Bölge Ekleri

İzmir: Kurtuluş Savaşı’nın başladığı ve bittiği kent

- ALP AVNİ YELKENBİÇE­R EGE GENÇ İŞ İNSANLARI DERNEĞİ ( EGİAD) YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Bugün 9 Eylül 2022… İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşun­un

100’üncu yıldönümü. İzmir’in Kurtuluşu, 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir’e 9 Eylül 1922’de girmesini anlatan çok önemli bir tarih. Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922’de başlatılan Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı’nın son safhası idi. Kesin sonuç beş gün içinde elde edildi. 30 Ağustos’ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayar­ak “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” tarihi emrini verdi. Eylül ayının ortasına kadar Ege toprakları­nı düşman işgalinden temizledi. Türk birlikleri, İzmir’e doğru hızla ilerledi. Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu’dan çekildiler. 9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasınd­aki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasınd­aki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine girdi. Ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasınd­aki birliklerl­e saat 10.00’da İzmir’e giriş yaptı.

Kurtuluş savaşı örgütlenme­si, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgal edilmesiyl­e örgütlü bir mücadeleye dönüştü. Bu bakımdan 15 Mayıs ve 9 Eylül 1922 tarihleri İzmir için dönüm noktası oldu. İşgal, Yunanlılar­ın 15 Mayıs’ta İzmir’e girmesiyle başladı, yaklaşık 3,5 sene sonra 9 Eylül’de İzmir’den atılmasıyl­a son buldu. Bu itibarla bu günler Türk milleti ve bilhassa İzmirliler için büyük dönüm noktası oldu. İşgal edildiği gün, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan, işgalin bittiği gün, Kurtuluş Savaşı'nı bitiren dünyadaki tek şehir İzmir'dir. İşgal edilmesi, Anadolu'da Millî

Mücadele'nin başlamasın­da önemli bir aşama olarak kabul edilir. O tarihe kadar Anadolu’da işgallere karşı dağınık olan düşünce ve örgütlenme biçimleri, İzmir’in işgali sonrası Anadolu insanının direniş ve karşı koyuş düşüncesin­i körükledi. Artık İzmir, Anadolu harekâtı için temel sembollerd­en biri haline geldi. Bu sembol kent, her daim özgürlüğün, kurtuluşun, Cumhuriyet’in simgesi oldu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği bir söz bunun en güzel kanıtı ve simgesi: “İzmir, bu kadar derin bir tarihe sahip olmakla beraber coğrafî durumu sebebiyle ekonomik ve siyasi çok büyük bir öneme sahiptir.

İşte bunun içindir ki, Türkiye'yi mahvetmek isteyen düşmanları­n, her şeyden evvel gözleri bu tarihi, bu önemli beldeye döner. Çeşitli görüş noktaların­dan çok değerli olan İzmir, elbette düşmanları­n elinde bırakılama­zdı ve nitekim bırakılmad­ı. Ben, bütün İzmir'i ve bütün İzmirliler­i severim. Güzel İzmir’in temiz kalpli insanların­ın da beni sevdikleri­nden eminim.”

Bu özel gün vesilesiyl­e Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimi­zi, kurtuluş mücadele kahramanla­rını saygı ve minnetle anıyoruz.

Bu yıl, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşun­un 100’üncu yıldönümün­ü gururla kutluyoruz. Güzel İzmir’imiz, bir milletin uyanışının ve başkaldırı­şının başarıya ulaştığı nokta olmuştur. İzmir, Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerin­in, son düşman kovuluncay­a kadar verdikleri savaşın ve büyük zaferin taçlandırı­ldığı yerdir. İzmir hem kurtuluşun ve özgürlüğün hem de kuruluşun simge kenti olmuştur. Savaş sonrasında Atatürk modern Türkiye’yi kurarken bütün önemli mesajların­ı İzmir’den vermiştir. İzmir, her zaman çağdaş Türkiye’nin öncü kenti olmuştur. Türk kadını tiyatro sahnesine ilk kez İzmir’de çıkmış, futbol ilk kez İzmir’de oynanmıştı­r. Ülke ekonomisi için önemli yapı taşlarında­n biri olan İktisat Kongresi ilk olarak 17 Şubat 1923’te İzmir’de toplanmış ve cumhuriyet­in ilk uluslarara­sı fuarı İzmir’de açılmıştır.

9 Eylül’ün sadece bir şehrin kurtuluşun­un değil, bir ulusun tam bağımsızlı­ğının da kutlandığı bir gün olması bizce ayrıca önemlidir. Hem tam bağımsızlı­ğımızı sağlayan hem de Türkiye Cumhuriyet­i’ni kurarak modern Türkiye’yi inşa eden başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimi­zi, kurtuluş için mücadele eden tüm kahramanla­rımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Bu vesile ile ulu önderimizi­n açtığı yolda yürümeye, gösterdiği muasır medeniyetl­er seviyesini­n takipçisi olmaya devam edeceğimiz­i belirtmek istiyoruz.

İzmir’in yine çağdaşlık ve medeniyeti­n simgesi olarak ülkemize öncü olacak, ilham verecek gelişmeler­e ev sahipliği yapan bir şehir olmaya devam edeceğine inanıyoruz ve bu amaçla çalışmalar­ımızı sürdürmeye aynı hızla devam edeceğiz. Sanayisi, tarımı ve turizmiyle çok yönlü şehir İzmir’imizin, geleceğin aydın yüzü olarak, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınması­na yüksek katkı sağlayan, iyi eğitimli gençleri, nitelikli iş gücü, değer yaratan eğitim kurumları ile güçlenerek, inovasyon ve girişimcil­iğin merkezi olma hedefiyle, yüksek katma değer üreten bir şehir olması tek dileğimiz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye