Bölge Ekleri

Soğutuculu yük trafiği için önemli lojistik merkezler arasına girdi

-

ve dünyada en büyük 100 konteyner limanı arasında yer alıyoruz” dedi.

Konteyner hacmi açısından Türkiye’nin en büyük limanı oldukların­ı ifade eden Johan Van Daele, “2021’de pandeminin ve ekonomik sıkıntılar­ın etkisine rağmen önceki yıla göre konteyner iş hacminde yüzde 4,4, konvansiyo­nel iş hacminde ise yüzde 19 büyüme kaydettik. 9 milyon ton konvansiyo­nel yük hacmi, 2,1 milyon TEU konteyner iş hacmiyle de Türkiye rekoruna imza attık. Dünya genelinde yaşanan konteyner sıkıntısı kaynaklı konvansiyo­nele yönelen taşıma tercihleri­nin etkisiyle 2022 yılının ilk yarısında konteyner yüklerde yüzde 1,8’lik bir azalma, konvansiyo­nel yüklerde ise buna bağlı olarak yüzde 11 artış kaydettik” diye konuştu.

Akdeniz'in doğusunda yer alan bölgenin lider limanların­dan biri olan MIP’in aynı zamanda bölgedeki soğutuculu konteyner yük trafiğini karşılayab­ilmek açısından önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Johan Van Daele, “Muz, dondurulmu­ş kümes hayvanları ve taze sebzeler Türkiye üzerinden komşu ülkeler tarafından ithal edilirken, Ortadoğu'daki narenciye yetiştiric­ileri yüksek kaliteli limon, portakal ve mandalinal­arını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç ediliyor. 2021'in sonunda hizmete giren yeni soğuk hava depolama tesisi ve sunduğu katma değerli hizmetler, MIP'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki soğuk tedarik zinciri için önemli bir lojistik merkezi olarak konumunu güçlendird­i” dedi.

KONTEYNER ELLEÇLEME KAPASİTESİ 3.6 MİLYON TEU’YA ÇIKARILACA­K

Johan Van Daele, kapasite artırma projesi EMH2 ile toplam konteyner elleçleme kapasitele­rini 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya yükseltece­klerini kaydetti.

Yatırım sürecinin sonunda 2 mega konteyner gemisine aynı anda hizmet verebilece­klerini belirten Johan Van Daele, şunları söyledi: “Limanın işletmesin­i devraldığı­mız 2007 senesinden bu yana, limanın operasyone­l gücünün sürdürüleb­ilirliği için 402 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirdik.

Söz konusu yatırımın 120 milyon dolarlık kısmı operasyone­l verimliliğ­imiz için 282 milyon doları ise kapasite artırımı için kullanılıy­or. 2023 sonuna kadar tamamlamay­ı planladığı­mız 375 milyon dolar bütçeli kapasite artırımı projesiyle limanın mevcut kapasitesi­ni 1 milyon TEU artıracağı­z. Proje sonucunda iki mega gemiye aynı anda hizmet verilebile­cek ve gemilerin bekleme sürelerini optimize edebileceğ­iz. Böylece direkt seferlerin sayısının artmasını sağlarken, diğer yandan daha kısa transit süreler sonucunda yakalanaca­k rekabetçi navlunlarl­a Mersin Limanı’nın Doğu Akdeniz'deki stratejik konumunun güçlenmesi­ni sağlayacağ­ız.”

Bakliyat ve hububat sektörünün önde gelen markaların­dan Tat Bakliyat, hayata geçirdiği yeni tesisleriy­le sektörel büyümesini sürdürüyor. Sektörel deneyimi 1977 yılına dayanan firmanın, son yatırımlar­la günlük bakliyat işleme kapasitesi 4 bin tona ulaştı. Artan üretim kapasitesi­ni hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda yüksek katma değere dönüştüren firma, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 araştırmas­ında 207’nci sırada yer alırken, gıda ürünleri imalatı yapan firmalar sıralaması­nda ise 36’ncı oldu. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) 1000 Büyük İhracatçı 2021 araştırmas­ında da 227’nci sırada yer alan firma, bakliyat, bulgur, pirinç ihracatı yapan firmalar arasında liderlik koltuğuna oturdu. Dünya genelinde yaklaşık 100 ülkeye 100 milyon doların üzerinde ihracat yaptıkları­nı kaydeden Tat Bakliyat Genel Müdürü Tuba Memiş, en önemli rekabet güçlerinin markalı üretim, geniş ürün portföyü ve ihracattak­i geniş pazar stratejile­ri olduğunu belirtti. Sürdürüleb­ilir büyüme için teknoloji ve yeşil dönüşüm yatırımlar­ına aralıksız devam ettiklerin­i ifade eden Memiş, “Türkiye’nin ilk paketli bakliyat satan markaların­dan biriyiz. Yıllık 1 milyon ton üretim kapasitemi­zle sektörün en büyük üretim kapasitesi­ne sahip firmaları arasında yer alıyoruz. 93 farklı ürünümüz, TAT markamız, yaptığımız tüketici odaklı çalışmalar­ımızla kaliteden asla taviz vermeyerek bakliyat ve hububat sektöründe tüketicile­rin en çok tercih ettikleri markalarda­n biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Geniş ürün yelpazemiz, yüksek üretim kapasitemi­z, güçlü tedarik gücümüz, kaliteli ürünlerimi­z ve değişen tüketici taleplerin­e uygun hareket kabiliyeti­miz bizi sektörde her daim bir adım öne taşıyor” diye konuştu.

2021’DE YENİ TESİSE 200 MİLYON TL YATIRIM YAPTI

300 bin metrekare alan üzerine kurulu 9 fabrikada üretim yaptıkları­nı ifade eden Tuba Memiş, Edirne ve Mersin’de olmak üzere günlük toplam 600 ton üretim kapasitesi­ne sahip 2 çeltik fabrikalar­ının bulunduğu belirtti.

Hayata geçirdikle­ri iki yeni fabrika yatırımıyl­a günlük bulgur üretim kapasitele­rinin 500 tona, mercimek üretim kapasitele­rinin de 720 tona ulaştığını aktaran Memiş, şöyle devam etti: “Ulusal ve yerel zincir marketler, online satışlarla ürünlerimi­z tüm Türkiye genelinde yoğun olarak kullanılıy­or. Kapasitemi­zin yüzde 50’sini yurtdışı pazarlarım­ız için kullanıyor­uz. Geçen yıl 270 milyon TL üzerinde bütçeyle kapasite artırmak için önemli yatırımlar yaptık. Üçüncü bulgur fabrikamız­ı, ikinci mercimek fabrikamız­ı faaliyete aldık. Ayrıca Tatlog Lidaş ile lisanslı depoculuk hizmeti vermeye başladık. Bulgurda Türkiye’nin en fazla ihracat yapan firmaların­dan biri olarak yeni pazarlara girerek Türkçe ismiyle tanınan bulgurun tanıtılmas­ına ve tüketimini artırmaya devam edeceğiz. Yeni tesislerim­izle beraber satışlarım­ızı bu yıl miktar bazında yüzde 20 artırmayı hedefliyor­uz. İlk 6 ay satışlarım­ızla da bu hedefi miktar bazında yakaladık. Satış tutarı anlamında ise bu yıl geçen yıla göre ürün fiyatların­ın daha yüksek olmasından dolayı 2022 ciromuzun geçen yıla göre daha yüksek seviyede kapatacağı­mızı ön görüyoruz.” Son yıllarda sürdürüleb­ilir üretim prosesleri geliştirme­k adına önemli yatırımlar­ı hayata geçirdikle­rini ifade eden Tuba Memiş, yeşil dönüşüm faaliyetle­ri kapsamında üretim tesislerin­in çevre, sosyal ve kurumsal yönetim temelinde sürekli ele alıp, bu alandaki faaliyetle­rini her geçen gün iyileştird­iklerini kaydetti.

 ?? ??
 ?? ?? TUBA MEMİŞ
TUBA MEMİŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye