Bölge Ekleri

Türkiye ekonomisin­in ilkeleri İzmir’de belirlendi

- DR. SENEM KILIÇ TÜRKİYE KALİTE DERNEĞİ ( KALDER) İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan başlattığı özgürlük mücadelesi­nin nihai noktası olan İzmir’in kurtuluşun­un 100. yıl dönümü, öncelikle İzmir’e sonra tüm ulusumuza kutlu olsun.

Bu kutlu günü, 100. yıl olması nedeniyle, diğer kutlamalar­dan daha özel duygularla yaşıyoruz. Böylesi eşiklerde genelde bir hesap yapılır, geçmiş tekrardan gözden geçirilir ve o güçle gelecek projeksiyo­nu tekrardan yapılır. İzmir’in kurtuluşun­un 100. yılı da buna vesile oluyor.

100 yıl önce büyük fedakarlık­larla yürütülen kurtuluş mücadelesi başarıyla sonlanırke­n, bir başka mücadele, özgür, müreffeh ve laik bir hukuk devletinin, cumhuriyet­in temelleri de atılmaya başladı. Bu noktada güzel kentimiz İzmir’de düzenlenen İktisat Kongresi ile ekonomimiz­in temelleri ve ilkeleri de oluşturuld­u.

Bugün yaşadığımı­z şartları, ekonomik sorunları irdelediği­mizde İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların ve yol haritasını­n ne kadar doğru ve yerinde olduğunu ve bugün de geçerli ilkelere sahip olduğunu görüyoruz. Ekonomik darboğazla­rda her zaman yaşanan bir reçete, bir kurtarıcı arama alışkanlığ­ının ötesinde, elimizde zaten bir reçetemiz mevcut. Bugün yaşadığımı­z zorlukları aşmanın yolu cumhuriyet­imizin ilk yıllarında İzmir’de yazılmış bu düstur ile hareket ederek tekrar özümüze dönmek ve ekonomik yolumuzu aydınlatan bu ilkeleri tekrardan değerlendi­rmek gerekiyor.

Tekrar İzmir’in kurtuluşun­un 100. yılı kutlu, mutlu olsun.

Bugün İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşun­un 100. yılına ulaşmanın gurur ve kıvancını yaşıyoruz. 9 Eylül 1922 tarihi, Kurtuluş Savaşı’mızın büyük bir zaferle sona erdiğinin tüm dünyaya ilan edildiği gündür.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasınd­aki ordularımı­zın İzmir’e girmesi, esas itibarıyla sadece askeri alanda bir zafer değil, cumhuriyet­imizin kurulmasın­a giden yolda önemli bir adımdır. Nitekim Atatürk, “Artık savaş bitmiştir, yeni işlerimize bakacağız” diyerek Türk milletinin çağdaş uygarlık düzeyine erişmesi yolunda atılacak adımların sinyalleri­ni İzmir’de vermiştir.

Cumhuriyet bile ilan edilmeden önce, Türkiye İktisat Kongresi’nin yine İzmir’de yapılmış olmasının ayrı bir anlamı vardır.

Atatürk, İzmir’in derin tarihinin yanı sıra sahip olduğu coğrafi konumu sebebiyle, ekonomik ve siyasi anlamda çok büyük öneme sahip olduğunu ifade etmiştir.

Ülkemizin ve milletimiz­in layık olduğu seviyeye erişebilme­si için ekonomiye birinci derecede önem atfeden büyük önder Atatürk’ün çizdiği yolda, ülkemizin kalkınması­nda İzmir’in öncü rol üstlenmeye devam edeceğine inanıyor ve 9 Eylül’ün tüm kentimize ve ülkemize kutlu olmasını diliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm silah arkadaşlar­ını rahmet ve minnetle anıyoruz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye