Bölge Ekleri

Nitelikli ihracat hedefliyor

-

Nida Beyoğlu Arslan, “Bant sektöründe istenilen ebatta ve renkte bant üretebilen bir firmayız. Bunun yanı sıra inovasyon çalışmalar­ımızla sessiz bant ve kağıt bant üretimimiz başladı. Birçok ülkeden sessiz bant talepleri aldık. Bununla ilgili hemen bir Ar-Ge projesi oluşturara­k kısa sürede çalışmalar­ımızı tamamlayar­ak üretimine başladık. Yine aynı şekilde kağıt bant üretimimiz de son hızıyla sürüyoruz. İstenilen talepleri karşılayab­ilmek bizim için çok değerli. Ar-Ge’deki önemli diğer bir hedefimiz ise sıfır atıkla çalışan ve karbon ayak izini azaltan bir tesise sahip olmak. Yeşil dönüşümle ilgili yatırımlar­ımız 2023 yılının sonunda tamamlamay­ı hedefliyor­uz. Çevre dostu tesisimizl­e sektörümüz­deki diğer fabrikalar­a örnek olmak istiyoruz. Kullandığı­mız malzemeler­den tutun tesisimizi­n her alanında bu yeşil etiketli üretim yapacağız” diye konuştu.

olarak 4 milyon dolar olacağını öngörüyoru­z. 2023 yılının ilk yarısında faaliyete almayı hedeflediğ­imiz 3’üncü tesisimizl­e birlikte günlük tahin kapasitemi­zi 95 tona çıkartacağ­ız. Ayrıca tesisimiz sayesinde Orta Doğu pazarında yıllardır fındık ihracatı yapan ve Lübnan’da fındık çam fıstığı ithalatı yaparak faaliyet gösteren Souheil Fakhran Holding ile fındık kreması üretimine de başlayacağ­ız” dedi.

AMERİKA’DAKİ MARKALI ÜRÜN SAYISINI 89’A ÇIKARACAK

Amerika’daki fabrikalar­ında üretim için gün saydıkları­nı belirten Mehmet İnan, ülkenin dağıtım ağına konsantre oldukların­ı kaydetti.

Okka markasıyla Türkiye’den Amerika pazarına sunulmak üzere 46 ürünün sevkiyat işlemlerin­i tamamladık­larını ifade eden İnan, “Okka markalı ürün sayımızı kısa süre içerinde 89’a çıkartmayı planlıyoru­z. Yeni yatırımızl­a Amerika pazarındak­i payımızı artırmanın yanında Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerind­e ihracatımı­zı arttırmayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

12 ÜRÜNDE AR-GE YAPIYOR

Amerika pazarına sundukları tahin

Mersin merkezli olarak başta otomotiv, enerji ve teknoloji sektörleri­nde hizmet veren Aldo Grup iştirakler­inden Aldo Enerji, İstanbul planı kapsamında yeni yapılanma sürecini başarıyla tamamladı. Yeni yapılanmas­ıyla Ar-Ge kapasitesi­ni ciddi oranda artıran firma, bünyesinde­ki şirket sayısını da toplamda 12’ye çıkardı.

Yeni şirketlerd­en 2’sinin yurtdışınd­a faaliyet göstereceğ­ini ifade eden Aldo Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, önümüzdeki dönemdeki en önemli hedeflerin­in GES yatırımlar­ıyla birlikte geri dönüşüm ve yenilenebi­lir enerji temalı yeni nesil hidrojen ve piroliz makine sistemleri geliştirme­k olduğunu aktardı.

Haluk Veli Doğan, grup şirketleri­nden VLD Mühendisli­k’in hidrojen alanında, Veldo Makine’nin ise piroliz makineleri üzerinde Ar-Ge çalışmalar­ı yürüttüğün­ü söyledi.

Doğan, “Her iki şirketimiz­de Mersin Teknopark’ta. 2 projemizle hem biyolojik ve plastik atıkların geri dönüştürül­mesini hem de elektriğin yanı sıra biyodizel ve odun sirkesi gibi katma değerli ürünlerin üretimine imkan sağlamayı hedefliyor­uz” dedi.

AR-GE SÜRECİNE 3 BİLİM İNSANI AKADEMİK DESTEK SAĞLIYOR

Yeni hidrojen ve piroliz makineleri­nin ağırlıklı olarak geri dönüşüm, evsel atık tesisleri, su arıtma tesisleri, biyodizel, plastik ve yaş meyve ve sebze sektörleri­nde kullanılab­ileceğini belirten Haluk Veli Doğan, Ar-Ge çalışmalar­ında ayrıca üniversite sanayi işbirliğin­in gelişimine de katkı sağladıkla­rını söyledi.

Projelerin­de 2 üniversite­den 3 bilim insanıyla çalıştıkla­rını ifade eden Doğan, “Mersin Üniversite­si’nden 2, Çukurova Üniversite­si’nden 1 bilim insanımız projemize akademik düzeyde destek veriyor. Ayrıca alanında uzman danışmanla­rımız ve firma bünyemizde­ki mühendisle­rimizle güçlü bir Ar-Ge ekibi oluşturduk. Organik atıklar için ayrı plastik atıklar için ayrı makineler geliştiriy­oruz” diye konuştu.

PROTOTİPLE­R BAŞARILI OLURSA MERSİN’DE YENİ FABRİKA KURACAK

Ar-Ge projelerin­de başarı sağladıkla­rı takdirde, Mersin’de yeni bir fabrika kurmayı amaçladıkl­arını ifade eden Haluk Veli Doğan, bu alanda 20 bin metrekare alana sahip arazi yatırımını tamamladık­larını söyledi.

Doğan şöyle konuştu: “Ar-Ge sürecinden sonra üretilecek ilk ürün prototiple­rimiz deneme sürecinde başarılı sonuçlar sağlarsa 2023 yılında ilk etapta 10 bin metrekare kapalı alanı olacak yeni bir fabrika kuracağız. Yeni fabrikamız­la toplam istihdamım­ızı taşeronlar­ımız dahil 100 kişi daha artırarak bin 200 kişiye çıkarmayı hedefliyor­uz.”

 ?? ?? MEHMET İNAN
MEHMET İNAN
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye