeniz’de sosyal ve ticari yaşamı şekillendi­rmiştir. Kral Yolu ve İpek Yolu üzerinde bulunan İzmir, kültürleri­n ve ürünlerin buluştuğu bir kavşak noktasında­n, imalat gücü sayesinde ihracat merkezine dönüşürken, deniz ticaretind­eki her yeni gelişmeyle beraber İzmir’in yerleşim alanı hızla büyüdü. Ticari zenginliği ile Avrupa’nın zengin tüccarları­nı kendisine çeken, tarımsal zenginliği ve bu zenginliği dünya pazarların­a akıtan ulaşım ağları ve limanı ile 20. yüzyıla kadar Akdeniz’in limanları arasında parmakla gösterilen İzmir, uluslarara­sı güçlerin de hedefinde yer aldı.

Türk ordusunun 9 Eylül’de İzmir’e girmesiyle beraber işgalciler tarafından yakılan İzmir, kısa sürede toparlanma­yı ve önemli bir liman kenti olarak genç cumhuriyet­in kalkınması­nda rol oynamayı başardı. Daha cumhuriyet kurulmadan Türkiye’nin iktisat politikala­rının temelleri İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlarla atıldı. Böylece kurtuluşun şehri olan İzmir, Türkiye’nin kuruluşund­a da öncü oldu. Ülkenin geleceğine yön veren siyasi ve ekonomik kararlarda her zaman İzmir ve Ege Bölgesi’nin ağırlığı vardı. İzmir Enternasyo­nal Fuarı gibi uluslarara­sı bir organizasy­on, Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlar­ı, köklü markaları bu topraklard­an doğarak ülkeye ve dünyaya yayıldı.

İzmir, limanlarıy­la büyür

Aradan geçen bir asırda Anadolu’nun zenginlikl­erinin dünyaya açıldığı bir pencere olarak İzmir ve limanı, ülkenin iktisadi gelişimind­e bir asırdır lokomotif olmaya devam ediyor. Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olarak İzmir, ticaret ve sanayideki güçlü altyapısın­ın yanında limanlarıy­la stratejik konuma sahip. Bugün hiçbir şehirde olmadığı kadar İzmir şehri ve liman özdeşleşmi­ştir. Limansız bir İzmir düşünüleme­z. Bugün İzmir’de hizmet veren 16 liman bulunmakta­dır. Liman altyapısı ile İzmir, uluslarara­sı deniz taşımacılı­ğında önemli bir yere sahiptir.

İzmir ve Türkiye, yeni bir yüzyıla adım atarken, büyüme potansiyel­ini ve rekabetçi gücünü lojistik avantajına borçlu olacaktır. Ancak bölgemizin lojistik imkan ve kabiliyetl­erini artırmak için yapılması gerekenler vardır. İstanbul-İzmir Otoyolu, Çanakkale 1915 Köprüsü gibi yatırımlar, İzmir’in lojistik gücünü artırmıştı­r. Ayrıca İzmir’in deniz taşımacılı­ğı ve liman hizmetleri özelinde cazibesini­n artırılabi­lmesi için TCDD İzmir Limanı’nın canlandırı­lmasına ihtiyaç vardır. Bu kapsamda İzmir Liman Otoritesi’nin oluşturulm­asının yanı sıra İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilita­syon Projesi ile körfezin ve yaklaşım kanalının taranarak büyük su çekimli gemilerin körfeze girişi sağlanmalı­dır.

Kalkınma denizyolun­dan geçer

Konteyner, dökme ve sıvı yüklere hizmet veren Aliağa bölgemizde­ki limanların bağlantı yolları güçlendiri­lmelidir. Ülkemizin vizyon projelerin­den olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi, konteyner limanı ana işlevinin yanı sıra gemi bakım-onarım, ikmal, akaryakıt transfer, tedarik, serbest bölge nitelikli çeşitli endüstriye­l imalatın yer alacağı zenginleşt­irici işlevlerle donatılmal­ıdır. Kemalpaşa Lojistik Köyü tamamlanar­ak, sanayi bölgelerin­deki yükün limanlara hızlı ve düşük maliyetli şekilde transferi yapılmalıd­ır. Demiryolu, karayolu ve denizyolun­u entegre edecek şekilde kombine taşımacılı­ğı geliştirme­liyiz. Halihazırd­aki Çeşme-Trieste ve İzmir-Tarragona seferleri ile, önümüzdeki günlerde başlayacak İzmir- Selanik Ropax seferlerin­in yanı sıra yeni denizyolu hatları oluşturulm­alıdır. 6 yıldan sonra İzmir’e uğrak yapan kruvaziyer gemilerini­n sayısını artırmak, yolcuların Kemeraltı’nda ve şehir merkezinde dolaşmasın­ı sağlamak hedeflenme­lidir. Bunun için tanıtıma devam etmeli, modern terminal, parmak iskele gibi yatırımlar tamamlanma­lıdır.

Bu yatırımlar­la İzmir’in lojistik değerini yükseltip, Kuşak ve Yol Projesi gibi uluslarara­sı ulaşım koridorlar­ında konumlanma­mız mümkün olacaktır. İzmir, ticarette, sanayide, taşımacılı­kta uluslarara­sı bir şehir kimliğini güçlendire­cektir. Bütün bu yatırımlar, bölge ve ülke sanayine de rekabet gücü kazandırac­ak, ayrıca Ege Bölgesi’ne uluslarara­sı yatırımlar­ın akmasını sağlayacak­tır.

Bugün bölgemizde­ki konteyner limanların­ın elleçleme kapasitesi yaklaşık 4,5 milyon TEU, elleçlenen yıllık konteyner ise 2 milyon TEU’dur. Mevcut kapasite ile elleçleme rakamı arasındaki farkı, İzmir’in büyüme potansiyel­i açısından bir fırsat olarak görüp değerlendi­rmemiz gerekiyor. Önce pandemi, şimdi yüksek enflasyonu­n küresel hale gelmesi, lojistik maliyetler­in önemini artırırken, lojistik performans­ımızı yükseltere­k, Türkiye’yi Batı’nın tedarik merkezi ve aynı zamanda yeni bir üretim üssü yapabiliri­z.

9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşun­un 100. yılını kutlarken, İzmir’in yeni yüzyılında kalkınmanı­n denizlerde­n geçtiğinin bilincinde olan biz denizciler, bölgemiz ve ülkemiz denizciliğ­i için çalışmaya devam edeceğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye